Keystone logo
Singapore Aviation Academy

Singapore Aviation Academy

Singapore Aviation Academy

pengenalan

Yang Akademi Penerbangan Singapura (SAA), Yang ditubuhkan pada tahun 1958, adalah bahagian latihan yang diiktiraf antarabangsa Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura. Ia menawarkan pelbagai program operasi dan pengurusan yang standard antarabangsa penanda aras dan amalan terbaik untuk memenuhi keperluan latihan komuniti penerbangan global. SAA adalah Pusat Latihan ICAO Kecemerlangan Pendidikan Serantau, Pusat Latihan ICAO Keselamatan Penerbangan, Pusat Latihan Inspektor ICAO-disahkan Keselamatan Kerajaan dan ICAO TRAINAIR PLUS Ahli Penuh.

Melalui empat buah sekolah khusus yang - Sekolah Pengurusan Penerbangan, Sekolah Keselamatan Penerbangan & Keselamatan, Sekolah Air Traffic Services dan Sekolah Airport Services Kecemasan - SAA telah melatih lebih 91,000 peserta dari 200 negara dan wilayah sejak 1958.

Oleh konsisten mendahului perkembangan yang berlaku dalam penerbangan awam antarabangsa, SAA mampu untuk membangunkan program-program baru tidak mudah didapati di tempat lain. SAA juga menawarkan program ijazah dan diploma siswazah melalui pakatan dengan institusi akademik kebangsaan dan luar negara yang berwibawa.

Akademi menyediakan forum untuk berkongsi maklumat dan rangkaian di kalangan pengurus dan pakar dalam komuniti penerbangan awam antarabangsa, dengan menganjurkan bengkel, persidangan dan seminar secara berkala. Ia juga menjadi tuan rumah pelbagai mesyuarat antarabangsa dan persidangan yang dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhan antarabangsa seperti ICAO, APEC dan ACI.

Visi:

Untuk menjadi pusat utama di dunia bagi pembelajaran untuk penerbangan awam.

MISI:

Untuk menyediakan kualiti tertinggi latihan dan perkongsian ilmu dan pengalaman, untuk kemajuan penerbangan awam antarabangsa.

Sejarah Kami

Beginnings Humble

1950-an - 1960-an Seperti banyak institusi yang berkembang menjadi menjulang tinggi entiti dalam bidang mereka, Aviation Academy Singapore bermula kecil.

Sekolah latihan penerbangan awam pertama telah ditubuhkan untuk pengawal trafik udara pada tahun 1958 di Paya Lebar Airport. Ia telah dihadiri oleh lima pengawal pelatih tempatan. Empat tahun kemudian, peserta antarabangsa telah diterima untuk latihan dalam perkhidmatan maklumat aeronautik dan kartografi aeronautik. Mereka ditaja di bawah Program Bantuan Teknikal Pertubuhan Penerbangan Awam antarabangsa.

Selama bertahun-tahun, Sekolah berkembang daripada menjadi latihan pakaian dalaman untuk pusat latihan serantau. Ia dipindahkan pada tahun 1972 ke premis yang lebih besar dan kemudahan yang lebih baik di Lapangan Terbang Seletar.

Menjangkau

1970-an - 1980-an sekolah ini telah dinamakan semula sebagai Pusat Civil Aviation Training (CATC), Singapura. Ia kemudian melatih peserta luar negara kerap dalam perkhidmatan bukan sahaja trafik udara tetapi perkhidmatan kecemasan ke lapangan terbang, pengurusan lapangan terbang dan operasi. The CATC mencapai rekod prestasi yang hebat untuk menghasilkan latihan yang berkualiti tinggi yang unik di rantau Asia-Pasifik. simulator latihan kawalan trafik udara yang canggih dan disesuaikan Its dianggap sebagai yang paling maju di rantau ini.

Ia telah ditetapkan sebagai Pusat ASEAN Kecemerlangan pada tahun 1977 untuk mendidik orang dalam kawalan trafik udara, pesawat memadam kebakaran dan menyelamat, serta perkhidmatan maklumat penerbangan.

bertujuan tinggi

1990 ... ..

Pada tahun 1990, Pusat ini telah ditukar nama sekali lagi, sebagai Aviation Academy Singapore (SAA). Perubahan ini mencerminkan status yang dipertingkatkan dan peranan berkembang sebagai Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) bersiap sedia untuk meningkatkan kemahiran kakitangan penerbangan untuk menghadapi cabaran alaf baru. SAA mula beroperasi dari kompleks latihan yang dibina sekarang ini pada tahun 1992. Ia telah dibuka secara rasmi pada 2 Nov 1992 oleh Encik Mah Bow Tan, Menteri Komunikasi. Dibina dengan kos US $ 50 juta, kompleks ini dilengkapi dengan pelbagai jenis kemudahan untuk mewujudkan persekitaran latihan jumlah unik.

Lokasi

  • Singapore

    Singapore Aviation Academy 1 Aviation Drive , 499867, Singapore

    Soalan