Keystone logo

Charles University Third Faculty of Medicine

A logo

pengenalan

Kampus penjagaan kesihatan Vinohrady memulakan pengembangannya pada awal abad ke-20, pada masa itu di pinggiran kota. Pada tahun 1902, Maharaja Franz Joseph I merasmikan Hospital Vinohrady sebagai hospital utama bagi warga daerah Královské Vinohrady dan Žižkov. Pada tahun 1925 Institut Kesihatan Negeri dibuka di sekitarnya. Kedua-dua institusi tersebut segera memainkan peranan penting dalam pengembangan perawatan kesihatan di Prague, Bohemia dan Czechoslovakia. Sebelum pembahagian Fakulti Perubatan pada tahun 1953, kedua institusi ini berfungsi untuk melatih pelajar perubatan, berdasarkan aktiviti sistematik kakitangan mereka yang terkenal.

Di Hospital Vinohrady, terdapat Profesor Oftalmologi Josef Janků, penemu toksoplasmosis oftalmik (M. Jankumi); Prof Pembedahan paru-paru dan perut Emerich Polák; pengasas pembedahan plastik Czech, Prof František Burian. Selepas Perang Dunia II: pengasas diabetesologi Czechoslovakia, Prof Jiří Syllaba, pakar kardiologi terkenal, Prof Vratislav Jonáš, pengasas hematologi pediatrik Czech Dr. Jiří Janele, Prof Neurologi J. Šebek, Prof Perubatan Forensik E. Knobloch atau Ketua Institut Psikiatri doc. V. Petráň.

Dari kakitangan Institut Kesihatan Negeri iaitu: Prof Ivan Honl, yang menubuhkan Institut Pasteur terapeutik pertama di wilayah negeri kita. Kakitangan Institut ini mengambil bahagian dalam banyak program di seluruh dunia Pertubuhan Kesihatan Sedunia selepas Perang Dunia II, antara lain dalam pembasmian global cacar air (Prof Karel Raška). Berdasarkan tradisi yang begitu kaya, adalah layak untuk mendirikan fakulti perubatan baru di kampus penjagaan kesihatan Vinohrady.

Fakulti kami merujuk kepada tradisi pengajian perubatan di Universiti Charles kerana ia membentuk salah satu daripada empat mata pelajaran asas sejak penubuhannya pada tahun 1348. Dari tahun akademik 1882/83, Fakulti Perubatan, sama seperti Universiti lain, dibahagikan menjadi dua bahagian - Jerman dan Czech. Pada 17 November 1939, bersama dengan semua sekolah Czech yang lain, bahagian Universiti Czech ditutup. Penghentian sementara dalam pendidikan Czech ini berlangsung hingga tahun 1945. Kemudian, bersama dengan seluruh Universiti Jerman, Fakulti Perubatan Jerman dihapuskan. Harta tanahnya diserahkan kepada Fakulti Perubatan Czech. Pada tahun 1953, Kementerian Pengajian Tinggi membahagikan Fakulti Perubatan di Prague kepada tiga fakulti yang terpisah: Fakulti Perubatan Umum (termasuk stomatologi), Fakulti Pediatrik, dan Fakulti Kebersihan. Yang terakhir diubah menjadi Fakulti Perubatan ke-3 pada tahun 1990. Fakta bahawa Fakulti Kebersihan bebas yang baru diciptakan pada tahun 1953 membawa beberapa perubahan mendasar: Fakulti ini mengekalkan fokus perubatan asas, walaupun ia mengkhususkan diri dalam bidang kebersihan dan pencegahan. Di satu pihak, pengkhususan ini memungkinkan untuk mengembangkan semua cabang kebersihan dalam perubatan pasca perang kita, tetapi di sisi lain ia pada masa yang sama menyekat dan membatasi skop kesedaran pelajar dalam latihan klinikal.

Arahan perubatan pada era komunis dicirikan oleh pendekatan yang agak formal dan berdasarkan kader. Sejak November 1989, kami dapat melakukan semua perubahan besar dalam organisasi Fakulti yang diperlukan untuk merealisasikan kurikulum baru dan reformasi kajian. Nama Fakulti diubah menjadi Fakulti Perubatan ke-3, Universiti Charles, yang menggarisbawahi fokus umum utamanya. Bersekutu. Cyril Höschl, MD, adalah Dekan Fakulti pertama yang terpilih dalam pilihan raya selepas revolusi pada tahun 1989. Senat Akademik ditubuhkan pada masa itu bersama dengan Majlis Ilmiah yang pada masa ini merangkumi banyak anggota asing yang cemerlang. Terdapat pertandingan untuk semua jawatan utama di Institut, klinik, dan untuk kedudukan universiti lain. Kurikulum telah disusun semula sehingga rancangan kajian mencerminkan orientasi umum Fakulti yang mengintegrasikan bidang pelajaran pencegahan yang dikembangkan. Sebilangan besar pekerja dari pelbagai bahagian di Kementerian Kesihatan dan Akademi Sains Republik Czech terlibat secara langsung dalam aktiviti pedagogi dan penyelidikan Fakulti.

