Keystone logo
International Anti-Corruption Academy (IACA)

International Anti-Corruption Academy (IACA)

International Anti-Corruption Academy (IACA)

pengenalan

Selamat datang ke Akademi Pencegahan Rasuah Antarabangsa

International Anti-Corruption Academy (IACA) adalah organisasi antarabangsa yang berpusat di Laxenburg, Austria. Ia adalah institusi global pertama seumpamanya, yang berdedikasi untuk mengatasi kekurangan pengetahuan dan amalan semasa dalam bidang pencegahan rasuah dan berusaha untuk memberi tenaga profesional untuk menghadapi cabaran hari esok. Akademi ini menawarkan latihan standard dan disesuaikan, program ijazah akademik, peluang untuk dialog dan rangkaian, dan kumpulan pemikir dan penanda aras anti-rasuah. Ini menyediakan pendekatan baru dan holistik untuk pendidikan dan penyelidikan anti-korupsi, memberikan dan memfasilitasi latihan anti-korupsi untuk para praktisi dari semua sektor masyarakat, dan memberikan sokongan dan bantuan teknis kepada berbagai pihak yang berkepentingan. Kerjasama antarabangsa, perkongsian pengetahuan dan pengalaman, dan sokongan bersama adalah aspek asas dalam mandat IACA. Organisasi ini dimulakan oleh INTERPOL, Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC), Pejabat Anti-Penipuan Eropah (OLAF), Republik Austria, dan pihak berkepentingan lainnya. Ia menjadi organisasi antarabangsa pada 8 Mac 2011 dan kini mempunyai konstituen 78 Parti, termasuk empat organisasi antarabangsa. IACA adalah pemerhati Majlis Umum PBB, GRECO, ECOSOC, dan Organisasi Antarabangsa untuk Migrasi (IOM), dan secara eksplisit telah disambut oleh pelbagai resolusi antarabangsa. IACA mengamati kepelbagaian geografi dan budaya dan mencari perkongsian luas dengan institusi sektor awam dan swasta, organisasi antarabangsa dan bukan kerajaan, dan masyarakat awam. Ia bekerjasama dengan rakan kongsi ini untuk bersama-sama mengadakan latihan anti-rasuah dan mengambil bahagian dalam acara antarabangsa lain sebagai penaja bersama atau penyedia kepakaran. Di samping itu, Dekan IACA, ahli fakulti, dan wakil kanan secara berkala (tetamu) memberi kuliah dan menyumbang kepada perundingan dan kumpulan kerja antirasuah antarabangsa, lembaga penasihat, persidangan, dan mesyuarat. Dalam memberikan pendidikan dan penyelidikan anti-korupsi, IACA menggunakan dorongan ke arah kecemerlangan, semangat inovasi, dan komitmen untuk menjadikan dirinya dapat diakses oleh individu dari seluruh dunia.

Pendekatan Kami

Pendidikan anti-rasuah yang ditawarkan dalam beberapa dekad kebelakangan ini adalah ad-hoc yang terbaik, seringkali kekurangan pengkhususan dan kerangka yang komprehensif. Ia mengalami kepincangan pendidikan dan dalam beberapa keadaan bahkan pemisahan, sehingga memberikan hasil yang terbatas dalam jangka panjang. Sebagai tindak balas terhadap kekurangan ini, pendekatan holistik IACA dirancang. Pendekatan yang bersifat antarabangsa dalam memenuhi pelbagai sudut dunia dan mengamati kepelbagaian wilayah; antara disiplin dalam memastikan bahawa setiap aspek tematik mengenai rasuah, akademik dan praktikal, diambil kira; antara sektor dalam menghubungkan pengamal dengan penyelidik, sektor awam dengan sektor swasta, akademik dengan masyarakat awam; integratif, dalam memberikan pengetahuan dan alat langsung yang boleh digunakan untuk pelbagai bahagian dunia; dan berkesinambungan, dalam menawarkan penyelesaian yang berkekalan. Agar pekerjaan anti-rasuah menjadi berkesan, para pengamal perlu melangkah keluar dari bidang pengkhususan mereka untuk benar-benar memahami cara terjalin di mana ancaman ini menampakkan diri, dan memanfaatkan pengetahuan tentang bidang lain dan juga dari rakan sebayanya. Untuk strategi pencegahan korupsi yang menyeluruh dalam sistem, masyarakat atau perusahaan apa pun, berbagai aspek harus dipertimbangkan, kebijakan lintas sektoral dinilai dan diteliti kaedah khusus antarabangsa dan negara.

