Keystone logo
Instituto Politécnico de Santarém

Instituto Politécnico de Santarém

Instituto Politécnico de Santarém

pengenalan

Persembahan dan Statut

IPSantarém adalah institusi pengajian tinggi awam politeknik, dalam perkhidmatan masyarakat, komited kepada kelayakan peringkat tinggi rakyat, yang ditujukan kepada pengeluaran dan penyebaran pengetahuan, penciptaan, penghantaran dan penyebaran pengetahuan profesional, budaya, sains, teknologi, kesenian, penyelidikan dan pembangunan eksperimen berpandu, menekankan sentraliti pelajar dan masyarakat sekitarnya, dalam kerangka rujukan antarabangsa.IPSantarém" title="IPSantarém" />

Ia telah diwujudkan, pada 26 Disember 1979, melalui Undang-undang Keputusan no 513 T / 79. Pada mulanya, ia terdiri daripada Sekolah Menengah Agrarian Santarém dan Sekolah Pendidikan Santarém. Pada akhir tahun 1985, Sekolah Pengurusan dan Teknologi Santarém telah diwujudkan. Pada tahun 1986, Sekolah Teknologi Tomar telah diintegrasikan ke Institut, yang pada tahun 1997 menimbulkan Institut Tomar Polytechnic. Pada tahun 1997, Sekolah Sukan Rio Maior telah diwujudkan dan pada tahun 2001 ia telah mengintegrasikan Sekolah Kesihatan Santarém. IPS diiktiraf sebagai tiang pembangunan dan rujukan dalam latihan, budaya dan penyelidikan yang dibangunkan di rantau ini, diwujudkan pada tahun 70-an, kini terdiri daripada lima Sekolah Tinggi, empat di bandar Santarém dan satu di bandar Rio Maior. Bersepadu di Institut juga adalah Perkhidmatan Sosial, yang menyediakan pelajar dengan penginapan, biasiswa, kantin, sokongan perubatan, serta satu set kemudahan sukan untuk amalan modaliti yang berbeza, beberapa yang meluas kepada masyarakat bandar.

IPSantarém menggalakkan kerjasama institusi serta pergerakan yang berkesan dari semua ejennya, baik secara nasional mahupun antarabangsa, khususnya di kawasan pendidikan tinggi Eropah dan di kalangan masyarakat berbahasa Portugis.

Ia mengambil bahagian dalam aktiviti yang berkaitan dengan masyarakat, seperti penyebaran dan pemindahan ilmu pengetahuan, serta penilaian ekonomi pengetahuan saintifik, dan memastikan semua rakyat yang berkelayakan mempunyai akses ke pendidikan tinggi dan pembelajaran sepanjang hayat.

Lokasi

  • Complexo Andaluz Apartado 279 2001-904, , Santarém

Soalan