Keystone logo
The Hong Kong Polytechnic University Department of Industrial and Systems Engineering

The Hong Kong Polytechnic University Department of Industrial and Systems Engineering

The Hong Kong Polytechnic University Department of Industrial and Systems Engineering

pengenalan

Perindustrian dan Kejuruteraan Sistem (ISE) adalah disiplin profesional yang memberi tumpuan kepada pengembangan dan pelaksanaan penyelesaian optimum dari perspektif tahap sistem.

Ini melibatkan masalah orang, teknologi, kualiti, kewangan, maklumat, dan persekitaran. Peranan utama Jurutera Sistem Perindustrian adalah untuk mengatur dan bekerja secara harmoni dengan yang lain untuk menyelaraskan prosedur operasi, meningkatkan produktiviti dan keseluruhan prestasi sistem. Matlamat utama adalah untuk meningkatkan kecekapan, mengurangkan kos operasi, dan meningkatkan kepuasan pelanggan.

ISE berbeza dengan disiplin kejuruteraan tradisional lain di mana pengetahuan dan kemahiran diterapkan pada bidang tertentu. Sebagai contoh, jurutera pembuatan tradisional biasanya bekerja di persekitaran pengeluaran. Sebaliknya, ISE memberi anda peluang untuk bekerja di pelbagai organisasi termasuk sektor industri dan komersial. Dalam hubungan ini, Jurutera Industri dan Sistem mempunyai jalan kerjaya yang jauh lebih fleksibel. Lulusan ISE dipekerjakan dalam organisasi yang dalam pengembangan produk baru, pengangkutan, taman tema, perkhidmatan logistik, bank, kemudahan awam, perusahaan perundingan pengembangan perniagaan, jabatan kerajaan, dll. Objektif utama disiplin ISE adalah untuk memberikan kepemimpinan dalam reka bentuk sistem perindustrian dan komersil bersepadu untuk kemajuan dan kesejahteraan masyarakat.

Kemudahan di Jabatan ISE tiada tandingannya di Hong Kong dan rantau ini. Ini termasuk:

  • Pusat Sistem Microsoft Enterprise PolyU
  • Pusat Penyelidikan Pengurusan dan Inovasi Pengetahuan
  • Pusat Teknologi Mikrosistem
  • Kilang Digital
  • Makmal Utama Negara Rakan Teknologi Pemesinan ultra-tepat
  • Pusat Penyelidikan Teknologi Pembuatan Lanjutan

Kemudahan ini terdiri dari perkakasan dan perisian canggih untuk pengembangan teknologi pembuatan maju, simulasi logistik, alat pengembangan sistem untuk e-perniagaan, reka bentuk berbantukan komputer, hingga pengembangan produk maya.

Jabatan ini juga terlibat secara aktif dalam kolaborasi dengan industri melalui proyek penyelidikan bersama, konsultan, dan skema syarikat pengajaran.

Kerjasama yang kuat dengan industri tempatan dan serantau, bersama dengan kemudahan dan kepakaran kakitangannya yang sangat baik, memberi peluang kepada pelajar untuk terlibat dalam persekitaran kolaboratif ini yang akan memberi banyak manfaat kepada mereka apabila mereka lulus.

Lokasi

  • General Office of Department of Industrial and Systems Engineering Room EF625, 6/F, Core F The Hong Kong Polytechnic University 11 Yuk Choi Road, Hunghom, Kowloon,, , Hong Kong

Soalan