Keystone logo
Justus-Liebig-Universität Gießen

Justus-Liebig-Universität Gießen

Justus-Liebig-Universität Gießen

pengenalan

Justus-Liebig-University merayakan ulang tahun ke-400nya pada tahun 2007. Universiti mengambil perayaan ini sebagai peluang untuk menekankan profil subjek masing-masing, memaparkan kekuatannya, dan mempersembahkan inisiatif penyelidikan peringkat tinggi.

Kejayaan besar JLU dalam inisiatif kecemerlangan yang dijalankan di kedua-dua peringkat negeri dan persekutuan membuktikan bahawa Universiti bersedia untuk menghadapi apa sahaja yang mungkin dibawa masa depan. Yang pertama dalam pemilihan pusingan akhir dalam rangka inisiatif kecemerlangan, pada bulan Oktober 2006, menyaksikan JLU melampaui persaingan yang kuat dengan dua projeknya, kluster kecemerlangan Sistem "Cardiopulmonary" dan "Pusat Siswazah Antarabangsa untuk Kajian Kebudayaan" . Oleh itu, JLU adalah salah satu daripada institusi peringkat tinggi di antara mereka yang bersaing di seluruh negara.

Penyelidikan dan Pengajaran

JLU menggabungkan spektrum penyelidikan dan pengajaran yang luas dan interdisipliner dalam bidang undang-undang, ekonomi dan kajian perniagaan, sains semula jadi, dan kemanusiaan dengan pelbagai sub-disiplin yang unik untuk Jerman.

Konsep Kesaksamaan

JLU adalah antara universiti Jerman dengan kadar tertinggi pelajar wanita. Universiti ini melihat ini sebagai peluang dan cabaran - untuk mempromosikan dasar peluang yang sama dengan gigih dan integrasi wanita dalam sistem pengetahuan.

112238_Bildschirmfoto2019-03-15um16.22.14.png

Fakta dan angka

The Essence of JLU - fakta dan angka mengenai kajian, pengajaran, dan penyelidikan

Bilangan orang di universiti

 • lebih daripada 28,000 pelajar (pada Semester Musim Sejuk 2017/18)
 • kira-kira 5,500 pekerja, termasuk lebih daripada 400 profesor

Pengajaran dan Penyelidikan

 • 11 fakulti
 • 3 kawasan penyelidikan khusus dengan JLU sebagai institusi terkemuka, 7 dengan JLU sebagai rakan kongsi
 • 4 kumpulan penyelidikan DFG
 • 5 kumpulan latihan penyelidikan
 • 3 pusat pengajian siswazah
 • 3 Program keutamaan DFG dengan JLU sebagai institusi terkemuka

Antarabangsa

 • sekitar 90 perjanjian rasmi untuk perkongsian, program kerjasama, dan pertukaran di seluruh dunia
 • 215 Institusi rakan Erasmus di Eropah
 • Selain itu, JLU bekerjasama dengan 18 universiti di Amerika Utara dan 9 universiti di Australia di bawah naungan program perkongsian negeri Hesse
 • kira-kira 2600 pelajar asing mendaftar di Universiti
 • Universiti Mitra JLU: Universiti Lodz, Universiti Federal Kazan, Universiti Ege Izmir, Universiti Negeri Kansas, Universiti Madison / Wisconsin, Universiti Milwaukee / Wisconsin

110935_nature-3364053_640.jpg

Universiti di Wilayah

Giessen terletak di bahagian tengah Hesse yang sangat indah dan menyediakan pelbagai tarikan kebudayaan - terutamanya untuk pelajar.

Giessen dan persekitarannya menawarkan pelbagai aktiviti riadah - sama ada ski air di salah satu daripada banyak tasik di sekitar, mendayung dan berkanu di Lahn, bersiar-siar di salah satu dari beberapa kastil di rantau ini, atau melakukan lawatan yang meluas ke rizab alam semula jadi dan kawasan rekreasi di Vogelsberg dan Wetterau yang berhampiran. Pawagam, teater, kelab dan muzium Giessen membundarkan profil kebudayaan bandar.

Bandar Giessen

Dengan penduduknya 78,500 dan 39,000 pelajar, Giessen mempunyai kepadatan pelajar tertinggi di semua bandar dan bandar Jerman - fakta yang mencerminkan kehidupan budayanya. Lokasi yang indah di lembah Lahn dan negara bukit di sekitarnya menyediakan nilai masa lapang yang sangat baik.

Lokasi

 • Giessen

  Licher Straße 76, D-35394 Giessen, 35394, Giessen

Soalan