Diploma Pengurusan Kulinari
Fanshawe College
Maklumat Utama
Lokasi kampus
London, Kanada
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
CAD 9,611 *
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* $ 591.29 / term: jumlah yuran bagi pelajar Kanada. $ 2,749.56 / term: yuran keseluruhan untuk pelajar antarabangsa setiap penggal. Kos sebenar untuk 2020/21 masih ditentukan
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Kami bukan sekolah masakan purata anda
Kami percaya bahawa setiap chef layak mendapat pendidikan berkualiti yang menyediakan pelbagai kemahiran yang akan membuka pintu kepada peluang kerjaya yang tidak berkesudahan. Di sekolah masakan Fanshawe, kami akan menyediakan anda dengan semua yang anda perlukan untuk berjaya dalam industri - jika matlamat anda adalah untuk bekerja di dapur restoran terbaik, memiliki trak makanan atau memulakan perniagaan katering, Fanshawe akan menyampaikan latihan yang anda perlukan !
Kursus-kursus yang diajar dalam program diploma Pengurusan Masakan termasuk asas-asas pengeluaran makanan, pelbagai gaya memasak dan banyak lagi. Anda akan belajar tentang budaya makan, teori, dan sejarah pencampuran minuman serta sejarah wain dan bagaimana memasangkannya dengan makanan. Anda juga akan belajar selok-belok pengurusan dapur, santapan dan hosting sebagai sebahagian daripada latihan anda.
Ciri program:
- Program ditawarkan di dua lokasi - memohon kepada yang sesuai dengan keutamaan anda:
- Dihantar di sekolah masakan Fanshawe yang terletak di tengah-tengah pusat bandar London, Ontario dan dekat dengan rakan industri dan majikan masa depan
- Dihantar di Oakwood Resort di Grand Bend, Ontario (melalui laman Clinton kami) di tepi Tasik Huron dalam komuniti yang terkenal dengan pantai, rekreasi, pelancongan dan banyak lagi.
- Dapatkan latihan dapur praktikal dan praktikal:
- Di restoran pengajaran Fanshawe, The Chef's Table di Fanshawe College , yang terletak di pusat bandar London
- Semasa hidup dan bekerja di tempat di dapur yang penuh operasi, sepanjang tahun Oakwood Resort di Grand Bend
- Program ini termasuk penempatan bidang 5-minggu dalam industri
- Kemudahan bersambung dengan makmal penaik dan masakan yang memaparkan peralatan terkini
- Dapatkan pengalaman memasak kuantiti yang banyak dengan mengambil bahagian dalam kegiatan amal kurikulum sepanjang tahun akademik
- Pelajar yang memenangi anugerah daripada menyertai pertandingan tahunan di peringkat tempatan dan nasional
- Peluang perjalanan lapangan antarabangsa untuk berlatih dengan chef terkenal di dunia di Itali atau Switzerland
- Pengambilan berhenti untuk pemain utama dalam industri masakan yang datang ke Fanshawe setiap tahun untuk bertemu dengan pelajar
- Peluang mendapatkan pensijilan WSET dan Prud'homme Beer
- Peluang untuk melanjutkan pelajaran melalui Pathways ke program Fanshawe yang lain termasuk Artisan Seni Kulinari, Pengurusan Makanan dan Makanan dan Pengurusan Makanan Baking dan Pastry
Maklumat lain
Graduan program layak untuk meneruskan pengajian mereka di salah satu daripada diploma berikut:
- Pengurusan Makanan Baking dan Pastry.
- Pengurusan Perkhidmatan Pemakanan dan Makanan.
- Graduan program ini juga layak memohon kepada program Seni Lukis Seni Kulinari Artisanal.
Pathways Program
Graduan program layak melanjutkan pengajian mereka di salah satu program berikut:
- Pengurusan Makanan Baking dan Pastry
- Pengurusan Perkhidmatan Pemakanan dan Makanan
Graduan program ini juga layak memohon kepada program pasca siswazah Seni Kulinari Artisanal
Hasil pembelajaran
Lulusan telah menunjukkan kebolehan untuk:
- Menyediakan perancangan masakan, penyediaan, dan persembahan masakan untuk pelbagai persekitaran perkhidmatan makanan menggunakan pelbagai teknik klasik dan kontemporari.
