Keystone logo
Ethica Institute Of Islamic Finance

Ethica Institute Of Islamic Finance

Ethica Institute Of Islamic Finance

pengenalan

Kami percaya bahawa minat adalah punca utama kebanyakan masalah dunia.

Sekiranya kita tidak mempunyai minat kompaun, kita tidak memerlukan pertumbuhan kompaun. Dan jika kita tidak memerlukan pertumbuhan yang kompleks, kita tidak akan mengalami kebanyakan kemiskinan yang disebabkan oleh hutang, perang yang haus sumber daya, dan perubahan iklim yang kita lihat sekarang. Para pakar mengatakan bahawa bahkan pandemi kita sekarang adalah hasil dari keanekaragaman hayati yang menurun, yang sebahagian besarnya didorong oleh pemikiran pertumbuhan yang cepat. Semua minat - sama ada faedah sederhana atau faedah kompaun, sama ada pada kadar yang sangat rendah atau sangat tinggi - berkembang dengan begitu pantas sehingga kita tidak dapat mengikuti.

Perlu contoh? Brazil adalah rumah bagi hutan hujan Amazon yang indah. Keajaiban yang subur ini membekalkan kita dengan seperempat oksigen dunia. Malangnya, hutan ini akan lenyap sepanjang hayat kita. Kenapa? Oleh itu Brazil dapat membayar hutang $ 200 bilion. Bagaimana? Dengan kayu.

Atau ambil contoh yang lebih dekat dengan rumah. Adakah anda atau seseorang yang anda kenal dihancurkan oleh hutang peribadi yang semakin meningkat? 43% daripada semua keluarga Amerika kini menghabiskan lebih banyak daripada yang mereka peroleh setiap tahun. Dan masalah ini bertambah buruk setiap tahun bagi berjuta-juta keluarga di seluruh dunia.

Kami percaya ada hubungan antara minat dan banyak masalah dunia. Dan kami percaya bahawa kewangan Islam dapat membantu menyelesaikan beberapa masalah ini.

Tetapi untuk ini berlaku, kita memerlukan dua perkara: surat undang-undang dan semangat undang-undang. Agar surat undang-undang berfungsi, kewangan Islam perlu mengikuti beberapa standard minimum asas. Piawaian yang tidak akan dipandang serius kecuali bank pusat mula menarik beberapa lesen.

Piawaian terbaik dalam industri - de facto di lebih daripada 90% bidang kuasa kewangan Islam dunia - adalah AAOIFI (disebut "ao-fee"), yang bermaksud Organisasi Perakaunan dan Pengauditan bagi Institusi Kewangan Islam. AAOIFI mengumpulkan para cendekiawan dari seluruh dunia yang bersetuju dengan standard Syariah. Dan kerana AAOIFI menyediakan standard minimum, jika tidak mematuhi AAOIFI , mungkin tidak mematuhi Syariah. Seperti yang dinyatakan oleh seorang sarjana, "Perkara paling dekat yang kita miliki dengan Ijma (konsensus ilmiah) dalam kewangan Islam adalah AAOIFI ." Ijma , seperti yang anda ketahui, adalah sumber bukti tertinggi setelah Al-Quran dan hadis dalam perundangan Islam tradisional. Kami percaya bahawa mengikuti Piawaian Syariah AAOIFI - dan mempersoalkan sama ada bank, sarjana, atau jurulatih anda mengikutinya - adalah titik permulaan yang baik untuk mengikuti surat undang-undang tersebut.

Tetapi kita tidak boleh berhenti di situ. Kewangan Islam juga perlu mengikut semangat undang-undang.

Kita perlu mempromosikan struktur berasaskan ekuiti seperti Musharakah dan Mudarabah dan mengurangkan pergantungan kita pada struktur yang berguna seperti Murabaha. Kita perlu menghapuskan Tawarruq . Dan pada tahap yang lebih luas, kita perlu mengatasi masalah perbankan rizab hutang pecahan yang lebih besar. Mengapa bank boleh meminjamkan wang yang tidak mereka miliki? Dan menjana wang dengan wang yang tidak ada? Adakah ini masuk akal?

Walaupun kenyataannya adalah bahawa bank tidak akan hilang dalam waktu dekat, langkah pertama untuk mencabar perbankan rizab hutang pecahan adalah mewujudkan mata wang berasaskan emas yang diakui secara global. Ini segera memaksa pasaran untuk mengikat urus niaga dengan aset daripada mendasarkannya hanya pada bilangan komputer.

