Keystone logo
Shanghai University of Finance & Economics - College of Business

Shanghai University of Finance & Economics - College of Business

Shanghai University of Finance & Economics - College of Business

pengenalan

Sejarah pendidikan perniagaan Shanghai Universiti Kewangan dan Ekonomi (Sufe) boleh dikesan kembali ke tahun 1917 ketika program dagang telah ditubuhkan di Nanjing Tinggi Normal School. YANG Xingfo, aktivis sosial yang terkenal dan tokoh demokrasi patriotik, merupakan pengarah program. Pada tahun 1921, program ini telah dipindahkan timur ke Shanghai dan menjadi Universiti Shanghai of Commerce. Universiti ini adalah universiti dagang yang pertama dalam sejarah pendidikan China. GUO Bingwen, pendidik yang terkenal, adalah Canselor pertama. MA Yinchu, ahli ekonomi yang terkenal, menjadi pengarah pertama bagi hal ehwal akademik.

Sebagai institusi pendidikan pertama lebih tinggi China pengajian perniagaan, Sufe mencadangkan sejak ia ditubuhkan "untuk melatih dan membangunkan mereka bakat yang mempunyai panduan dan organisasi keupayaan dan boleh menerajui dalam industri dan perdagangan." Berpegang kepada tradisi ini dan semangat, beberapa generasi Sufe ini pendidik yang sangat baik telah melakukan diri mereka kepada penyelidikan perniagaan, meneroka kebenaran dan menyumbang kepada masyarakat dengan pencapaian penyelidikan dan pendidikan mereka dengan membentuk perkongsian yang erat dengan masyarakat.

Selepas beberapa generasi usaha berpanjangan pendidik perniagaan ', Sufe telah menjadi sebuah universiti pelbagai disiplin yang memberi tumpuan kepada ekonomi gunaan dan sains pengurusan dan mengekalkan pembangunan diselaraskan kewangan, ekonomi, pengurusan, undang-undang dan sains. Pada tahun 1981, Sufe menjadi universiti kewangan pertama diberikan hak untuk memberikan ijazah kedoktoran. Pada tahun 1992, Sufe adalah antara sekolah pertama untuk menubuhkan stesen mudah alih. Pada tahun 1996, Sufe menyertai "211 projek," program untuk membina 100 universiti utama. Pada tahun 2000 dan 2007, Sufe mendapat "cemerlang" pengajaran ijazah menilai dari Kementerian Pelajaran. Universiti itu mendaftar dalam program-program kebangsaan peringkat tinggi universiti (985 projek) pada tahun 2007.

universiti itu kini mempunyai 3 disiplin utama negara - perakaunan, kewangan dan sejarah pemikiran ekonomi, 1 utama negara disiplin asuhan - kewangan, 4 disiplin utama Kementerian Kewangan dan 6 Shanghai disiplin utama. Rumah-rumah universiti 3 asas negara yang asas latihan ekonomi bakat negara, kualiti budaya asas pendidikan negara untuk pelajar kolej, dan asas penyelidikan utama kemanusiaan dan sains sosial, Kementerian Pendidikan - Institut Perakaunan dan Kewangan. Sufe kini mempunyai 4 program ijazah kedoktoran disiplin peringkat pertama yang ekonomi teori, digunakan ekonomi, pentadbiran perniagaan dan sains pengurusan dan kejuruteraan, 3 stesen mudah alih untuk penyelidikan pasca kedoktoran mengenai ekonomi teori, digunakan ekonomi dan pentadbiran perniagaan masing-masing, 44 kedoktoran program ijazah disiplin peringkat kedua, 6 program sarjana tahap disiplin peringkat pertama, 74 program ijazah sarjana disiplin peringkat kedua, dan 36 program sarjana muda.

Menurut orientasi pembangunan universiti itu "menjadi sebuah universiti penyelidikan pelbagai disiplin dengan ciri-ciri kewangan membezakan", matlamat keseluruhan "membina sebuah universiti sosialis kelas pertama di bawah rangka kerja pembangunan moden, bersifat antarabangsa dan informationized", konsep pintu terbuka, dan trend pendidikan perniagaan antarabangsa, Sufe semula kolej perniagaan pada awal tahun 2011 untuk mengintegrasikan kekuatan dan kelebihan disiplin ', membina projek perdana pendidikan perniagaan, meningkatkan kandungan dan kualiti pendidikan perniagaan, dan komited untuk pemimpin perniagaan inovatif peringkat tinggi dan 'penanaman untuk China dan dunia. Kami percaya, dalam masa terdekat, Kolej Perniagaan, Shanghai Universiti Kewangan dan Ekonomi akan menjadi kuasa yang luar biasa untuk menyumbang untuk pertumbuhan dan integrasi China ke dalam ekonomi dunia.

Visi Kolej Perniagaan

Sebagai salah satu institusi yang paling maju untuk pengajian perniagaan di China dan kedudukan unik di Shanghai, pusat perdagangan dan pengangkutan di negara ini dan juga sebagai hab kewangan Asia Timur, Kolej Perniagaan, Shanghai Universiti Kewangan dan Ekonomi bertujuan untuk sepenuhnya menggunakannya sendiri lokasi unggul, untuk berkhidmat sebagai makmal perniagaan dan menyumbang kepada masyarakat dengan pencapaian penyelidikan dan pendidikan dengan membentuk perkongsian yang erat dengan masyarakat dan melengkapi antara satu sama lain.

Misi Kolej Perniagaan

Kolej Perniagaan, Shanghai Universiti Kewangan dan Ekonomi, komited, dengan wawasan global, untuk membangunkan bakat perniagaan, menjalankan penyelidikan perniagaan yang inovatif, membimbing pemimpin perniagaan, dan menggalakkan tamadun perniagaan.

Lokasi

  • 369 North Zhongshan 1 Road, Shanghai, 200083 People's Republic of China , 200083, Shanghai

Soalan