Keystone logo
Suzhou Centennial College (China)

Suzhou Centennial College (China)

Suzhou Centennial College (China)

pengenalan

Suzhou Centennial College (China) telah ditubuhkan melalui perkongsian Suzhou University of Science and Technology (SUST), Centennial College China dan Global Education Management Group (GEM) yang diasaskan oleh Encik Lai Pin Yong, Felo Akademi Sains Malaysia. Dengan sejarah sekolah selama 16 tahun, SCC berbangga dengan Kolej Bersama Sino-asing pertama China yang diluluskan oleh kerajaan wilayah Jiangsu dan difailkan oleh Kementerian Pendidikan China.

Kolej Suzhou Centennial secara strategik membangunkan program akademiknya dengan mempromosikan program berorientasikan industri, mengutamakan program kejuruteraan, memasukkan kejuruteraan ke dalam program pengurusan, dan menyepadukan program kejuruteraan dan perniagaan. Suzhou Centennial College mempunyai 7 sekolah iaitu Sekolah Kejuruteraan, Sekolah Perniagaan, Sekolah Seni dan Reka Bentuk, Sekolah Pendidikan dan Perkhidmatan, Sekolah Seni Liberal, Sekolah Pendidikan Berterusan dan Sekolah Inovasi dan Perniagaan Permulaan.

Kolej Suzhou Centennial kini menawarkan 22 program dalam bidang Teknologi dan Aplikasi Data Besar, Teknologi dan Aplikasi Pengkomputeran Awan, Teknologi Kejuruteraan Perisian, Teknologi Kawalan Pintar, E-Dagang, Kewangan Antarabangsa, Perdagangan Antarabangsa, Teknologi Pengeluaran Animasi, Reka Bentuk Seni Bina dan Awal Pendidikan Kanak-kanak, program yang mendapat permintaan tinggi oleh industri dan komuniti tempatan. Antara 22 program yang ditawarkan di Kolej Centennial, dua dinilai sebagai program jenama teratas oleh Jabatan Pendidikan Wilayah Jiangsu, dan dua lagi dinilai sebagai program cemerlang oleh Kerajaan Perbandaran Suzhou.

Untuk menyediakan pelajar Kolej Centennial Suzhou dengan lebih baik untuk kesediaan kerjaya dan menampung keperluan industri dalam dekad yang akan datang, Kolej Centennial Suzhou merancang untuk membina Pangkalan Latihan Kemahiran Praktikal yang meliputi kawasan seluas 50,000 meter persegi dan menggalakkan integrasi pendidikan industri. Dengan lebih 4,000 syarikat teknologi tinggi seperti Huawei, Spitz, Cinda Bio, Tongcheng-Yilong, Xuchuang Technology, NJU Optoelektronik, Sudaweig, Corning Jerry yang ditempatkan di SEID, pelajar akan mempunyai peluang yang baik untuk penempatan dan pekerjaan.

Suzhou Centennial College menampilkan persekitaran berbahasa Inggeris yang baik, integrasi pendidikan industri yang dibangunkan dengan baik, pengajaran dalam talian secara besar-besaran, dan pelbagai laluan ke universiti melalui pematuhan kepada falsafah pendidikan 'Pengantarabangsaan, Pengkhususan dan Gratifikasi'. Kolej Centennial komited untuk membantu pelajarnya meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dan memperoleh kemahiran kebolehpasaran yang penting untuk menjadi warga global yang benar-benar dan tenaga kerja mahir.

Kira-kira 90% daripada fakulti perguruan Suzhou Centennial College memegang ijazah sarjana ke atas, antaranya 50% mempunyai latar belakang pendidikan luar negara. Oleh itu, fakulti SCC boleh menyampaikan kursus dalam dwibahasa atau dalam bahasa Inggeris. Dengan pelajar antarabangsa mengambil sehingga satu perlima daripada jumlah populasi pelajar di kampus, Kolej Centennial menawarkan pelbagai aktiviti ekstrakurikuler untuk menampung keperluan individu pelajar dalam pembelajaran bahasa Inggeris, seperti English Club, English Competition for Fun, Talent Show, Drama Club , Kelab Perhubungan Awam, Kelab Globetrotters, Program Pemantapan Bahasa Inggeris dan Makmal Penulisan.

Suzhou Centennial College membangunkan kerjasama kolej-perniagaan melalui pembangunan bersama program dalam bidang internet industri, kecerdasan buatan, dan pembuatan pintar dengan latihan kemahiran kontekstual. Dengan menggabungkan pendekatan pembelajaran gabungan MOOC/SPOC dan pembelajaran jarak jauh, Kolej Centennial berusaha untuk merevolusikan pengajaran dan pembelajaran dengan mengubah falsafah pendidikan 'mengajar pengetahuan dan kemahiran' untuk 'membantu pelajar memperoleh pengetahuan dan kemahiran'. Dengan menjemput profesor dan jurutera di seluruh dunia untuk menyampaikan kursus dalam talian, Kolej Centennial sedang menerokai kemungkinan menawarkan kelas yang disegerakkan dalam talian.

Kolej Centennial Suzhou membayangkan Kolej Bersama Sino-asing yang terkenal dengan ciri-ciri yang membezakan di seluruh negara China. Graduan Kolej Centennial mempunyai peluang yang baik untuk meningkatkan kelayakan mereka daripada diploma kepada ijazah melalui laluan kolej-universiti kepada lebih daripada 100 universiti di Kanada, UK, Australia, Amerika Syarikat, Jerman dan Perancis yang mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada: Universiti Toronto, Universiti York dan Institut Teknologi Universiti Ontario; Universiti Warwick, Universiti Nottingham dan Universiti Hull; Universiti Kebangsaan Australia, Universiti Teknologi Sydney dan Universiti Macquarie; Universiti Timur Laut, Universiti Negeri California dan Universiti Negeri Portland. Melalui perkongsian dengan dan sokongan Kolej Centennial, pelajar Kolej Centennial boleh meneruskan pengajian mereka di Kolej Centennial di Kanada atau universiti rakan kongsinya di seluruh dunia, dan Pusat Artikulasi Luar Negara Kolej Centennial boleh memudahkan proses ini dengan menawarkan perkhidmatan kaunseling sehenti.

Lokasi

  • Suzhou

    No.1 Renai Road, Suzhou Industrial Park, 215000, Suzhou

    Soalan