Keystone logo
Faculty of Engineering, The Chinese University of Hong Kong

Faculty of Engineering, The Chinese University of Hong Kong

Faculty of Engineering, The Chinese University of Hong Kong

pengenalan

Mesej Dean

Ditubuhkan pada tahun 1991 oleh bekas Naib Canselor Prof. Charles Kao, yang juga dikenali sebagai "Bapa Serat Optik" dan Nobel Laureate dalam Fizik, Fakulti Kejuruteraan terdiri daripada pakar-pakar terkemuka di dunia yang berada di barisan hadapan disiplin mereka dan berkomitmen untuk kecemerlangan pengajaran dan penyelidikan.

Fakulti menyediakan pendidikan inovatif kepada pelajar kejuruteraan kami. Pada masa ini, dengan lebih daripada 3,800 pelajar siswazah dan siswazah, kami menawarkan pelbagai program akademik dalam kecerdasan buatan: sistem dan teknologi, kejuruteraan bioperubatan, sains komputer, kejuruteraan komputer, kejuruteraan elektronik, kejuruteraan tenaga dan alam sekitar, teknologi kewangan, matematik dan kejuruteraan maklumat, kejuruteraan mekanikal dan automasi, dan kejuruteraan sistem dan pengurusan kejuruteraan. Untuk memperkaya pengalaman pembelajaran pelajar, kami menyediakan pelbagai cara untuk melibatkan pelajar dalam pembelajaran seperti pengalaman tangan, pendedahan keusahawanan kejuruteraan, perjalanan lapangan, pertukaran antarabangsa, magang penyelidikan musim panas dan penempatan siswazah.

Fakulti telah diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk kecemerlangan dalam penyelidikan kejuruteraan. Makmal dan kemudahan kelas dunia kami membolehkan penyelidikan yang sangat baik untuk dilaksanakan. Kami telah bekerjasama rapat dengan kerajaan dan industri untuk membangunkan teknologi baru untuk memenuhi keperluan masyarakat dan meningkatkan kualiti manusia. Kira-kira 25 tahun yang lalu, CUHK adalah perintis dalam pembangunan dan pembangunan internet di Hong Kong. Fakta bahawa lebih daripada 80% trafik internet hari ini di Hong Kong masih melalui laluan komunikasi CUHK adalah kesaksian dan warisan sumbangan perintis dan berterusan kami ke Hong Kong. Hari ini, Kecerdasan Buatan (AI) bersedia untuk mengubah setiap aspek kehidupan kita. Kejayaan besar SenseTime yang bermula, Unicorn pertama di HK, menyoroti kedudukan kepimpinan kami di kawasan AI. Kedudukan antarabangsa dalam Kejuruteraan, kami adalah antara yang terbaik di dunia. Reuters baru sahaja menamakan CUHK sebagai universiti paling inovatif di Hong Kong.

Revolusi perindustrian dan zaman maklumat telah mengubah perjalanan sejarah. Para jurutera menanggung tanggungjawab yang bertambah besar untuk kebaikan umat manusia. Kami kini berada di ambang "Revolusi Perindustrian Keempat", menggabungkan dunia fizikal, digital dan biologi. Konvergensi Internet Perkara, Kecerdasan Buatan, robotika, sains data, bioteknologi, kejuruteraan bahan, mikroelektronik, kenderaan autonomi, pembuatan maju, dan nanoteknologi bersedia untuk mengganggu setiap industri dan setiap aspek kehidupan moden. Kejuruteraan CUHK mesti bekerjasama dengan Fakulti lain untuk memainkan peranan utama dalam membentuk Revolusi Perindustrian Keempat. Pada tahun-tahun yang akan datang, kami akan terus mengukuhkan kecemerlangan pengajaran dan penyelidikan kami, serta menanggapi cabaran besar yang dihadapi dunia.

Saya berbesar hati untuk berpeluang berkhidmat sebagai Dekan Fakulti Kejuruteraan di CUHK. Saya berharap dapat bekerja dengan sekumpulan rakan sekerja yang sangat berbakat untuk kecemerlangan berterusan dalam penyelidikan dan pendidikan yang menyumbang kepada Hong Kong, China dan dunia.

Dekan Kejuruteraan

Profesor Martin DF Wong (黃 定 發 教授)

Profesor Sains Komputer dan Kejuruteraan Choh-Ming Li

Fellow ACM, Fellow IEEE

133375_IMG_9758-Crop.jpg

Misi Fakulti

Fakulti Kejuruteraan

Fakulti Kejuruteraan ditubuhkan pada tahun 1991 oleh Profesor Sir Charles Kao, bekas Naib Canselor CUHK dan Godfather of Fiber Optics Communications. Ia merupakan pusat penyelidikan dan pemindahan teknologi canggih serta latihan yang berkesan untuk jurutera. Kontingen profesor yang kuatnya terdiri daripada antara lain, Ahli Akademi Akademi Sains Cina, IEEE Fellows, dan cendekiawan Cina pertama yang memenangi Anugerah Turing yang berprestij. Pelajar akan menerima pendidikan kejuruteraan yang telus melalui Sarjana Muda Kejuruteraan yang teliti dan program pengajian yang lain, dan kemudahan terkini. Kehidupan pelajar yang kaya dan pertukaran yang banyak dan peluang kerja praktikal menggabungkan untuk menambah nilai kepada pendidikan ini dan membuka prospek kerjaya yang luar biasa di Hong Kong dan dunia untuk graduan Kejuruteraan.

Misi fakulti

Fakulti Kejuruteraan berkomitmen untuk pendidikan pemimpin masa depan dalam bidang kejuruteraan, mengejar pengetahuan di perbatasan teknologi moden, dan penerapan teknologi untuk memenuhi keperluan masyarakat dan manusia.

133379_CUCampus2013-3.jpg

Harga diri

Penyelidik bertaraf dunia

35 Fellow IEEE, Ahli NAE AS, Ahli CAE, dll.

Pencapaian pelajar cemerlang

Pemenang Microsoft Research Asia Fellowship, Google PhD Fellowship, Google Anita Borg Memorial Scholarship, IBM PhD Fellowship, dll.

Persekitaran penyelidikan yang mendalam

133376_entrance_1_high.jpg

Kenapa CUHK?

  • Kampus terbesar di Hong Kong (137.3 hektar)
  • Terletak bersebelahan dengan Taman Sains Hong Kong
  • Reuters Universiti Kebanyakan Inovatif Asia: Pertama di Hong Kong pada 2016 - 2019
  • ARWU Universiti Terbaik di Greater China: Pertama di Hong Kong, ke-3 di Greater China
  • QS World University Rankings: ke-10 di Asia, ke-46 di seluruh dunia
  • Kedudukan Universiti QS Dunia mengikut Subjek 2019: 23 subjek di kedudukan 50 teratas di dunia
  • Times Higher Education Rankings: ke-7 di Asia, ke-57 di seluruh dunia

Lokasi

  • Ma Liu Shui

    Ma Liu Shui, Hong Kong

Soalan