Keystone logo
Jean Moulin Lyon 3 University

Jean Moulin Lyon 3 University

Jean Moulin Lyon 3 University

pengenalan

60250_Untitled.png

Jean Moulin Lyon 3, sebuah universiti terbuka kepada Dunia

Memilih Jean Moulin Lyon 3 University bermakna akses kepada pendidikan dan penyelidikan yang berkualiti tinggi di tengah-tengah kota Lyon .

Universiti Jean Moulin adalah ahli Persatuan Universiti Lyon (UdL), yang menyatukan universiti dan institusi dari COMUE: Komuniti Universiti dan Institusi ( Communauté d'Universités et d'Établissements ).

Dengan 28,000 pelajar mendaftar, Jean Moulin University menawarkan pelbagai ijazah (program Sarjana dan Sarjana dan Ph.D) dalam bidang sains dan sains sosial. Pelajar boleh memilih daripada disiplin dalam enam fakulti dan sekolah kami. Bidang subjek termasuk undang-undang, sains politik, kajian francophone, falsafah, pengurusan, ekonomi, pentadbiran perniagaan, bahasa, kesusasteraan, maklumat

Universiti ini sedang membangun profil penyelidikan antarabangsa peringkat tinggi. Ini melibatkan penyertaan dalam projek-projek antarabangsa dan Eropah, penciptaan kerusi, pembangunan dasar mengalu-alukan para profesor yang melawat dan pelajar pascasarjana, dan dasar proaktif untuk memudahkan pergerakan penyelidik.

Universiti Jean Moulin terbuka kepada pelajar di seluruh Eropah dan dunia dan mempunyai perspektif intercultural yang tegas. Ia mempunyai banyak perjanjian perkongsian, termasuk Universiti Saõ Paulo, Universiti Shanghai, Universiti Turin, Universiti Tongji, Universiti Monash dan Universiti California . Lyon 3 mengalu-alukan 4600 pelajar antarabangsa setiap tahun .

Pelajar yang memilih Universiti Jean Moulin berpeluang mengambil kursus tersendiri atau jangka panjang yang diajar dalam bahasa Perancis (Program DEUF - Program d'Études Universitaires Françaises ) atau Bahasa Inggeris (program SELF, Kajian Bahasa Inggeris di Lyon, Perancis ).

Untuk membantu penceramah bukan Perancis menyesuaikan diri dengan kehidupan di Lyon 3 dan di Bandar Warisan Dunia UNESCO Lyon , kami mencadangkan kursus dalam bahasa Perancis sebagai bahasa asing dan Pengenalan kepada budaya dan tamadun Perancis.

Satu Universiti: 3 Kampus

Jean Moulin Lyon 3 University menawarkan pelbagai kursus berkualiti tinggi di tiga lokasi yang terletak di tengah-tengah Lyon dan Bourg-en-Bresse . Jika anda belajar di Lyon, kelas anda akan diadakan di salah satu daripada dua kampus, bergantung pada pemilihan kursus anda.

 • Pengeluaran des Tabacs kampus
 • Kampus Quais
 • Kampus Bourg-en-Bresse

Sejarah

Kelahiran Universiti Lyon

Pada abad ke-16, pengeluaran sutera dan industri percetakan kedua-duanya berkembang dengan perbelanjaan pembelajaran. Ia akan menjadi 1839 sebelum seorang pengerusi Undang-undang Perdagangan dicipta oleh majlis perbandaran dan Dewan Perniagaan. Undian ke atas undang-undang pendidikan tinggi pada 10 Julai 1896 secara sah menentukan semua kumpulan fakulti sebagai Universiti Perancis.

Sejarah universiti Lyon 1, Lyon 2 dan Lyon 3

Universiti-universiti Lyon 1 dan Lyon 2 diciptakan pada separuh kedua abad ke-20. Pada tahun 1973, Lumière Lyon 2 University telah berpecah dua. Jean Moulin Lyon 3 University dicipta, memilih Profesor Henri Roland sebagai Naib Canselor yang pertama.

Naib Canselor Universiti Lyon dari tahun 1974 hingga 2015

 • Dari 1974 hingga 1979, Encik Henri ROLAND, Profesor Undang-undang Swasta
 • Dari 1979 hingga 1987, Encik Jacques GOUDET, Profesor Itali
 • Dari 1987 hingga 1994, Encik Pierre VIALLE, Profesor Undang-undang Awam
 • Dari 1994 hingga 1997, Encik Henri ROLAND, Profesor Undang-undang Swasta
 • Dari tahun 1997 hingga 2002, Encik Gilles GUYOT, Profesor Pengurusan
 • Dari 2002 hingga 2007, Encik Guy LAVOREL, Profesor Seni
 • Sejak tahun 2007 hingga 2012, Encik Hugues FULCHIRON, Profesor Undang-undang Swasta
 • Sejak 2012, Encik Jacques COMBY, Profesor Geografi

60251_Untitled2idex.png

Lokasi

 • Lyon

  6 cours Albert Thomas, 69008, Lyon

Program

  Institusi juga menawarkan:

  Soalan