Keystone logo
ISBA - Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon

ISBA - Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon

ISBA - Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon

pengenalan

ISBA - Institut Supérieur des Beaux-Arts de Besançon / Franche Comté adalah satu-satunya sekolah seni tinggi di Franche-Comté. Pewaris sejarah panjang yang bermula pada abad ke-18 dengan Akademi Diraja yang terletak di pusat bandar, umur panjang sekolah itu berterusan sehingga pemasangannya di Bouloie (tempat duduk di Fakulti Sains Universiti Franche-Comté) di premis direka oleh arkitek Catalan, Josep Lluis Sert, kepada siapa kami juga berhutang dengan bangunan yayasan MAEGHT. Ini adalah sebahagian daripada warisan seni bina abad kedua puluh. Masih terletak di laman web yang sama, institut ini terus mengembangkannya dalam rangkaian institusi pendidikan tinggi artistik Perancis.

Syarikat kami mempunyai kelebihan untuk berada di premis yang dirancang dengan jelas untuk menjadi sekolah seni. Luas permukaan pemasangan sekitar 7,000 m2 ini dibahagi antara bengkel teknikal, bengkel untuk kerja peribadi, bengkel penyelenggaraan, bilik darjah, perpustakaan, bilik persidangan, galeri, bilik pameran, tempat tinggal artis, dan premis pentadbiran.

Setiap tahun kursus mempunyai bilik atau bengkel untuk pelajaran atau kerja peribadi. Bengkel teknikal umum berikut disediakan untuk pelajar: melukis, melukis, ukiran, sablon, tipografi, jilid, makmal foto, video, suara, grafik komputer, kayu, logam, bilik cat. Mereka berada di bawah tanggungjawab pembantu dan juruteknik yang berkelayakan yang menemani pelajar dalam kursus, dalam merealisasikan projek mereka, semasa latihan yang dikenakan, dan dalam penyediaan penilaian dan diploma.

Lokasi

Lokasi
  • Rue Denis Papin,12, 25000, Besançon

Soalan