Keystone logo
International Culinary Institute Diploma Tinggi dalam Seni Kulinari
International Culinary Institute

Diploma Tinggi dalam Seni Kulinari

Hong Kong, Hong Kong

2 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

HKD 59,000 / per year *

Di kampus

* setiap tahun. Yuran pengajian untuk tahun akademik 2021/22 sedang dikaji

pengenalan

148043_CWC.jpg

Gambar ihsan Majlis Latihan Vokasional

Matlamat Program

Menyiapkan pelajar untuk bekerja di industri katering yang cergas dan terus berkembang, dan mengembangkan kecekapan intelektual dan profesional mereka untuk memenuhi permintaan industri untuk koki generasi baru yang memiliki bukan sahaja kemahiran multi-kuliner dan pengurusan, tetapi juga pemikiran dan sikap kerja profesional ;

Menyediakan pelbagai topik dalam seni dan sains kuliner Cina dan Barat serta kumpulan modul aliran masakan yang khusus untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar dalam seni kuliner nasional / antarabangsa, untuk membantu pelajar menyedari minat dan aspirasi kerjaya mereka;

Berstruktur untuk membimbing para pelajar untuk mencapai pengetahuan dalam ceruk kuliner dan mengembangkan pengetahuan pengurusan dalam operasi masakan dan perniagaan katering secara holistik.

Stream Program

Pelajar boleh memilih salah satu Aliran berikut untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran profesional mereka di kawasan kajian masing-masing:

  • Masakan Barat (kampus ICI)
  • Masakan Cina (kampus CCI) *

Pelajar akan memasuki Stream pada semester ketiga, tertakluk kepada pilihan mereka, prestasi akademik dan ketersediaan tempat di Stream.

* Catatan: Aliran bahasa Cina tidak berlaku untuk pelajar bukan tempatan.

Prospek kerjaya

Lulusan akan secara profesional bersedia untuk mengambil posisi operasi yang tersedia di berbagai tempat katering, seperti restoran, hotel, resort, taman tema, dan rumah kelab. Setelah mengumpulkan pengalaman profesional, mereka akan menjadi calon yang berkebolehan untuk jawatan penyeliaan dan pengurusan.

Lulusan Diploma Tinggi Seni Kulinari (Masakan Barat) yang mempunyai pengalaman bekerja satu tahun selepas kelayakan dengan umur minimum 22 tahun dan lulus ujian perdagangan akan dianugerahkan 'Certified Cook' yang ditawarkan bersama oleh International Culinary Institute dan Dewan Perindustrian dan Perdagangan Jerman.

Pengiktirafan Profesional

Pelajar yang mempelajari program penyediaan makanan dan katering dikehendaki mengambil modul Makanan dan Kebersihan Makanan. Calon yang berjaya dianugerahkan "Sijil Kebersihan Makanan Asas untuk Penyelia Kebersihan" yang diiktiraf oleh Jabatan Kebersihan Makanan dan Alam Sekitar di Hong Kong.

Lulusan Diploma Tinggi Seni Kulinari (Masakan Barat) yang mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja pasca kelayakan dan minimum 22 tahun boleh menduduki Sistem Kelayakan Ujian Perdagangan Jerman. Calon yang berjaya dianugerahkan 'Certified Cook in Western Cuisine' yang ditawarkan oleh International Culinary Institute dan Pusat Pendidikan Industri Hospitaliti untuk Perniagaan & Pengurusan, Koblenz, Gastronomisches Bildungszentrum Koblenz eV, IHK-Akademie Koblenz eV

Lulusan Diploma Tinggi Seni Kulinari (Masakan Cina) boleh menduduki ujian perdagangan oleh organisasi yang dirancang di China. Calon yang berjaya dianugerahkan kelayakan 'Chinese Cook' yang berkaitan.

Keperluan Kemasukan Am

Lulusan dari sekolah menengah kanan dengan penguasaan bahasa Inggeris yang terbukti, misalnya. IELTS pada 5.0 atau setaraf.

Permohonan akan dinilai secara individu oleh jabatan berkenaan.

Kurikulum

Kemasukan

Peluang kerjaya

Mengenai Sekolah

Soalan