Keystone logo
ESIEA Graduate Engineering School

ESIEA Graduate Engineering School

ESIEA Graduate Engineering School

pengenalan

ESIEA, sebuah sekolah kejuruteraan siswazah dan penyelidikan pusat, dengan kampus di Paris dan Laval (Perancis), pakar dalam Sains Digital dan Technologies.

Datang dan menyertai wajah-wajah baru dunia digital di ESIEA: lelaki dan wanita yang, esok, akan dapat memahami sistem yang kompleks, reka bentuk dan membina yang baru dan memikirkan kegunaan baru dan bagaimana untuk memasarkan mereka ... Ditubuhkan pada tahun 1958, dengan kampus di Paris dan Laval (Perancis), ESIEA melatih jurutera IT pakar dalam Sistem Maklumat dan Sistem Terbenam, untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat bagi kepakaran maju dalam ekonomi digital. Dari perubatan untuk pengangkutan, tidak lupa juga media, kewangan, tenaga, masa lapang dan pendidikan ... dunia digital di mana-mana.

ESIEA menjemput anda untuk meneroka banyak peluang yang ditawarkan, untuk merancang kerjaya masa depan anda dan membuat ia menjadi kenyataan. Mengakses mana-mana sektor IT!

 • Sertai sekolah kejuruteraan di mana pelajar dilihat sebagai individu, di mana hubungan peribadi dan perkara keusahawanan; di mana anda boleh memberi cita-cita anda, bakat dan potensi yang mengekang bebas anda semasa membangun menjadi profesional menyesuaikan diri, pelbagai kemahiran dan kreatif.
 • Gunakan pengetahuan anda dari tahun 1, dengan mengambil bahagian dalam projek-projek sains dan pembinaan pasukan.
 • Masyarakat Bantuan mencipta semula melalui penglibatan anda dalam projek-projek penyelidikan makmal kami.
 • Datang dan sertai komuniti peminat Ingin tahu pasukan bersemangat "yang suka" belajar dengan melakukan "dan yang berkongsi impian anda inovasi terkemuka di mana ia paling penting.

keselamatan IT, realiti maya, sistem terbenam, kesihatan, sistem maklumat, virtualisasi dan awan pengkomputeran, sistem maklumat perbankan, data yang besar, objek berhubung, aplikasi mudah alih, dan lain-lain lagi.

kawasan kepakaran utama: IT digunakan untuk keselamatan, kesihatan dan realiti maya

kepakaran ESIEA dalam bidang keselamatan IT telah mendapat pengiktirafan terima kasih kepada "Cryptology Operasi dan Virologi" yang (CVO) makmal penyelidikan dan kursus pakar yang: Specialized Sarjana (Mastere) "Maklumat dan Sistem Keselamatan" (dalam bahasa Inggeris dan Perancis).

"Digital Interaksi - Kesihatan dan orang cacat" makmal menjalankan pecah tanah penyelidikan dalam bidang kecacatan pemulihan dan bantuan pemulihan autonomi melalui interaksi pelbagai bidang teknologi kecekapan: maya dan realiti diperkukuhkan, robotik, objek berkomunikasi, sistem terbenam, dan lain-lain

Bagaimanakah pelajar manfaat penyelidikan?

Ia menggalakkan inovatif dan up-to-date pengajaran dan pembelajaran.

Pelajar boleh bekerja dengan penyelidik pada projek-projek sains dan teknologi atau di bawah "Menggalakkan Penyelidikan dan Inovasi" program dari tahun 1 di sekolah.

Apabila digunakan untuk penyelesaian masalah praktikal, penyertaan penyelidikan boleh mewakili nilai tambah sebenar untuk majikan masa depan dalam resume.

ESIEA merupakan ahli gabungan dua buah sekolah kedoktoran dan perkongsian universiti yang membolehkan graduan ESIEA untuk belajar untuk PhD di Perancis atau di luar negara.

Sebuah sekolah di tengah-tengah ekosistem digital

ESIEA adalah pemain aktif dalam rangkaian pembangunan ekonomi dan bekerjasama dengan perniagaan utama dalam bidang IT (CGI, Atos, Sopra Steria, Capgemini ...) - Ahli Tech Perancis dan Digital Cap dan Imej & Réseaux bulatan competitivity.

 • Seorang rakan kongsi dalam pelbagai inisiatif pembangunan keusahawanan: Laval Mayenne Technopole, Kampus Ivry Bandar dan Numa, titik tumpuan bagi Paris memulakan perniagaan.
 • Ahli pengasas Laval Maya dan Silver Valley, rangkaian pembangunan perniagaan yang inovatif di kawasan Paris.

Belajar di ESIEA bermula dua tahun selepas sekolah menengah

TAHUN 3: Meletakkan "Amalan" Pertama - Sains Digital dan kursus Teknologi untuk menguasai asas-asas. Penekanan kepada kerja amali dan makmal, dengan beberapa kuliah formal.

 • Pelaksanaan 4 projek untuk menjalankan (saintifik, teknikal dan peribadi pembangunan) dan pembangunan pelan kerjaya. projek antarabangsa.
 • Dari Tahun 1, pelajar boleh memilih untuk berasaskan penyelidikan atau pendekatan berasaskan keusahawanan terima kasih kepada Penyelidikan khas kami dan inisiatif Start-up Inovasi atau Keusahawanan.

TAHUN 4: Dengan mengkhusus Dalam Bidang A - Pertama Pilihan pengkhususan utama: Sistem Maklumat atau Sistem Terbenam.

 • Pelaksanaan projek berasaskan pasukan, sains dan teknologi inovatif, diselia oleh syarikat atau penyelidikan makmal - 4-5 bulan industri latihan TAHUN 5: Peluang Kerjaya - jurutera Future memilih salah satu utama dan dua anak di bawah umur (satu teknikal dan salah pengurusan) untuk meningkatkan kepakaran mereka dalam bidang di mana mereka berhasrat untuk memulakan.
 • Projek Keusahawanan.
 • Kejuruteraan internship, darjah dua di Perancis dan di institusi rakan kongsi asing.
 • Alumni sistem "teman" untuk semua graduan baru.

Pengkhususan: 4 penuh laluan pengkhususan lepasan ijazah (tahap 1 dan 2 tahun Sarjana): IT dan Kesihatan, Keselamatan IT, Keusahawanan, Penyelidikan dan Inovasi.

Alumni & profesional berganding bahu dengan pihak sekolah pada setiap peringkat pengalaman pelajar Alumni mengambil bahagian yang aktif dalam kehidupan sekolah dengan bimbingan pelajar individu, menaja latihan, memilih pemohon, menyelia projek, atau pengajaran ... Semakin ramai profesional menyertai tenaga pengajar dan mempunyai banyak peluang yang berbeza untuk memenuhi pelajar: forum Industri, Job dating, projek kejuruteraan tahun 1 dan 2 yang dicadangkan oleh syarikat pelanggan ...

Lokasi

 • Paris

  Paris/Ivry Campus 74 bis, avenue Maurice Thorez Ivry-sur-Seine, , Paris

 • Laval

  38 rue des Docteurs Calmette et Guérin 53000 Laval, 53000, Laval

Program

  Institusi juga menawarkan:

  Soalan