- Memohon makanan asas dan maju dan membakar sains untuk penyediaan makanan untuk mencipta produk akhir yang dikehendaki.
- Sumbangan dan pemantauan kepatuhan orang lain kepada penyediaan persekitaran dapur yang baik dan perkhidmatan produk makanan dan minuman yang bebas dari bakteria berbahaya atau bahan cemar lain, mematuhi peraturan kesihatan, keselamatan, sanitasi dan pengendalian makanan.
- Pastikan operasi dapur yang selamat dan semua aspek penyediaan makanan untuk mempromosikan ruang kerja yang sihat, pengurusan dapur yang bertanggungjawab dan penggunaan sumber yang cekap.
- Buat menu yang mencerminkan pengetahuan mengenai nutrisi dan ramuan makanan, menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan umum, bertindak balas terhadap pelbagai keperluan pemakanan dan pilihan dan modifikasi alamat untuk diet khas, alergi makanan, dan intoleransi, seperti yang diperlukan.
- Memohon prinsip perniagaan dan amalan kos dan kawalan industri yang diiktiraf kepada operasi perkhidmatan makanan untuk mengurus dan mempromosikan operasi bertanggungjawab secara fiskal.
- Memohon pengetahuan tentang kemapanan *, sumber makanan etika dan tempatan, dan keselamatan makanan untuk penyediaan makanan dan pengurusan dapur, mengiktiraf potensi kesan terhadap pengeluaran makanan, pilihan pengguna dan operasi dalam industri makanan perkhidmatan.
- Pilih dan gunakan teknologi, termasuk peralatan dapur kontemporari, untuk pengeluaran makanan dan promosi.
- Laksanakan secara berkesan sebagai ahli persediaan makanan dan minuman dan pasukan perkhidmatan dan menyumbang kepada kejayaan operasi perkhidmatan makanan dengan menggunakan kemahiran kendiri dan interpersonal.
- Membangunkan strategi untuk pembelajaran peribadi dan profesional yang berterusan untuk memastikan mata wang dan responsif terhadap teknik, peraturan, dan amalan masakan yang muncul dalam industri perkhidmatan makanan.
- Menyumbang kepada pembangunan strategi pemasaran yang menggalakkan kejayaan operasi perniagaan perkhidmatan makanan.
- Menyumbang kepada pengurusan perniagaan pelbagai operasi makanan dan minuman untuk memupuk persekitaran kerja yang mencerminkan kecemerlangan perkhidmatan.
Kursus
Tahap 1
Ambil semua Kursus Mandatori yang berikut:
- Penyediaan Makanan FDMG-1113 1
- SFTY-1067 Keselamatan Makanan, Pelayan Pintar & Bantuan Pertolongan Pertama
- BAKE-1021 Baking Praktikal 1
- BAKE-1002 Bake Theory
- DEVL-1049 Persediaan Kerjaya
- WRIT-1042 Alasan & Menulis 1-Pelancongan / Hospitaliti
- MATH-1210 Math for Hospitality
- Pengeluaran Restoran FDMG-1114 1
Tahap 2
Pendidikan Umum - Mengambil kursus kredit elektif Pendidikan 3 kredit.
