Keystone logo
Shanghai Jiao Tong University Antai Global Summer School

Shanghai Jiao Tong University Antai Global Summer School

Shanghai Jiao Tong University Antai Global Summer School

pengenalan

Pelajar dari 24 negara menyertai 2016 Antai Program Summer Global

Lapan puluh pelajar antarabangsa menyertai 2016 Antai Summer Program Global yang telah berjaya dibuka di kampus Xuhui pada 4 Julai. Pelajar-pelajar datang dari 24 buah negara yang berbeza dan wilayah termasuk Turky, Switzerland, Sepanyol, Australia, Itali, Maghribi, Britain, Perancis, Jerman, Korea Selatan, Kanada, Republik Czech, Slovakia, Amerika Syarikat, Singapura, India, Malaysia dan China. Ramai yang datang dari universiti terkemuka seperti Oxford, University of Leeds, Universiti Antarabangsa di Geneva, Universiti Ekonomi di Prague, University of Sydney, University of Melbourne, University of New South Wales, KAIST dari Korea Selatan dan Zurich Universiti Sains Gunaan. Dalam trek Master, lebih daripada 50% daripada peserta adalah pelajar MBA asing, dengan purata usia 29.

Pada majlis perasmian itu, Profesor Wan Guohua, Dekan Bersekutu Antai College Ekonomi dan Pengurusan (ACEM), mengalu-alukan kedatangan para pelajar dan menyampaikan ucapan panas. Selepas itu, Kerjasama dan Pertukaran Pejabat Antarabangsa ACEM memperkenalkan kursus dan menyediakan maklumat berguna mengenai kehidupan di Shanghai. Semasa sesi rangkaian, pelajar memperkenalkan diri dan bergaul dengan satu sama lain. Kemudian pada sebelah petang, kumpulan itu memulakan lawatan dengan mercu tanda Shanghai termasuk Lujiazui, SWFC dan Hong Kong Plaza, mempunyai rasa budaya perniagaan tempatan dan permulaan yang menarik untuk keseronokan dan pengalaman yang berharga dijanjikan kepadamu pada minggu berikut.

Selepas belajar selama tiga minggu dalam program ini, pelajar akan menerima tiga kredit akademik yang dikeluarkan oleh Shanghai Jiao Tong University. Menampilkan 'Perniagaan Pembelajaran dan Kebudayaan di China', Program Summer Global Antai memberi tumpuan kepada ekonomi Cina dan kursus pengurusan, lawatan syarikat, bahasa Cina dan bengkel sejarah, dan budaya Cina. Musim panas ini, pelajar akan mengambil bahagian dalam bengkel dan lawatan syarikat ke Shanghai Circuit, GE, BBDO, Coca-cola, IBM dan 3M. Selain daripada kursus bahasa akademik dan Cina, aktiviti kebudayaan seperti membuat pasu, teh, memasak dan kaligrafi juga akan membantu mereka mengalami daya tarikan China.

Antai Program Summer Global adalah program musim panas diajar dalam bahasa Inggeris pertama yang dianjurkan oleh ACEM untuk pelajar antarabangsa. Ia membantu kolej untuk menarik sesuatu badan pelajar yang pelbagai, meningkatkan keterlihatan antarabangsa dan menggalakkan pengantarabangsaan.

1.Accommodation

Dalam tempoh program, pelajar-pelajar di dalam sebuah hotel kediaman tiga bintang di kampus Xuhui, yang terletak dalam jarak 15-minit berjalan kaki dari-kolej Antai. Dua pelajar yang sama jantina akan berkongsi satu bilik standard. Bilik ini dilengkapi dengan TV, penyaman udara, akses Internet percuma, pancuran gerai, pengering rambut dan lain-lain

2.Campus

kampus Xuhui adalah salah satu daripada lima kampus indah Shanghai Jiao Tong University. Ia adalah di mana universiti itu ditubuhkan pada tahun 1896 sebagai Nan Yang Public School, menjadi saksi pembangunan sejarah lebih 115 tahun yang lalu.

Mempunyai gaya seni bina pelbagai bangunannya, kampus Xuhui disenaraikan sebagai "Senibina Warisan" oleh Kerajaan Rakyat Perbandaran Shanghai. Bangunan-bangunan simbolik termasuk perpustakaan, stadium, pusat fakulti, muzium sejarah universiti, dan lain-lain, semua yang dibina untuk memudahkan dan tiada kajian dan kehidupan pelajar di kampus.

Terletak di Huashan Road, kampus Xuhui adalah dalam jarak berjalan kaki dari Xujiahui Central Business District, yang merupakan salah satu bidang perniagaan yang paling dinamik di Shanghai. Pusat-pusat membeli-belah, tempat makan, teater, dan lain-lain kemudahan semua terletak berdekatan untuk menyediakan pelajar dengan kehidupan yang mudah.

3.Shanghai

Shanghai adalah hati pembangunan ekonomi China dan pusat perniagaan utama di dunia. Ia beribu pejabat oleh sejumlah besar syarikat-syarikat terkemuka dunia dan telah menarik banyak institusi kewangan asing melabur, semua memeluk persekitaran perniagaan yang meriah dan ketat bandar kosmopolitan ini.

Shanghai juga merupakan destinasi pelancongan popular yang terkenal dengan koleksi yang kaya bangunan seni bina tersendiri dan mercu tanda bersejarah seperti The Bund. Langit yang luas dan berkembang kawasan Lujiazui di kawasan Pudong digambarkan sebagai barang pameran ekonomi yang berkembang pesat di bandar dan negara. Antara tempat tarikan di bandar ini termasuk tempat-tempat kebudayaan yang banyak dan peristiwa dan pelbagai jenis hidangan tempatan.

Lokasi

  • Shanghai

    No. 1954 Hua Shan Road, 200030 Shanghai, Shanghai

    Soalan