Misi kita

Misi utama kami adalah untuk memberikan dan memfasilitasi pendidikan dan latihan anti-rasuah untuk profesional dan pengamal dari semua sektor. Kami menyediakan penyelidikan dan platform untuk dialog dan rangkaian, yang menyatukan pakar bidang yang memungkinkan pengembangan strategi dan garis panduan yang mapan dan mapan. Kurikulum holistik kami menangani pelbagai disiplin ilmu dan memenuhi pelbagai wilayah di dunia. Lebih jauh lagi, kami memajukan pemahaman tentang sifat rasuah yang saling melintang dan menghancurkan dan dengan itu meminta konteksisasi yang lebih luas. Kami mendorong tanggungjawab sosial semua sektor dan perubahan sikap dalam hal ini. Kami sangat berkomitmen untuk kerjasama antarabangsa, dialog langsung dan kerjasama yang luas sebagai alat pertukaran kepakaran dan solidariti yang lebih besar dalam memerangi rasuah. Rangkaian alumni kami menyediakan perkongsian pengalaman dan amalan terbaik, bantuan teknikal bersama, dan pengetahuan terkini. Kami menganggap alumni kami sebagai duta besar dan sebagai sebahagian daripada pakatan antirasuah global yang semakin meningkat.

Visi kami

Kami melihat Tidak! rasuah sebagai hak asas bagi semua masyarakat kita. Oleh itu, visi kami adalah untuk menyumbang secara besar-besaran dalam memerangi rasuah global dan menjadi institusi pendidikan terkemuka dalam memberlakukannya. Kami adalah pusat kecemerlangan antarabangsa, inovatif dan terkenal di seluruh dunia, yang memberi tenaga profesional. Kami memajukan matlamat Konvensyen PBB menentang Rasuah, mempromosikan aturan undang-undang, dan memberikan sokongan dan bantuan teknikal untuk negara, organisasi, syarikat, dan pihak berkepentingan lainnya. Oleh kerana rasuah tidak mengenal sempadan, mempengaruhi semua negara dan sektor masyarakat dan tidak dapat diatasi dengan kaedah pendidikan tradisional sahaja, visi kita adalah untuk menangani fenomena global ini dengan pendekatan baru dan holistik. Pendekatan ini adalah:

  • Antarabangsa - memerhatikan kepelbagaian wilayah, melayani seluruh pelosok dunia, dan meramalkan jangkauan seluas mungkin
  • Antara disiplin - memberikan pengetahuan dan kepakaran dari pelbagai bidang akademik dan bukan akademik
  • Antara sektor - melayani semua sektor masyarakat
  • Integratif - merapatkan jurang antara teori dan praktik dengan menawarkan pengetahuan dan alat teori dan praktikal
  • Lestari - berusaha ke arah penyelesaian dan perkhidmatan jangka panjang dan jangka panjang

Nilai kami

Nilai-nilai kita menggambarkan amalan kita. Kami berpegang pada integriti, kredibiliti, akauntabiliti, ketelusan, nilai etika, dan sistem berdasarkan prestasi yang tinggi. Ketidakpatuhan dan menjaga kedudukan yang tidak berat sebelah juga merupakan nilai teras kita. Semua kerja kita akan dipacu oleh kecemerlangan. Kami menghargai hubungan yang kami bangun dengan pelajar, kakitangan, dan pihak berkepentingan kami. Kami berusaha untuk memastikan kepelbagaian geografi. Nilai-nilai kami sesuai dengan instrumen anti-rasuah antarabangsa utama dan Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat. Kami setia pada nilai-nilai ini, secara institusi dan peribadi, dan dengan komited mengambil alih tanggungjawab mematuhinya.

Lokasi

  • International Anti Corruption Academy Muenchendorfer Strasse 2 Laxenburg, 2361, Laxenburg

Soalan