Keystone logo
Dar Loughat cross-cultural language center Kursus Bahasa Arab Standard Moden (MSA).
Dar Loughat cross-cultural language center

Kursus Bahasa Arab Standard Moden (MSA).

Tetouan, Maghribi

1 Weeks

Inggeris

Sepenuh masa

EUR 115 / per course *

Di kampus

* Yuran pengajian untuk kelas kumpulan: €115 seminggu selama 1-7 minggu. €110 seminggu untuk 8-11 minggu. €105 seminggu selama 12-23 minggu. €100 seminggu selama 24 minggu+

pengenalan

Juga dikenali sebagai “al-fus'haa”, MSA ialah bahasa yang digunakan di seluruh dunia Arab untuk fungsi khusus, iaitu pengajaran, media elektronik dan cetak serta situasi formal.

Walaupun ia tidak digunakan untuk komunikasi interpersonal di mana-mana negara berbahasa Arab, pembelajaran MSA sebelum mana-mana beberapa dialek serantau dan tempatan yang dituturkan yang berbeza-beza dari kawasan ke kawasan memberikan pelajar dengan dua kelebihan.

Pertama, asas yang baik dalam MSA memudahkan pemerolehan mana-mana dialek yang mungkin ingin dipelajari oleh pelajar nanti. Kedua, tidak seperti dialek tempatan, MSA telah mudah difahami di mana-mana sahaja di dunia Arab.

Program MSA kami disesuaikan untuk memenuhi keperluan semua pelajar yang berminat untuk mempelajari atau meningkatkan Bahasa Arab Standard. Ia menyediakan mereka dengan pengetahuan dan latihan yang diperlukan untuk memperoleh pemahaman yang lengkap dan jelas tentang sistem bahasa Arab.

Program MSA terdiri daripada tiga peringkat pengajian; setiap peringkat dibahagikan kepada tiga subperingkat berturut-turut dan progresif. Sistem tahap dalam program ini disusun mengikut sistem universiti AS dan garis panduan institusi rakan kongsi Eropah dan antarabangsa kami.

Untuk memenuhi keperluan semua pelajar kami dengan lebih baik, guru kami dilatih untuk mengajar dengan semua buku teks bahasa MSA terbaik yang ada pada hari ini, seperti "Al-Kitaab fii Ta'allum al-'Arabiyya", yang merupakan buku teks utama kami, “Ahlan Wa Sahlan” dan “Al-Arabiya al-Mu'asira”.


Tarikh & Pilihan Kursus


Semua kelas bermula setiap hari Isnin, sepanjang tahun


Kelas Kumpulan


Kelas kumpulan kami direka bentuk untuk menyediakan pengajaran untuk sebarang tempoh dari satu minggu hingga satu tahun akademik yang lengkap. Pelajar boleh memilih untuk memulakan kelas mereka pada bila-bila hari Isnin sepanjang tahun. Kelas diadakan dalam kumpulan bersaiz kecil lima hari seminggu, dari Isnin hingga Jumaat. Kedua-dua kursus MSA dan CMA kami terdiri daripada tiga peringkat pengajian; setiap peringkat dibahagikan kepada tiga subperingkat berturut-turut dan progresif. Setiap subperingkat biasanya diliputi dalam tiga minggu. Pelajar yang mempunyai pengetahuan awal bahasa Arab dijangka mengambil ujian penilaian untuk menerima penempatan yang sewajarnya dalam program tersebut.


Kelas Persendirian


Kelas persendirian kami menyediakan pengajaran bahasa satu-satu kepada pelajar di semua peringkat penguasaan bahasa Arab. Pelajar mendapat manfaat daripada panjang dan struktur kursus yang fleksibel. Mereka boleh memilih tarikh mula yang diingini, jadual pilihan mereka dan bilangan jam yang mereka ingin belajar.

Pelajar boleh memilih untuk menggabungkan kelas kumpulan dengan pelajaran peribadi tambahan untuk meningkatkan keamatan kursus, untuk bekerja pada kemahiran bahasa tertentu, atau semata-mata untuk mengatasi sebarang masalah pembelajaran yang dihadapi dalam kelas.

