Keystone logo

Maitripa College

A logo

pengenalan

Maitripa College merupakan kolej Tibet Buddha yang pertama di barat laut Pasifik, dan merupakan tuan rumah Sidang Kemuncak Environmental Dalai Lama, Mei 2013. Maitripa College adalah berdasarkan keyakinan bahawa pemikiran Buddha dan amalan mempunyai sumbangan besar untuk membuat untuk masyarakat dan budaya Amerika. Diketuai oleh Geshe Lharampa, Yangsi Rinpoche, model pendidikan Maitripa adalah berdasarkan kepada tiga tunggak Biasiswa, Meditasi, and Service, menyediakan pengalaman pendidikan renungan dan transformatif. Biasiswa dan tajaan sangha ditentukan, jadual fleksibel, dan tarikan di Portland, Oregon, meletakkan ijazah sarjana berpatutan atau pendidikan berterusan dicapai. Maitripa adalah kedua-dua kolej dan Pusat Meditasi Buddha.

Falsafah Kami Pelajaran: Tiga Rukun

Kami percaya dalam kuasa pendidikan untuk memupuk potensi kita untuk mencipta kehidupan yang bermakna. Pada teras pendidikan Maitripa College tiga tunggak Biasiswa, Meditasi, dan Perkhidmatan.

Tiga Rukun Pendidikan di Maitripa College

Bagi kedua-dua Sarjana Sastera dalam Pengajian Buddha dan Sarjana darjah Divinity, tiga tunggak Biasiswa, Meditasi, dan perkhidmatan adalah asas. Kami sedar bahawa mana-mana salah satu daripada tiga tiang boleh didapati dalam beberapa cara yang berbeza dalam latihan kehidupan-Kesedaran kami, pusat dharma, kolej, dan bukan keuntungan di mana-mana. Hanya pada Maitripa College mereka digabungkan untuk mewujudkan pendidikan transformatif dan bersepadu, yang berasaskan tradisi.

Unik untuk Maitripa College adalah hakikat bahawa kursus meditasi dan falsafah kami diajar oleh kedua-dua sarjana barat terlatih dan tuan Tibet terlatih secara tradisional, termasuk teras fakulti kami pada masa ini, Geshe Lharampa Yangsi Rinpoche, yang fasih berbahasa Inggeris dan memberikan arahan dengan cara yang yang tenang, penyayang, dan secara langsung dari pengalaman beliau sendiri.

Biasiswa

Melalui siasatan akademik yang ketat, termasuk kursus pada Lamrim, Madhyamaka, Terlibat Buddha, Sejarah Buddha Falsafah, Teori dan Kaedah, dan banyak lagi, kita mempunyai akses kepada kedua-dua keluasan biasiswa terdapat di akademi barat dan kedalaman ilmu dan hikmah dihantar melalui tradisi Gelug itu agama Buddha Tibet. Melalui kelas dialog terbuka dan gaya-seminar, fakulti dan pelajar-pelajar kita membuat biasiswa Buddha menjadi hidup.

Meditasi

Tidak seperti banyak tempat-tempat di mana seseorang boleh mengamalkan Kesedaran atau bermeditasi hari ini, kursus meditasi kami digabungkan dengan kajian dan menawarkan laluan yang jelas dan langsung untuk membiasakan diri dengan minda seseorang. Melalui pendedahan awal kepada jalan yang melalui sastera klasik dan moden, diikuti segera dengan duduk amalan pada yang sama, kita membuat peta untuk memahami pengalaman kami dalam meditasi. Hasil daripada tiang meditasi, kita belajar penawar untuk yang gelisah atau membosankan fikiran-teori dan amalan. Kelas kami adalah sekaligus moden, memberi tumpuan kepada isu-isu yang sama dan salah faham amalan kontemporari, dan kuno, memanfaatkan kaedah tradisional dan masa diuji untuk membiasakan diri dengan minda.

Perkhidmatan

Perkhidmatan tiang adalah di mana "getah memenuhi jalan" dalam pendidikan Maitripa College. Meneroka hubungan di luar perkarangan College, pelajar berpasangan dengan rakan kongsi masyarakat dengan siapa mereka mendedikasikan masa dan usaha dalam perkhidmatan mereka. Bekerja di hospis, di penjara, di sekolah, dengan masyarakat yang tiada tempat tinggal, dalam persekitaran antara agama, atau dalam apa-apa bilangan kapasiti sukarelawan lain di dalam dan sekitar Portland, pelajar dibimbing untuk membangunkan pembentukan rohani peribadi sebagai asas dari mana untuk mengambil kajian mereka dan mengamalkan off kusyen dan ke dalam dunia untuk manfaat kepada orang lain.

Pada semester pertama mereka pendidikan Service Learning, pelajar memberi tumpuan kepada kajian keperluan-analisis disasarkan kumpulan perkhidmatan sosial di Portland. Pada semester berikutnya, pelajar melatih dan akhirnya berkhidmat dengan organisasi rakan kongsi yang dipilih, dan mengambil bahagian dalam sesi biasa pemikiran berstruktur dan analisis dalam kumpulan kecil dengan Yangsi Rinpoche dan kakitangan Maitripa lain. Pada masa yang sama, pelajar mendapat manfaat daripada pengalaman beberapa penceramah jemputan dari organisasi perkhidmatan tempatan, yang akan menyertai kelas untuk berkongsi pengetahuan dan inspirasi mereka.

Program Service Learning memuncak pada akhir dua tahun dengan pembentangan lisan dan bertulis yang bertujuan untuk mengintegrasikan pengalaman dalaman dan luaran pelajar dalam perkhidmatan, serta contextualize pengalaman perkhidmatan mereka dalam paradigma yang lebih besar daripada pendidikan mereka di Maitripa.Ia tidak cukup untuk menjadi bersemangat. Anda mesti bertindak. Terdapat dua aspek untuk bertindak. Satu adalah untuk mengatasi gangguan dan kesusahan yang menimpa fikiran anda sendiri, iaitu, dari segi menenangkan dan akhirnya menghapuskan kemarahan. Ini adalah tindakan daripada belas kasihan. Yang lain adalah lebih sosial, lebih ramai. Apabila sesuatu yang perlu dilakukan di dunia untuk membetulkan kesalahan, jika seseorang itu benar-benar prihatin dengan memberi manfaat kepada orang lain, kita perlu terlibat, terlibat. -His Kesucian Dalai Lama

Lokasi

  • 1119 SE Market St. Portland, Oregon 97214, , Portland

Soalan