Jadi di mana kita mulai dengan mempromosikan undang-undang secara bertulis dan semangat?

Kami yakin ia bermula dengan anda dan saya.

Sekiranya anda mempunyai akaun di bank konvensional, pindahkan wang anda ke bank Islam. Sekiranya tidak ada bank Islam di negara anda, buka akaun luar negeri di negara yang melakukannya.

Sekiranya anda seorang jurubank, anda boleh mula melakukan dua perkara di bank anda: 1) pastikan produk bank anda mematuhi AAOIFI . Piawaian terkini boleh didapati di www. AAOIFI .com ; dan 2) mula beralih ke Musharakah dan Mudarabah untuk pelbagai aktiviti mulai dari pengurusan kecairan hingga kewangan perdagangan. Dan jika bank anda tidak menawarkan kewangan Islam, mulailah bertanya mengapa.

Sekiranya anda pengawal selia dan kewangan Islam sudah dipraktikkan di bidang kuasa anda, tekan bank untuk mengikuti AAOIFI atau berisiko menggantung lesen mereka. Pada tahap yang lebih luas, sokong industri kewangan mikro Islam. Sekiranya kewangan Islam belum mencapai bidang kuasa anda, tingkatkan kesedaran dengan inisiatif latihan dan pendidikan.

Sekiranya anda seorang usahawan, anda mungkin mempunyai kemahiran yang boleh digunakan oleh industri kewangan Islam. Impikan besar: buat syarikat, institusi berasaskan komuniti, mata wang tempatan, kampung yang berfikiran ekologi, atau produk yang inovatif. Di kebanyakan negara, orang masih kekurangan alternatif tanpa faedah untuk pembiayaan rumah, pendidikan, dan penjagaan kesihatan. Mengapa lebih mudah untuk mengeluarkan Sukuk bernilai satu bilion dolar daripada mengumpulkan satu sen untuk pembiayaan pendidikan yang mematuhi Syariah? Bagaimana kita dapat mengoperasikan zakat dengan lebih baik? Bagaimana kita membina model kepercayaan milik komuniti berasaskan Wakaf?

Sekiranya anda seorang pelajar, pelajari kewangan Islam. Berfikir di luar jalan kerjaya standard dan serius mempertimbangkan untuk memulakan sesuatu dengan sendiri. Lakukan apa yang anda sukai dan kejayaan akan menyusul.

Dan sekiranya anda seorang pendidik berusaha - seperti kami - untuk mengubah kewangan Islam menjadi lebih baik, bersabarlah. Perubahan yang berterusan memakan masa bertahun-tahun, selalunya berpuluh-puluh tahun. Menahan godaan untuk "membuang bayi dengan air mandi" dan menolak semua kewangan Islam. Industri ini masih dalam proses dan masih perlu ditempuh. Jadilah sebahagian daripada kemajuan ini daripada memulai teori ekonomi baru yang mempesonakan sehingga rata-rata pelanggan menggaru-garu kepala bertanya-tanya bagaimana membiayai sebuah rumah kecil untuk keluarganya. Sebagai contoh, hanya mempromosikan Diminishing Musharakah . Persekitaran yang lebih dalam dan struktur yang diwarisi oleh kewangan Islam - perbankan rizab hutang pecahan, mata wang fiat - tidak dapat diselesaikan dengan menggantikan produk. Mereka diselesaikan dengan menggantikan sistem: mata wang berasaskan emas yang dikeluarkan oleh bank pusat Islam.

Kami percaya abad ini - sememangnya, tahun-tahun mendatang - tidak akan seperti sebelumnya. Pemanasan global bermaksud kurang makanan dan air. Minyak puncak bermaksud kurang tenaga. Dan krisis kewangan yang berulang akan bermakna kurang yakin. Kita boleh mengangkat tangan dan pergi dalam keadaan meletakkan jawatan. Atau kita dapat mengenal pasti masalah akar dan melakukan sesuatu mengenainya. Tuhan hanya menjadikan kita bertanggungjawab atas tindakan kita. Dia menjaga hasil.

Kami percaya bahawa sudah waktunya untuk secara terbuka mempertanyakan paradigma berdasarkan faedah dan mempromosikan kewangan tanpa faedah sebagai alternatif yang terbukti. Masanya telah tiba. Tetapi langkah pertama untuk mempersoalkan paradigma dan menawarkan alternatif adalah mendidik diri sendiri.

Barulah anda percaya. Kerana jika anda percaya, begitu juga orang lain.

Lokasi

  • Dubai

    Dubai, Emiriah Arab Bersatu

    Soalan