Keystone logo

Czech University Of Life Sciences Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

A logo

pengenalan

Sejarah dan tumpuan semasa

Sejarah Universiti dan Fakulti bermula dengan penubuhan jabatan Pertanian di Universiti Teknikal Czech di Prague pada tahun 1906, dengan keputusan maharaja Franz Joseph. Profesor Stoklasa, tokoh terkemuka dalam bidang sains pertanian pada masa itu dilantik sebagai Dekan pertama.

Universiti ini ditubuhkan sebagai badan bebas dengan keputusan pemerintah pada 8 Julai 1952. Fakulti Agronomi, seperti yang diketahui pada masa itu, adalah salah satu daripada tiga fakulti pendiri di Universiti baru ini. Sejak itu, Fakulti telah menjadi pusat utama pendidikan dan latihan para ahli, terutama untuk perusahaan pertanian, penyelidikan, dan administrasi negara.

Baru-baru ini, Fakulti memperluas tumpuannya, dan pada tahun 2005 mengubah namanya menjadi Fakulti Agrobiologi, Makanan dan Sumber Asli (FAFNR). Perubahan nama ini mencirikan peralihan dari pendidikan dan penyelidikan pertanian terutamanya ke fokus yang lebih luas yang merangkumi isu-isu yang baru muncul dalam pengurusan sumber semula jadi dan kualiti makanan.

Hari ini, Fakulti Agrobiologi, Makanan dan Sumber Asli adalah institusi pendidikan dan ilmiah yang moden dan dihormati, yang dapat menampung lebih daripada 4000 pelajar dan 300 pekerja, dengan kedudukan yang kuat di dalam dan luar negara.

Lulusan fakulti ini bekerja dalam bidang pertanian, hortikultura, penternakan haiwan, perlindungan tanaman, kualiti produk pertanian, agribisnis, pengurusan sumber semula jadi, pengurusan sampah, seni bina lanskap, pembangunan luar bandar, dan bidang penting lainnya untuk ekonomi negara. Lulusan kami mencari pekerjaan bukan hanya sebagai pengurus tetapi boleh bekerja di pentadbiran negeri, penyelidikan dan institusi pendidikan tinggi atau sebagai usahawan swasta.

Siapa kita

Dengan hampir 4,000 pelajar dan 300 pekerja, FAFNR adalah fakulti kedua terbesar di Universiti Sains Kehidupan Czech (CULS) dan fakulti terbesar dengan fokus serupa di Republik Czech, diiktiraf dan dihormati di dalam dan di luar negara. Bangunan kami dilengkapi dengan kemudahan moden dan, disebabkan oleh pengembangan teknikal dan peribadi yang tinggi, fakultas ini telah maju selama tradisi selama 110 tahun memberikan pendidikan dan penyelidikan di bidang pertanian, makanan dan sumber semula jadi.

Apa yang kami tawarkan

Kami menyediakan pendidikan berkualiti tinggi dalam pelbagai program sarjana muda, sarjana dan kedoktoran. Sejumlah program pengajian ditawarkan yang menumpukan pada pengeluaran pertanian dan hortikultur, seni bina taman dan lanskap, pembiakan haiwan pendamping, penggunaan sumber asli secara berkelanjutan, makanan dan pemakanan manusia, dan banyak lagi. Kami menjalankan penyelidikan yang luas, yang merupakan prasyarat untuk pentauliahan program ijazah kami dan membolehkan latihan praktikal tahap tinggi dengan penyertaan aktif pelajar. Kami menjalin kerjasama erat dengan pengeluar industri terkemuka dan penyedia perkhidmatan, di mana kami melaksanakan hasil penyelidikan terapan dan lulusan kami mungkin mendapat pekerjaan.

Strategi jangka panjang kami

Tujuan kami adalah untuk mencapai kecemerlangan dan pengiktirafan yang luas dalam bidang pengkhususan kami. Oleh itu, kami meletakkan pelaburan yang besar dalam infrastruktur teknikal. Kami menyokong peningkatan kelayakan ilmiah dan pedagogi pekerja kami yang berterusan dan menyokong hasil kerja berkualiti tinggi yang setanding dengan standard antarabangsa. Peningkatan bilangan dan kualiti penerbitan ilmiah, lulusan yang sangat dapat digunakan, merangsang permintaan untuk penyertaan kami dalam konsortia dan rangkaian antarabangsa, dan mengekalkan kerjasama tetap dengan pemimpin industri, adalah antara objektif utama kami, dan berfungsi sebagai petunjuk penting untuk arah masa depan kami.

Lokasi

  • Kamýcká 129 165 00 Praha 6 - Suchdol , , Prague

Soalan