Keystone logo

National Chung Cheng University

A logo

pengenalan

Universiti awam pertama ditubuhkan selepas ledakan ekonomi Taiwan dalam tahun 1980-an, Universiti Chung Cheng Negara membuka lembaran selepas Yuan Eksekutif diluluskan rancangan untuk membina universiti itu pada tahun 1986 sebagai penghormatan kepada mendiang Presiden CHIANG Kai-Shek dan untuk membangunkan pendidikan tinggi di Yun-lin, Chia-yi, dan kawasan-kawasan Tainan. Ia telah ditubuhkan secara rasmi pada 1 Julai 1989 dengan Dr. LIN Ching-Jiang menjadi presiden pertama Universiti. Semasa peringkat awal University, lima kolej telah ditubuhkan: Kolej Ilmu Kemanusiaan, Kolej Sains, Kolej Sains Sosial, Kolej Kejuruteraan, dan College of Management.

Dr. CHENG Kuo-Shung, yang berkhidmat tempoh tiga tahun dari Oktober 21, 1996 kepada 21 Oktober 1999, adalah University Presiden ke-2 dalam sejarah CCU. Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau, Kolej Undang-Undang dan Kolej Pendidikan telah ditubuhkan pada tahun 1998 dan 1999, masing-masing. Sama sekali, Universiti terdiri daripada tujuh Kolej yang menawarkan 29 Program Sarjana Muda, 44 Master Program, 29 Ph.D. Program, 17 dalam perkhidmatan program Siswazah. Pihak Universiti mempunyai lebih daripada 960 ahli fakulti / kakitangan, dan kira-kira 12,000 pelajar.

Sebagai Universiti penyelidikan yang berorientasikan, CCU bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan kemahiran yang canggih dan ilmu pengetahuan yang mendalam dalam bidang kemanusiaan, sains, teknologi, undang-undang, dan pengurusan. Dengan pendidikan seni liberal dan sains, CCU menjangka pelajar belajar untuk menangani secara berkesan dengan kerumitan cabaran abad ke-21.

Membina di atas asas 20 tahun yang lalu, Presiden semasa, Dr. Fong, Zhang Hua, mengetuai Universiti untuk terus berusaha mencapai kecemerlangan akademik, pengantarabangsaan, dan interaksi aktif dengan masyarakat global.

Alam Sekitar Kampus

Kampus ini terletak di bahagian tengah Chia-yi County, 15 kilometer dari Bandaraya Chia-yi, iaitu kira-kira 250 kilometer di selatan Taipei. Kampus ini menduduki landskap terbuka 132 hektar di atas bukit, dengan lebih daripada 200,000 pokok pelbagai spesies. Pada lawatan kampus, seseorang boleh kagum dengan bangunan elegan gaya seni bina yang berbeza, dikelilingi oleh pokok yang tinggi, kawasan hijau terbuka, dan jalan berliku diapit dengan pokok-pokok bunga dan semak mekar pada musim yang berbeza. Kampus itu sendiri adalah sebuah taman yang indah dengan ketenangan dan keterbukaan, dan secara harfiah nafas udara segar berbanding dengan kampus lebih bandar Taiwan. Dilihat dari dataran bawah, Universiti menyerupai istana indah di atas bukit. Walaupun imej universiti sebagai seolah-olah menara gading dikecualikan, universiti itu pada hakikatnya friendly terbuka kepada semua dan berkhidmat kepada masyarakat yang menyeronokkan dan menarik.

Bangunan Pentadbiran di tengah-tengah kampus adalah cerdik, Cina gaya langkah piramid, yang bertindak sebagai titik tumpuan pembumian untuk aktiviti berlaku di sekitarnya. Di hadapan ia adalah satu jalan bata luas yang membawa kepada pintu utama kampus. Jalan-jalan yang disekat untuk trafik bermotor untuk berjalan kaki dan berbasikal, laluan utama untuk pelajar memasuki dan meninggalkan kampus. Di seberang seseorang akan menemui satu lagi laluan bata bersempadan dengan pokok-pokok dan kawasan hijau. laluan ini membawa kepada piazza bata yang mengagumkan terletak di hadapan Auditorium utama di kampus, dan pintu ke ciri-ciri air pekeliling yang merupakan mercu tanda dan mesyuarat tempat yang sama.

Menghadapi Auditorium adalah Bangunan Perpustakaan dan Maklumat, mengagumkan, yang menjulang tinggi mercu tanda yang Universiti. Ia mempunyai lebih daripada 891.610 buku, 7315 majalah dan lebih daripada 1.212.927 mikrofilem, microfiches dan CD-ROM (2010/01/17 dikemaskini). Pusat Komputer Its menyokong penyelidikan akademik, komputer dibantu arahan, perkhidmatan pendaftaran dalam talian, video-persidangan, pembelajaran jarak jauh, dan perkhidmatan multimedia lain. Pusat Audio-Visual perpustakaan mempunyai paling terkini, teknologi tinggi peralatan AV. Di Perpustakaan Utama, mahkamah dalaman matahari berbumbung menambah cahaya semula jadi ke kawasan membaca. Ia adalah keseronokan yang hebat untuk mengkaji dan penyelidikan dalam persekitaran yang luas dan tenang ini.

Gymnasium adalah salah satu daripada pembinaan yang paling indah dan mahal di selatan Taiwan. Ia mempunyai dua kolam renang bersaiz Olimpik (satu rumah dan satu di luar rumah), gelanggang roller-skating, lorong boling dan gelanggang tertutup untuk bola keranjang, bola tampar, dan badminton. Di samping itu, ia mempunyai bilik untuk Judo, angkat berat dan latihan litar, pemanjatan dinding batu tertutup, trek dan padang Olympic stadium luar dan kemudahan sudah tentu, ping-pong. Akhir sekali, kampus luas walaupun mempunyai padang golf dengan 20 fairway.

Pusat Aktiviti Pelajar terletak oleh Tranquility Lake. Struktur itu sendiri adalah sangat unik dengan ketinggian yang berbeza di kawasan pedalaman. Dari tingkat ini satu boleh mempunyai pemandangan indah dari jambatan indah melengkung merentasi Lake. Tingkat bawah adalah luas dan bersempadan di sebelah by the Lake, pada yang lain dengan salah satu daripada pelbagai kafeteria di tengah, dan lain dengan tangga yang luas. Kawasan ini sering peringkat untuk pelbagai persembahan dan aktiviti kumpulan pelajar.

The Lake adalah tempat kegemaran untuk pelawat dan ahli-ahli komuniti Universiti. Pada hari yang cerah akan mencari keluarga dan kanak-kanak berjalan di sepanjang laluan pejalan kaki batunya. Soon-to-be pasangan berkahwin, dalam pakaian perkahwinan penuh, sering dilihat menyamar untuk potret perkahwinan mereka. Angsa, itik, puyuh, penyu dan ikan pelbagai spesies membentuk komuniti mereka sendiri di tasik. Mereka membuat bahagian ini indah kampus tempat percutian keluarga yang menarik untuk bandar-bandar jiran dan daerah-daerah, dan juga sebagai tempat untuk berjalan-jalan romantis di atas jalan di sekitar tasik.

Bangunan-bangunan bagi tujuh Kolej berselang-seli di kampus seperti taman, masing-masing dengan gaya seni bina yang unik simbolik tujuan dan keperibadian. Mereka semua rumah pelbagai kawasan rehat, pelajar menjalankan kafe dan halaman kecil.

Lokasi

  • No.168, Sec. 1, University Rd., Min-Hsiung Township, Chia-yi County 621, , Chiayi City

Soalan