Ambil semua Kursus Mandatori yang berikut:
- Penyediaan Makanan FDMG-3043 2
- FDMG-3044 Garde Manger
- Perancangan Pembelian & Menu FDMG-1064
- Comm-3080 Comm for Tourism & Hospitality
- Pengetahuan Masakan Asas FDMG-1104
- Pengenalan Nutrisi NUTR-1018
- FDMG-1039 Makan untuk Kejayaan Profesional
Tahap 3 - Externship
Ambil Kursus Mandatori yang berikut:
- FDMG-3001 Externship 1
Tahap 4
Ambil semua Kursus Mandatori yang berikut:
- ENTP-3001 Spirit Keusahawanan
- Reka Bentuk Kemudahan Makanan FDMG-5003
- Nombor HOSP-3007 untuk Hospitaliti
- Dinamik Makanan & Wain FDMG-3038
- FDMG-3046 Artisanal Cuisine
Tahap 5
Ambil semua Kursus Mandatori yang berikut:
- Teknik Pengurusan MGMT-3012
- PLAN-5001 Acara Utama
- FDMG-5019 Pengetahuan Pemakanan Kuliner
- Masakan Kontemporari FDMG-3045
- Jadual FDMG-5022 Chef
- BEVR-1005 Beers, Sejarah & Kebudayaan Spirits
Keperluan Tambahan
Ambil semua Kursus Mandatori - Biasanya diambil dalam Tahap 4 dan 5
- Pengeluaran Kafe BAKE-3010
- Pengeluaran Restoran FDMG-3047 2
Pendidikan Umum - Pilihan Raya
- Ambil 3 Kredit Pendidikan Am - Biasanya Diambil di Tahap 2
Residensi Program
Pelajar mesti melengkapkan sekurang-kurangnya 21 kredit dalam program ini di Fanshawe College untuk memenuhi keperluan residensi program dan lulusan dari program ini. Marcus Herzberg / Peksel
Syarat Kemasukan
- OSSD dengan kursus dari Kolej (C), Universiti (U), Universiti / Kolej (M), atau Terbuka (O) dengan :
- Mana-mana Gred 12 Bahasa Inggeris (C) atau (U)
- Mana-mana Matematik Gred 11 * (C), (U), atau (M)
atau
- Sijil Masuk Akademik dan Kerjaya (ACE)
atau
- Sijil Kelayakan Sekolah Tinggi Ontario (GED) dan :
- Mana-mana Matematik Gred 11 * (C), (U) atau (M)
atau
- Pemohon matang dengan berdiri di dalam kursus yang diperlukan yang dinyatakan di atas
Catatan:
* Pemohon yang kekurangan Matematik yang diperlukan masih boleh mendapatkan kelayakan untuk kemasukan dengan melengkapkan peningkatan yang sesuai sebelum ini.
Keperluan Bahasa Inggeris
Pemohon yang bahasa pertamanya bukan bahasa Inggeris diperlukan untuk menunjukkan kemahiran bahasa Inggeris dengan salah satu kaedah berikut:
- A Gred 12 College Stream atau University Stream Bahasa Inggeris kredit dari Sekolah Menengah Ontario, atau setaraf, bergantung kepada Syarat Kemasukan program
- Ujian Bahasa Inggeris sebagai Ujian Bahasa Asing (TOEFL) dengan skor minimum 79 untuk ujian berasaskan Internet (iBT), dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) Ujian akademik dengan skor keseluruhan 6.0 tanpa skor kurang daripada 5.5 dalam mana-mana empat band, dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Ujian Bahasa Inggeris Akademik Bahasa Inggeris (CAEL) dengan skor keseluruhan 60 dengan skor tidak kurang daripada 50 dalam mana-mana empat band, dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Pearson Test of English Academic (PTE) dengan skor minimum 53, dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Ujian Bahasa Inggeris Cambridge (FCE / CAE / CPE) dengan skor keseluruhan pada Skop Bahasa Inggeris Cambridge sebanyak 169 tanpa kemahiran bahasa kurang daripada 162, dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Penilaian Bahasa Inggeris (ELE) di Fanshawe College dengan skor minimum 70% dalam semua bahagian ujian, dengan keputusan ujian dalam tempoh dua tahun yang lalu
- Pelajar Fanshawe College ESL4 / GAP5: Gred minimum 80% dalam ESL4 / GAP5 Tahap 8, 75% dalam ESL4 / GAP5 Tahap 9, atau 70% dalam ESL4 / GAP5 Tahap 10
Persediaan Akademik yang Disyorkan
- Makanan dan Kebudayaan Gred 11 (M)
- Gred 12 Pemakanan dan Kesihatan (C)
- Teknologi Maklumat dan Komunikasi Gred 11: Teknologi Maklumat dan Komunikasi Digital (O) ATAU Gred 12: Penyelesaian Multimedia (C)
- Mana-mana Gred 11 atau Gred 12 Keusahawanan (C) atau (O)
- Gred 11 dan Gred 12 Hospitaliti dan Pelancongan (C)
- Sijil Masuk Akademik dan Kerjaya (ACE): kursus Matematik Perniagaan atau Teknikal dan Kursus Kemahiran Komputer
Persediaan Persediaan yang Disyorkan
- Membangunkan minat dalam penyediaan makanan dan perkhidmatan dengan melawat restoran dan hotel
- Membangunkan minat terhadap makanan dan adat di negara lain
- Membangunkan kemahiran kepimpinan
- Jenis orang yang memasuki bidang perhotelan harus bertanggungjawab, baik, dan harus menikmati bekerja dengan orang dalam industri yang mencabar
- Pekerjaan dalam industri hospitaliti adalah aset
Standing Advanced
Pemohon boleh memohon untuk kedudukan lanjutan berdasarkan pencapaian akademik sebelumnya di institusi lain dan / atau Penilaian Pembelajaran dan Pengiktirafan Sebelum (PLAR). Kedudukan maju memenuhi syarat pemohon untuk masuk langsung ke tahap kedua atau lebih tinggi dari program.
