Keystone logo

University of Poitiers

A logo

pengenalan

Yang IC2MP (Institut Kimia Poitiers: Bahan dan Sumber Asli) adalah sebuah pusat penyelidikan multidisiplin yang ditubuhkan pada 2012 (Pengarah: Sabine Petit), khusus dalam kajian bahan-bahan (tanah liat, pemangkin, ...), alam semula jadi (air, tanah, ...) , dan tindak balas (semula jadi atau disebabkan). Institut memberi tumpuan terutamanya pada sintesis, dekontaminasi dan eksploitasi sumber asli. Institut bergantung kepada dua institusi: yang CNRS dan University of Poitiers (UMR CNRS 7285).

Institut ini merupakan hasil daripada gabungan semua atau sebahagian daripada empat makmal Kimia dan Geosains dengan pengiktirafan oleh CNRS dating daripada kira-kira empat puluh tahun. Keempat-empat makmal ialah: Makmal Pemangkinan dalam Kimia Organik (Lacco, UMR 6503) Makmal Sintesis dan Kereaktifan Bahan Asli (SRSN, UMR 6514), Makmal Kimia dan Mikrobiologi Air (LCME, UMR 6008 - Team kimia air dan rawatan air ) Makmal Hidrogeologi, tanah liat, tanah dan apa-apa perubahan (hydrasa, UMR 6269).

Vivez Poitiers dari Coralie Lali pada Vimeo.

IC2MP dalam angka: Institut mempunyai kakitangan 250 orang: 100 penyelidik (75 ahli fakulti dari Universiti Poitiers dan 25 CNRS), 50 kakitangan tetap untuk menyokong penyelidikan (26 universiti dan 24 CNRS), 86 pelajar PhD dan 14 postdocs dan kakitangan sementara. Ia meliputi 13.055 m2 bersama-sama pada sains kampus dari Universiti Poitiers, dalam premis Fakulti SFA dan ENSIP. Ia menawarkan analisis dan eksperimen bermakna platform yang luar biasa kepada ENSIP air, hidrogeologi tapak eksperimen dilabel (SEH) dan plot di laman web itu melarang; meletak peralatan besar: pemecut elektron, SEM, microtomograph X ray-, NMR, XPS, spektrometer rendah besar-besaran dan yang resolusi tinggi (GC / MS, LC / MS, GC / MS-MS, LC / MS-MS, MALDI-TOF ) ... IC2MP membangun banyak perkongsian dengan kain perindustrian (Ademe, ANDRA, Areva, CNES, Perancis Agrimer, HONDA, IFP, IRSN, LAFARGE, Pierre Fabre, OSEO, Rhodia, Sanofi, Saur, Suez, Total, Veolia, ...). Purata jumlah tahunan kontrak swasta kepada 1 juta euro atau kira-kira 15% daripada bajet yang disatukan Institut. IC2MP meliputi kesinambungan saintifik dan pengetahuan teknikal daripada penyelidikan proses bersih, termasuk pembangunan bahan-bahan, sintesis dan pencirian molekul semula jadi dan tiruan, proses pencemaran, melalui kajian pemindahan dan reactivities dalam persekitaran semula jadi, terutamanya dalam air dan tanah. Bidang kebimbangan permohonan tenaga, bahan dan sumber semula jadi dalam persekitaran yang mampan.

Lokasi

  • Bât B27 - TSA 51106 4, rue Michel Brunet 86073 POITIERS CEDEX 9, , Poitiers

  • Porto Alegre

  • Heraklion

  • Aveiro

Soalan