
Bersekutu Sains Gunaan dalam Pengurusan Makanan dan Hospitaliti (Kampus)
Dallas, Amerika Syarikat
TEMPOH MASA
2 Years
BAHASA
Inggeris
LAJU
Sepenuh masa
TARIKH AKHIR PERMOHONAN
Minta tarikh akhir permohonan
TARIKH MULA PALING AWAL
Jun 2025
YURAN TUISYEN
USD 3,000 / per semester
FORMAT PENGAJIAN
Di kampus
pengenalan
Ditawarkan di semua kampus
- Pelajar yang mengikuti program anugerah ini dikehendaki memenuhi piawaian Texas Success Initiative (TSI) dan prasyarat kursus.
- Lengkapkan sekurang-kurangnya 25% daripada jam kredit yang diperlukan untuk pengijazahan melalui arahan oleh Kolej Dallas.
Kod Pelan Ijazah: AAS.FOODHOSP.MGMT.20
Ijazah Bersekutu Sains Gunaan dalam Pengurusan Makanan dan Hospitaliti menyediakan pelajar dengan kemahiran asas dan lanjutan, amalan dan pengalaman yang diperlukan untuk membina kerjaya profesional sebagai pengurus perkhidmatan makanan. Program ijazah ini akan melengkapkan pelajar untuk maju ke dalam peranan penyeliaan yang semakin bertanggungjawab apabila pengalaman dan kemahiran mereka berkembang. Komponen program ijazah termasuk teori penyeliaan dan pengurusan yang mendalam, perkhidmatan tetamu serta amalan penyediaan makanan secara langsung. Pengalaman kerja praktikal dan persediaan akademik juga disertakan dalam ijazah ini untuk melahirkan profesional yang serba lengkap dengan keyakinan untuk menjadi pemimpin dalam industri makanan dan hospitaliti.
Semua kursus CHEF, HAMG, IFWA, PSTR, dan RSTO mesti dilengkapkan dengan "C" atau lebih baik. Anugerah ini diakreditasi oleh American Culinary Federation.
Semua pelajar yang mendaftar dalam kelas memasak dan pastri lanjutan mesti telah melengkapkan CHEF 1305 dengan "C" atau lebih baik dan sekurang-kurangnya sijil pengendali makanan mengutamakan Sijil Pengurus Makanan ServSafe atau Pensijilan Pengawal Makanan Texas.
Kurikulum
Semester 1
- CHEF 1305 Sanitasi dan Keselamatan+ (3 jam kredit)
- CHEF 1301 Penyediaan Makanan Asas+ (3)
- PSTR 1301 Asas Baking+ (3)
- Perkhidmatan Bilik Makan RSTO 1304 (3)
- HAMG 1321 Pengenalan kepada Industri Hospitaliti (3)
Semester 2
- RSTO 1313 Penyeliaan Hospitaliti (3)
- RSTO 1325 Pembelian untuk Operasi Hospitaliti (3)
- Susun Atur dan Reka Bentuk Kemudahan RSTO 1306 (3)
- ++Elektif Matematik Elektif (3)
- ENGL 1301 Komposisi 1I (3)
Semester 3
- RSTO 1380 Pendidikan Koperasi - Pengurusan/Pengurus Restoran, Masakan dan Katering^ (3)
- HAMG 2307 Pemasaran dan Jualan Hospitaliti (3)
- RSTO 2301 Prinsip Kawalan Makanan dan Minuman (3)
- +++Elektif Kemanusiaan/Seni Halus (3)
- SPCH 1311 Pengenalan kepada Komunikasi Pertuturan ATAU (3)
- SPCH 1315 Pengucapan Awam ATAU (3)
- SPCH 1321 Perniagaan dan Komunikasi Profesional (3)
Semester 4
- RSTO 1301 Pengurusan Minuman (3)
- IFWA 1318 Pemakanan untuk Profesional Perkhidmatan Makanan (3)
- RSTO 2307 Katering (3)
- PSYC 2301 Psikologi Am ATAU (3)
- SOCI 1301 Pengenalan kepada Sosiologi (3)
- Jualan dan Perkhidmatan Pelanggan TRVM 1201 (2)
- RSTO 1164 Praktikum-Pendidikan - Restoran - Pengurusan Kulinari dan Katering^ (3)
Waktu Minimum Diperlukan: 60
+Kursus dalam Semester I diajar dalam semester 8 dan 16 minggu.
++Elektif Matematik - mesti dipilih daripada Pilihan Teras AAS untuk Matematik.
+++Elektif Kemanusiaan/Seni Halus - mesti dipilih daripada Pilihan Teras AAS untuk Kemanusiaan/Seni Halus.
#PSTR 1301 dan CHEF 1301 - Pelajar mesti memiliki Pensijilan Pengendali Makanan yang diiktiraf oleh Negeri Texas menjelang hari kelas ke-4.
^ Pelajar tidak boleh mendaftar dalam lebih daripada satu kursus pembelajaran luar dalam semester yang sama, termasuk RSTO 1164 dan RSTO 1380.
NOTA: Pelajar yang mendaftar dalam program ini yang merancang untuk berpindah ke institusi empat tahun harus berunding dengan penasihat atau kaunselor mengenai keperluan pemindahan dan kebolehpindahan kursus ini ke institusi empat tahun pilihan mereka.