Keystone logo
Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

pengenalan

Selamat datang ke Sekolah Sains Sosial dan Tingkah Laku Erasmus (ESSB)

ESSB adalah rumah kepada pelbagai program pengajian dan disiplin saintifik yang luas: Pentadbiran Awam, Sains Pedagogi, Psikologi dan Sosiologi. Di samping itu, Kolej Universiti Erasmus, IHS, dan dua institut penyelidikan RISBO dan DRIFT dikaitkan dengan fakulti. Pendidikan kami adalah berskala kecil dan berasaskan pembelajaran berasaskan Masalah (PBL). Berhubungan dengan bidang profesional adalah ciri lain dalam program pengajian kami.

Dekan

Tanggungjawab terakhir untuk dewan fakulti dan pengurusan Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB) terletak pada dekan. Dekan disokong oleh pegawainya, yang terdiri daripada dekan, ahli pelajar, pengarah fakulti dan penasihat dasar pendidikan dan penyelidikan dan pengawal perniagaan.

Majlis Fakulti

Sekiranya terdapat perkara penting fakulti, berunding dengan dekan dengan dewan fakulti. Majlis fakulti juga bertindak sebagai badan keputusan bersama di peringkat fakulti. Majlis fakulti terdiri daripada 50% pelajar dan 50% pekerja ESSB. Victor Bekkers kini adalah Dekan ESSB.

Komponen organisasi

Fakulti mempunyai kumpulan kapasiti berikut, di mana kakitangan akademik dan staf sokongan dan pengurusan ditempatkan:

  • Jabatan Pentadbiran Awam dan Sosiologi.
  • Jabatan Psikologi, Pendidikan & Pengajian Kanak-kanak.
  • Kolej Universiti Erasmus.

Pengarah pendidikan dan penyelidikan

Pendidikan dan penyelidikan dalam Pentadbiran Awam, Psikologi, Sosiologi dan Ilmu Pedagogi dimasukkan dalam program. Pengurusan program ini terletak pada pengarah pendidikan dan penyelidikan.

Pejabat Fakulti

Semua kakitangan sokongan dan pengurusan yang tidak khusus bekerja untuk satu kawasan berasaskan sains ditempatkan di pejabat fakulti. Pejabat fakulti diketuai oleh pengarah fakulti: mw.dr. AMPh. de Jong.

Pengambilan keputusan bersama

Membuat keputusan bersama bermaksud bahawa pelbagai pihak berkepentingan dapat mengambil bahagian dalam perbincangan mengenai topik penting. Di ESSB, pelajar, sama ada dalam kumpulan atau secara individu, boleh menyertai perbincangan dengan profesor dan pekerja Erasmus School of Social and Behavioral Sciences untuk mewakili pelajar dan pendapat mereka. Pelajar aktif dalam proses membuat keputusan bersama pada tahap yang berbeza, sehingga menyampaikan idea dan keluhan mereka.

Bahagian laman web ini memberikan maklumat tentang pelbagai kemungkinan untuk mengambil bahagian dalam membuat keputusan bersama di ESSB, bagaimana ini dianjurkan dan di mana hendak pergi dalam kes aduan mengenai pendidikan.

Terdapat pelbagai badan & pemegang kepentingan bersama di ESSB:

  • Jawatankuasa pendidikan
  • Majlis Fakulti
  • Majlis Universiti
  • Ahli-ahli lembaga majlis dewan
  • Ahli pelajar Pasukan Pengurusan

Cedo Nulli

"Cedo Nulli", yang bermaksud 'Saya tidak memberi jalan kepada apa-apa atau siapa pun', adalah cogan kata humanis paling berpengaruh pada zamannya: Desiderius Erasmus. Moto ini juga merupakan nama persatuan pelajar Sains Sosial dan Tingkah Laku di Universiti Erasmus Rotterdam. Cedo Nulli mewakili pentadbir awam, ahli sosiologi, pedagogis dan psikologi, yang menawarkan aktiviti dan kemudahan tambahan, yang berbeza dari simposium untuk berbagai program pengajian, kuliah, bengkel dan lawatan sambil belajar.

Lokasi

  • Erasmus University Rotterdam Institute For Housing and Urban Development Studies P.O. Box 1935,

  • Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit der Sociale Wetenschappen Mandeville Building, T15-19 Postbus 1738 3000 DR Rotterdam, , Rotterdam

Soalan