Keystone logo
Scuola Superiore Sant’Anna DS Inno - Inovasi Didorong Sains Data dalam Perniagaan dan Masyarakat
Scuola Superiore Sant’Anna

DS Inno - Inovasi Didorong Sains Data dalam Perniagaan dan Masyarakat

Pisa, Itali

5 Days

Inggeris

Sepenuh masa

08 Dec 2024

10 Feb 2025

EUR 200 *

Di kampus

* dari EUR 200 hingga EUR 1000 mengikut pendapatan tahunan pemohon

pengenalan

Disebabkan oleh kemajuan teknologi, peningkatan pendigitalan dan pembangunan media sosial, serta penggunaan meluas peranti mudah alih dengan penderia dan aplikasi, fenomena data besar menjadi penting bukan sahaja untuk perniagaan tetapi juga untuk banyak sektor dan masyarakat sebagai keseluruhan. Oleh itu, memperoleh kemahiran khusus untuk memanfaatkan kelimpahan data secara berkesan dalam persekitaran inovasi perniagaan adalah amat penting.

Walaupun kepentingan topik ini dalam ekonomi global semakin jelas, tawaran pendidikan universiti dalam bidang pengurusan inovasi dan sains data masih terhad. Untuk menangani aspek ini secara menyeluruh, adalah perlu untuk membangunkan kemahiran dengan pendekatan antara disiplin, melibatkan sarjana dalam pengurusan, dan ekonomi, serta saintis komputer dan ahli statistik.

Sekolah Bermusim ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara pengurusan inovasi dan sains data melalui pendekatan pelbagai peringkat. Pertama, hubungan ini akan diterokai di peringkat syarikat melalui bukan sahaja pengetahuan teori tetapi terutamanya melalui testimoni secara langsung dan lawatan tapak ke perusahaan besar dan kecil. Kedua, hubungan ini akan ditangani di peringkat sektor (cth, penjagaan kesihatan dan farmaseutikal) dan akhirnya di peringkat sosial dengan membentangkan beberapa pengalaman langsung saintis komputer. Untuk membuat kesimpulan, peserta juga akan dibekalkan dengan rangsangan dan alat sains data untuk memahami dan mengukur kerumitan hubungan ini.

Kaedah Pengajaran

Pelajar akan terlibat secara interaktif dan proaktif dalam proses latihan berkat penyepaduan konsep teori dengan pengalaman praktikal di bawah bimbingan jurulatih, merangkumi kedua-dua ahli akademik dan pengamal.

Kemasukan

Yuran Pengajian Program

Mengenai Sekolah

Soalan