Semua pelajar Dar Loughat mendapat manfaat daripada kelebihan berikut:

  • Minggu orientasi: Beberapa bengkel dan pembentangan ditawarkan di sekolah mengenai pelbagai topik yang berkaitan dengan penyesuaian budaya dan isu kesihatan & keselamatan, diikuti dengan lawatan berpandu dan lawatan ke Madinah lama serta pelbagai muzium dan persatuannya pada minggu pertama setiap kursus.
  • Banyak aktiviti kebudayaan dan imersi disediakan untuk melengkapkan kursus bahasa yang diambil oleh pelajar. Aktiviti seperti itu termasuk lawatan ke bandar dan kampung tradisional lain, rombongan, potluck antarabangsa, menghadiri konsert dan pertunjukan muzik, dsb.
  • Kuiz berkala diberikan untuk mengukur kemajuan pelajar dan mengenal pasti sebarang kemungkinan kesukaran.
  • Untuk memudahkan pemindahan kredit universiti untuk pelajar, transkrip rasmi dan sijil penguasaan bahasa yang menyatakan jenis, sudah tentu, jumlah jam yang disiapkan dan mencapai tahap kecekapan disediakan setelah tamat kursus.


Pilihan Penginapan


Pelajar boleh memilih daripada pilihan penginapan yang diperincikan di bawah:


1. Homestay


Homestay dengan keluarga Maghribi memberikan pelajar peluang unik untuk menyelami sepenuhnya budaya Maghribi dan irama kehidupan Muslim.

Kos: 95 €/minggu untuk bilik persendirian perseorangan atas dasar half-board, ditambah dengan yuran perkhidmatan 30 € sekali yang tidak boleh dikembalikan yang perlu dibayar kepada Dar Loughat.

Prosedur pembayaran: Yuran perkhidmatan sebanyak 30 € dan sekurang-kurangnya tiga minggu pembayaran inap desa mesti dibayar lebih awal setelah menerima invois inap desa anda.

Pelajar yang mempunyai keperluan khusus, seperti sekatan diet atau alahan harus menyatakannya pada borang permohonan mereka. Ia mungkin tidak selalu dapat menyediakan inap desa dalam jarak berjalan kaki dari Dar Loughat. Dalam memilih keluarga tuan rumah, kita tidak mencari kemewahan atau keselesaan dari segi material. Namun begitu, pelajar boleh mengharapkan perhatian peribadi, bantuan dan nasihat. Sila ambil perhatian bahawa bilangan keluarga inap desa kami adalah terhad dan semasa sibuk anda mungkin perlu diletakkan dalam senarai menunggu.

Kebimbangan lain: Peserta yang merasakan mereka mungkin tidak dapat menghormati peraturan inap desa atau mungkin menghadapi kesukaran menyesuaikan diri dengan kehidupan bersama keluarga Maghribi harus mempertimbangkan pilihan penginapan lain. Antara kesukaran yang dialami oleh peserta lepas: (1) Kurang privasi (2) Waktu makan yang tidak biasa dan tabiat pemakanan (3) Ketiadaan ruang belajar (4) Lekapan kebersihan yang tidak dikenali (dalam beberapa kes, tandas "tradisional") (5) Lokasi keluarga tuan rumah (dalam beberapa kes melibatkan perjalanan bas ke Dar Loughat). Untuk jumlah peserta yang sangat ramai yang lalu, kesulitan seperti itu jauh diatasi oleh pengalaman positif hidup bersama keluarga Maghribi, yang layanannya adalah legenda untuk alasan yang baik.


2. Hotel


Pelajar boleh memilih daripada beberapa hotel di Tetouan. Sila tanya senarai hotel kami.

Kos: 9 €/malam dan ke atas, ditambah dengan yuran perkhidmatan 30 € sekali sahaja yang tidak boleh dikembalikan yang perlu dibayar kepada Dar Loughat.

Prosedur tempahan: Pelajar yang ingin membuat tempahan hotel sebelum ketibaan mereka hendaklah memintanya dalam permohonan mereka. Dengan pantai tempatannya yang sangat baik, Tetouan ialah sebuah resort Maghribi yang popular dan bilik-bilik pada bulan Julai dan Ogos mungkin kekurangan bekalan.


3. Pangsapuri


Untuk penginapan yang lama, pangsapuri berperabot biasanya boleh didapati untuk pelajar, sama ada di pusat bandar atau di bandar pantai berhampiran Martil, kira-kira 20 minit perjalanan dari sekolah.

Kos: 150 €/bulan dan ke atas, ditambah dengan yuran perkhidmatan 30 € sekali sahaja yang tidak boleh dikembalikan yang perlu dibayar kepada Dar Loughat.

Prosedur pembayaran: Yuran perkhidmatan sebanyak 30 € dan sekurang-kurangnya tiga bulan sewa mesti dibayar terlebih dahulu selepas menerima invois sewa anda.

Pelajar tidak boleh mengharapkan terlalu banyak kemewahan di flat, walaupun semua kemudahan yang diperlukan tersedia.

Mengenai Sekolah

Soalan