Keystone logo
The Hong Kong University of Science and Technology

The Hong Kong University of Science and Technology

The Hong Kong University of Science and Technology

pengenalan

HKUST","author_url":"","source":""}" />

Intro

Terletak di Clear Water Bay of Hong Kong, The Hong Kong University of Science and Technology ( HKUST ) adalah institusi yang berfokus pada penyelidikan yang menduduki tempat pertama di antara universiti muda teratas di dunia (Times Higher Education Young University Rankings, 2020). Dengan pandangan antarabangsa dan reputasi global, universiti ini bertujuan untuk menjadi universiti terkemuka, baik dalam dan luar negara, melalui kecemerlangan dalam pengajaran dan penyelidikan.

Dengan permintaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk bakat kelas atas dalam menyokong pembangunan Hong Kong dan dunia, The Hong Kong University of Science and Technology (Guangzhou) ( HKUST (GZ)) akan didirikan di Nansha, selatan Guangzhou, untuk bersinergi dengan rakan sejawatnya di Clear Water Bay (CWB), memupuk bakat dan memfasilitasi kolaborasi antara Hong Kong, Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA) dan seterusnya mengenai pendidikan, penyelidikan dan pemindahan pengetahuan.

Mengapa HKUST ?

HKUST" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/14/144607_WhyHKUST.JPG" alt="Why HKUST" data-json="{"author":"Photo courtesy of HKUST","author_url":"","source":""}" />

 • HKUST telah meningkat pesat dengan reputasi global untuk kecemerlangan .
 • HKUST mempunyai pasukan fakulti antarabangsa yang kuat. Terdapat lebih dari 690 fakulti di HKUST berasal dari lebih dari 35 negara dan wilayah. Semua ahli fakulti adalah Ph.D. pemegang yang datang dari universiti terkemuka.
 • HKUST menawarkan infrastruktur penyelidikan yang mantap untuk fakulti dan pelajar. Terdapat lebih dari 85 Institut Penyelidikan, Pusat, dan Makmal Bersama di Hong Kong dan Tanah Besar.
 • HKUST mempunyai komuniti pelajar pascasiswazah yang benar-benar global dan pelbagai dengan lebih daripada 5,800 pelajar pascasiswazah yang berasal dari lebih 70 negara dan wilayah.
 • HKUST memberikan sokongan keusahawanan yang kuat untuk membantu penemuan pelajar ke dalam penyelesaian dan teknologi yang nyata.
 • Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Struktur Akademik Khas HKUST

HKUST Distinctive Academic Structure" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/14/143609_TheHKUSTDistinctiveAcademicStructure.jpg" alt="The HKUST Distinctive Academic Structure" data-json="{"author":"Photo courtesy of HKUST","author_url":"","source":""}" />

Sambil memanfaatkan asas disiplin yang mapan (Sains, Kejuruteraan, Perniagaan, Kemanusiaan, dan Sains Sosial, dan Program Antara Disiplin) di kampus Clear Water Bay, HKUST (GZ) akan memetakan wilayah baru dalam pedagogi pendidikan tinggi melalui unik dan bukan -Struktur Hab konvensional yang terdiri daripada empat Hab Akademik ( Fungsi , Maklumat , Masyarakat dan Sistem ) dan spektrum luas Bidang Teras Penyelidikan canggih.

HKUST menawarkan pelbagai program pascasiswazah penyelidikan yang membawa kepada Ijazah Sarjana Falsafah dan Doktor Falsafah (Ph.D.). Untuk maklumat program, sila lawati di sini .

Biasiswa dan pembiayaan

HKUST","author_url":"","source":""}" />

Scholarship

HKUST memberikan biasiswa yang besar untuk pelajar melanjutkan pengajian pascasiswazah mereka, meliputi yuran pengajian pelajar, yuran penginapan, dan kos sara hidup di Hong Kong.

 • Keahlian Pascasiswazah (PGS): pelajar HK $ 216,360 (~ US $ 27,700) setahun untuk MPhil sepenuh masa dan Ph.D. pelajar. Pembiayaannya adalah sehingga dua tahun untuk pelajar MPhil sepenuh masa dan empat tahun untuk Ph.D sepenuh masa. pelajar.
 • Ph.D Hong Kong Fellowship Scheme (HKPFS): anugerah yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk Ph.D. kajian yang ditubuhkan oleh Kerajaan Hong Kong. The Fellowship memberikan setiap penerima hadiah HK $ 319,200 (~ US $ 40,900) dan elaun perjalanan persidangan sebanyak HK $ 13,300 (~ US $ 1,700) setahun, selama empat tahun. HKUST juga akan memberikan Anugerah Penyelidikan Cemerlang kepada para penerima anugerah bernilai HK $ 40,000 (~ US $ 5,100) pada tahun pertama pengajian.
 • RedBird Ph.D. alt = "Beasiswa: biasiswa yang boleh diperbaharui sebanyak HK $ 40,000 (~ US $ 5,100) setahun, untuk calon Ph.D. yang cemerlang, sebagai pengiktirafan atas prestasi akademik dan keupayaan penyelidikan mereka yang cemerlang.
 • Asian Future Leaders alt = "Program Biasiswa (AFLSP): biasiswa untuk pelajar baru dari Timur, Tenggara, dan Asia Selatan untuk melanjutkan pengajian master dan pengayaan silang budaya.

Pelajar yang mengikuti MPhil sepenuh masa dan Ph.D. program akan menjamin penginapan universiti dalam dua tahun pertama pengajian mereka. Terdapat juga peluang pendanaan lain, seperti Anugerah Penyelidikan Luar Negara & Anugerah Penyelidikan Kawasan Greater Bay, dan banyak lagi. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Kemasukan Skim Pilot HKUST (Guangzhou)

HKUST","author_url":"","source":""}" />

img 4

Bersama dengan kerja persiapan penubuhan HKUST (GZ), HKUST telah melancarkan skim perintis Guangzhou di kampus Clear Water Bay (CWB) untuk mula mendaftarkan pelajar pascasiswazah penyelidikan (RPg) sejak 2019/20. Pengambilan sasaran adalah 150 pelajar, untuk diterima masuk Ph.D. atau program MPhil. Pelajar yang diterima masuk dalam Skim ini akan diberi Pelajar Pascasiswazah dan penginapan universiti yang terjamin. Universiti juga akan menawarkan PhD RedBird yang boleh diperbaharui. biasiswa HK $ 40,000 setahun kepada Ph.D. yang cemerlang calon, sebagai pengiktirafan prestasi akademik dan keupayaan penyelidikan mereka yang luar biasa. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati di sini .

Universiti kini mengundang permohonan untuk kemasukan Jangka Musim Gugur 2021/22 (bermula pada September 2021). Mohon Sekarang !

Lokasi

 • Hong Kong

  Clear Water Bay, Kowloon, , Hong Kong

  Program

   Soalan