Keystone logo
Charles University Faculty of Physical Education and Sport

Charles University Faculty of Physical Education and Sport

Charles University Faculty of Physical Education and Sport

pengenalan

Fakulti Pendidikan Jasmani dan Sukan adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti yang berpusat di Universiti Charles yang dihormati.

Pendidikan jasmani tinggi Czech bermula pada masa sebelum Perang Dunia I. Pada awalnya, terdapat pelbagai kursus pendidikan di Fakulti Perubatan. Usaha saintis dan pedagogi progresif seperti prof. Smotlacha, Borovanský, Jirásek dan Weigner memimpin RUU penubuhan "Institut Pendidikan Jasmani Negeri Tyrš" pada tahun 1930. Idea ini dilaksanakan setelah Perang dengan membentuk "Institut Pendidikan Pendidikan Jasmani di Universiti Charles".

Pada tahun 1948 Institut ini ditubuhkan di Fakulti Pendidikan, di mana Sekolah Tinggi Pendidikan bebas dibentuk pada tahun 1953. Sekolah tinggi baru - "Institut Pendidikan Jasmani dan Sukan" ditubuhkan pada tahun 1953 bersama dengan "Institut Penyelidikan Fizikal Pendidikan ”. Kedua-dua institusi menyediakan pendidikan untuk pekerja pedagogi, saintifik dan menguruskan pekerja yang ingin meneruskan kerjaya mereka dalam bidang pendidikan jasmani dan sains sukan. Dalam penyusunan semula sekolah tinggi, yang berlangsung pada tahun 1958, tiga jabatan Sekolah Tinggi Pendidikan bergabung dengan Institut Pendidikan Jasmani dan Sukan. Formasi baru bergabung dengan Universiti Charles sebagai salah satu fakultinya.

Lokasi

  • Prague

    Charles University in Prague José Martího 31 Praha 6, 162 52 Czech Republic, , Prague

    Soalan