Kriteria Pemilihan Pemohon
Jika bilangan pemohon yang layak melebihi ruang yang ada dalam program ini, Kriteria Pemilihan Pemohon adalah:
- Keutamaan untuk Penduduk Tetap Ontario.
- Penerimaan Permohonan pada 1hb Februari (Selepas tarikh ini, Fanshawe College akan mempertimbangkan pemohon secara tiba-tiba, layan pertama sehingga program penuh).
- Pencapaian dalam Syarat Kemasukan.
Keperluan Pasca Kemasukan
- Sijil Pengendali Makanan Selamat Sah
- Sijil Servis Pintar Sah
- Sijil Pertolongan Cemas / CPR Sah
Peluang kerjaya
Graduan boleh mengharapkan untuk mencari pekerjaan sebagai juru masak di pelbagai peringkat dalam pelbagai persekitaran perkhidmatan makanan. Latihan yang disediakan juga boleh membawa kepada kemungkinan diri bekerja di Industri Perhotelan dan / atau Pengurus Khidmat Makanan / Chef / Makanan.
Kemasukan
Kurikulum
Kursus
Tahap 1
Ambil semua Kursus Wajib berikut:
- FDMG-1113 ---- Penyediaan Makanan 1
- BAKAR-1021 ---- Bakar Praktikal 1
- BAKAR-1002 ---- Teori Bakar
- DEVL-1049 ---- Persediaan Kerjaya
- WRIT-1042 ---- Sebab & Penulisan 1-Pelancongan/Hospitaliti
- FDMG-1104 ---- Pengetahuan Asas Masakan
- FDMG-1114 ---- Pengeluaran Restoran 1
Tahap 2
Pendidikan Am - Ambil kursus elektif Pendidikan Am 3 kredit.
Ambil semua Kursus Wajib berikut:
- FDMG-3043 ---- Penyediaan Makanan 2
- FDMG-3044 ---- Garde Manger
- FDMG-1064 ---- Pembelian & Perancangan Menu
- COMM-3080 ---- Comm untuk Pelancongan & Hospitaliti
- MATH-1210 ---- Matematik untuk Hospitaliti
- NUTR-1018 ---- Pemakanan-Pengenalan
- ANTH-1012 ---- Antropologi Budaya
Tahap 3 - Eksternship
Ikuti Kursus Wajib berikut:
- FDMG-3001 ---- Eksternship 1
Tahap 4
Ambil semua Kursus Wajib berikut:
- ENTP-3006 ---- Keusahawanan Masakan
- FDMG-5003 ---- Reka Bentuk Kemudahan Makanan
- HOSP-3007 ---- Nombor untuk Hospitaliti
- BEVR-3011 ---- Wain
- FDMG-3046 ---- Masakan Artisanal
Tahap 5
Ambil semua Kursus Wajib berikut:
- MGMT-3012 ---- Teknik Pengurusan
- FDMG-5019 ---- Culinary Knowledge-Adv
- FDMG-3045 ---- Masakan Kontemporari
- FDMG-5022 ---- Meja Chef
- BEVR-1005 ---- Bir, Sejarah & Budaya Arwah
Keperluan Add'l
Ambil semua Kursus Wajib berikut -
Biasanya diambil dalam Tahap 4 dan 5
- BAKE-3010 ---- Pengeluaran Kafe
- FDMG-3047 ---- Pengeluaran Restoran 2
Pendidikan Am - Elektif
Ambil 3 Kredit Pendidikan Am - Biasanya diambil dalam Tahap 2
Residensi Program
Pelajar Mesti Melengkapkan Minimum 20 kredit dalam program ini di Fanshawe College untuk memenuhi keperluan Residensi Program dan lulus dari program ini
Galeri
Hasil Program
Graduan telah menunjukkan dengan pasti keupayaan untuk:
- menyediakan perancangan masakan, penyediaan dan persembahan asas kepada pelbagai persekitaran perkhidmatan makanan.
