Keystone logo
© Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK)
Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT)

Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT)

Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT)

pengenalan

70013_ship-helm-759954_640.jpg

TENTANG NMIT

Industri maritim adalah tulang belakang perniagaan moden dan bertanggungjawab mengangkut lebih dari 90 peratus barangan dunia. Tanpa pengangkutan maritim, import dan eksport barangan dan barangan di skala yang diperlukan untuk dunia moden tidak mungkin. Dengan kecekapan pengangkut yang semakin meningkat sebagai cara pengangkutan yang ekonomi dan meningkatkan liberalisasi perdagangan, perdagangan laut terus berkembang dan makmur ketika menggunakan jutaan orang di seluruh dunia di darat dan laut.

Masa depan industri pastinya kelihatan menjanjikan. Pada skala global, negara-negara di seluruh dunia menumpukan perhatian kepada aktiviti perdagangan antarabangsa untuk memacu pertumbuhan ekonomi. Dalam 10 hingga 15 tahun akan datang, perdagangan dunia diunjurkan berkembang dengan ketara, mengakibatkan dua kali ganda perdagangan perdagangan laut dari 10 bilion tan kargo setiap tahun hingga 20 bilion tan kargo sekitar tahun 2030.

Di Malaysia, pelaburan yang semakin meningkat di pelabuhan dan infrastruktur maritim, serta peningkatan dalam hubungan negara, dilihat sebagai pemangkin yang benar-benar positif yang akan menyokong pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan masa depan yang mampan bagi negara. Pelabuhan Klang dan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), pelabuhan kontena utama di negara ini, terus menduduki antara 20 pelabuhan kontena teratas di dunia akan mengukuhkan lagi aktiviti perdagangan maritim dan mengubah Malaysia menjadi pusat maritim serantau.

Sebagai tindak balas kepada industri yang semakin meningkat dan peningkatan permintaan modal insan, Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT) ditubuhkan pada tahun 2011 untuk melaksanakan aktiviti pendidikan, latihan, penyelidikan dan perundingan maritim. Terletak tepat di tengah-tengah ASEAN dan di persimpangan industri maritim serantau yang sibuk, NMIT berada di kedudukan strategik untuk menyokong daya saing nasional dan serantau dalam industri maritim, logistik serta industri minyak dan gas menerusi penawaran pelbagai program akademik dan latihan terakreditasi. Didorong oleh moto kami, "Kecemerlangan dengan Tujuan", kami berusaha untuk menyediakan para pelajar serta kakitangan industri dengan kemahiran yang tepat, pengetahuan yang cukup dan pengalaman berharga yang diperlukan untuk kerjaya maritim yang berjaya.

Sejak penubuhan kami pada tahun 2011, kami telah menyokong lebih daripada 2,000 pelajar di Kampus Bandar Raya di Johor Bahru dan Kampus EduCity di Iskandar Puteri. NMIT kini menawarkan program di peringkat diploma dalam bidang operasi pelabuhan, pengurusan perkapalan, logistik maritim, undang-undang maritim dan keselamatan pekerjaan maritim

VISI

Menjadi institusi maritim bertaraf dunia menjelang tahun 2020.

MISI

Untuk menyediakan pendidikan, latihan, penyelidikan, kepakaran pengkomersialan dan kepimpinan yang bermutu tinggi yang memberi manfaat kepada domain maritim.

OBJEKTIF

Untuk membangunkan profesional maritim yang mampu dan menyediakan peluang berpendapatan tinggi untuk menargetkan masyarakat menerusi pendidikan maritim bertaraf dunia dan penyelesaian teknologi, dan dengan berbuat demikian kami akan meningkatkan kualiti hidup ke arah kebaikan umat manusia.

Lokasi

  • Johor Bahru

    NMIT@City Campus Level 11-14, Kotaraya Office Tower, Galleria@Kotaraya, Jalan Abdullah Ibrahim, 80000 Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia, , Johor Bahru

Soalan