Pada bulan September 1992, bangunan Fakulti baru di jalan Ruska dibuka. Ia menempatkan Pejabat Dekan, Jabatan Teori yang berbeza, Jabatan kebersihan dan mata pelajaran pencegahan, dan terakhir, Pusat Maklumat Ilmiah, yang baru ditubuhkan pada tahun 1992. Pada bulan Mei 1991 Puan Margaret M. Bertrand, seorang profesor Bahasa Inggeris Kanada bahasa, mengasaskan hadiah untuk pelajar terbaik Fakulti yang akan diberikan setiap tahun pada majlis graduasi. Keadaan untuk kajian dan kerja ilmiah telah bertambah baik dengan pembukaan lantai 6 bangunan fakulti utama yang baru dibina pada bulan Mei 2000, yang meliputi antara lain Jabatan Pemakanan dan makmal kimia dan biologi molekul. Peningkatan selanjutnya telah dilakukan pada bulan Mei 2006 dengan bahagian Kolej Kejururawatan di Ruská 91 yang direkonstruksi di mana Jabatan Etika Perubatan, Kejururawatan dan Bahasa Asing kini bertapak. Lawatan pelajar ke luar negeri menjadi sebahagian pengajaran yang tidak dapat dilupakan di Fakulti. Penyertaan dalam program ilmiah dan penyelidikan antarabangsa dan ceramah oleh pakar asing membolehkan Fakulti melebarkan sayapnya dan menjalin persekutuan ilmiah yang saling menguntungkan. Ini memudahkan peningkatan kualiti bahan pengajaran, kajian kaedah, prosedur, dan pendekatan baru, sehingga mewujudkan keadaan teknikal yang sangat diperlukan untuk mencapai tahap pendidikan yang lebih tinggi.

Fakulti Perubatan ke -3 menganugerahkan ijazah pengajarannya kepada banyak personaliti yang cemerlang dalam tiga tahun terakhir, antara yang paling terkenal ialah: Prof Zdeněk Neubauer dalam bidang biologi, Doc. Ivan M. Havel dalam kecerdasan buatan, dan Prof Luboslav Stárka dalam endokrinologi. Pada masa yang sama, beberapa puluhan ceramah oleh pakar asing terkenal berlaku di kawasan Fakulti. Mari kita sebutkan sekurang-kurangnya pemenang Hadiah Nobel dalam bidang neurofisiologi Prof J. Eccles, pakar terkenal dalam psikiatri, Prof P. Grof, dan analitik dasein, Prof Condrau. Seperti yang diusulkan oleh Majlis Ilmiah Fakulti, Sir Karl Raimund Popper (1902-1996), ahli epistemologi, penyokong masyarakat terbuka, salah satu ahli falsafah terhebat abad kedua puluh, dianugerahkan gelar doktor honoris kausa dalam bidang perubatan pada 25 Mei 1994. Fakulti Perubatan ke-3 adalah pihak yang menganugerahkan gelaran doktor kehormatan kepada salah seorang penemu DNA, pemenang Hadiah Nobel, Prof James Watson. Demikian juga, pada kesempatan ulang tahun ke-650 yayasan Universiti Charles, kami mencadangkan agar pemenang Hadiah Nobel lain, seorang ahli neurofisiologi terkenal di dunia, Profesor Huxley dari Great Britain, juga dianugerahkan gelaran doktor kehormatan pada tahun 1998.

MUDr. P. Čech dari Fakulti kami memulakan penempatan plak kehormatan untuk mengenang para pemenang Hadiah Nobel dalam bidang Perubatan Encik dan Puan Cori ke rumah tempat kelahiran mereka di jalan Salmovska dan Petrska di Prague dalam projek Prague – European City of Culture 2000. The kerjasama antara Fakulti Universiti, khususnya Fakulti Perubatan, semakin meningkat. Universiti menyokong persaingan yang sihat dalam aktiviti sukan di kalangan fakulti, dan pelajar juga mengambil bahagian dalam pelbagai acara sosial dan budaya bukan sahaja di negara ini tetapi di luar negara. Fakulti menerbitkan majalah VITA NOSTRA, yang mencerminkan kehidupan akademik masyarakat dan mewakili pelbagai sisi Fakulti dalam dua isu yang berbeza: VITA NOSTRA REVUE, koleksi artikel, ulasan, dan refleksi setiap suku tahun, dan VITA NOSTRA SERVIS, buletin maklumat. yang keluar setiap minggu. Pada tahun akademik 1991/92, Fakulti mengambil pelajar asing dalam bidang Perubatan Umum dengan Fokus Pencegahan. Bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris. Hak dan tugas pelajar asing ditetapkan dalam kontrak yang ditandatangani antara pelajar dan Dekan Fakulti.

Tuntutan baru perubatan moden kepada doktor tercermin dalam kurikulum baru Perubatan, yang telah dilaksanakan Fakulti sejak tahun akademik 1996/97.

Asas pengajaran 3. LF merangkumi Hospital Fakulti Královské Vinohrady, Pusat Psikiatri Praha, Hospital Na Bulovce, Hospital Thomayer, Institut Penjagaan Ibu dan Anak, Hospital Na Homolce, Hospital Tentera Pusat dan Institut Kesihatan Umum Nasional. Pakar terkemuka dari Akademi Sains Czech dan Institut Perubatan Klinikal dan Eksperimental juga turut serta dalam pengajaran ini.

Lokasi

  • Third Faculty of Medicine Charles University in Prague Ruská 87, 100 00 Prague 10 Czech Republic, , Prague

Soalan