- mengaplikasikan asas dan lanjutan* teori makanan dan bakar serta teori lain yang berkaitan dengan semua aspek penyediaan makanan.
- menyumbang kepada penyediaan persekitaran dapur yang sihat, selamat dan diselenggara dengan baik dan kepada perkhidmatan produk makanan dan minuman yang bebas daripada bakteria berbahaya atau bahan cemar lain.
- menggunakan pengetahuan tentang teknik pengurusan dapur, seperti yang diperlukan, untuk menyokong matlamat operasi dan penggunaan sumber yang bertanggungjawab.
- menggunakan prinsip pemakanan asas kepada semua aspek pengeluaran makanan.
- melaksanakan dengan berkesan sebagai ahli pasukan penyediaan dan perkhidmatan makanan dan minuman.
- menggunakan teknik kawalan kos untuk operasi perkhidmatan makanan.
- menggunakan kemahiran pengurusan diri dan interpersonal untuk meningkatkan prestasi sebagai pekerja dan ahli pasukan dan menyumbang kepada kejayaan operasi perkhidmatan makanan.
- membangunkan strategi dan rancangan pembangunan profesional peribadi yang berterusan untuk meningkatkan kemahiran masakan, kepimpinan, dan pengurusan untuk persekitaran hospitaliti.
Peluang kerjaya
Graduan program Pengurusan Kuliner Fanshawe boleh mengharapkan untuk mencari pekerjaan sebagai tukang masak di pelbagai peringkat dalam pelbagai persekitaran perkhidmatan makanan tempatan, wilayah, nasional dan antarabangsa. Latihan yang disediakan sepanjang program akhirnya boleh membawa kepada peluang kerjaya termasuk:
- Chef Sous
- Chef Eksekutif
- tukang masak peribadi
- chef korporat
- chef pemakanan
- chef pembangunan produk
- penggaya makanan
- penjual perkhidmatan makanan
- katerer
- pengarah makanan dan minuman
- pengurus dapur
- pengurus katering
- bekerja sendiri
- pengurus perkhidmatan makanan
Berikut adalah beberapa contoh peluang kerjaya untuk graduan program Pengurusan Kuliner Fanshawe:
Chef Sous
Membantu Ketua Chef dengan tugas pentadbiran dan menyelia briged dapur. Sediakan bahan-bahan dan masak makanan dalam pelbagai persekitaran dapur komersial.
Pengurus Chef
Mengurus, melatih, dan menyelia kakitangan sambil mewujudkan persekitaran kerja yang bermotivasi.
Ketua Chef Dapur
Menyelia aktiviti kakitangan dapur, termasuk mencipta menu dan mengekalkan kawalan kualiti untuk memastikan perkhidmatan hidangan berjaya.
Testimoni Pelajar
English Language Requirements
Sahkan penguasaan bahasa Inggeris anda dengan Ujian Bahasa Inggeris Duolingo! DET ialah ujian Bahasa Inggeris dalam talian yang mudah, pantas dan berpatutan yang diterima oleh lebih 4,000 universiti (seperti ini) di seluruh dunia.