Keystone logo
Technical University of Varna

Technical University of Varna

Technical University of Varna

pengenalan

Universiti Teknikal Varna telah ditubuhkan pada tahun 1962 oleh perintah Majlis Menteri-menteri Bulgaria dan perintah daripada Dewan Negara.

Universiti baru perlu menyediakan jurutera untuk pembinaan kapal, pengangkutan, jentera, elektrik dan teknologi komunikasi yang diperlukan untuk kompleks perindustrian dalam bidang kimia, pembinaan kapal dan pembaikan kapal, bangunan enjin, pengangkutan, kejuruteraan elektrik, elektronik dan komunikasi berkembang di timur laut Bulgaria.

Pada mulanya, universiti itu ditubuhkan di bawah nama Mekanikal dan Institut Kejuruteraan Elektrik (Universiti Teknikal Varna) dengan tiga fakulti: Mekanikal, Elektrik dan pembinaan kapal. Pengambilan pertama pelajar di Universiti Teknikal Varna adalah dalam tahun persekolahan 1963-1964 pada kepakaran berikut: Enjin pembakaran dalaman, enjin marin dan jentera, pembinaan kapal, teknologi bangunan Engine, jentera elektrik dan peralatan, kejuruteraan Radio, Peralatan telekomunikasi, automasi dan kawalan jauh dan automasi pengeluaran.

Penubuhan Universiti Teknikal Varna praktikal dibina semula Jabatan Teknikal di Universiti Negeri "St. Cyril Slav" Varna, yang telah secara rasmi dibuka pada 18 Ogos 1945. Fakulti teknikal mempunyai jabatan berikut: Machinebuilding, pembinaan kapal, kejuruteraan elektrik, Pembinaan dan seni bina serta kimia Industrial.

Dengan perubahan dalam kehidupan sosial dan politik di Bulgaria dalam tempoh ini, fakulti dan universiti menjalani pembaharuan utama. Pada tahun 1958, jurutera pembinaan kapal lalu, mendapat pendidikan di Fakulti teknikal tamat pengajian. Pensyarah pertama di Universiti Teknikal Varna telah mengajar pelajar di Sekolah teknikal adalah alumni. Oleh itu adalah dipercayai bahawa MEI-Varna adalah pengganti Fakulti Kejuruteraan Universiti Negeri Varna.

Pada tahun-tahun kewujudan, yang University Varna Teknikal dari sebuah institut kecil menyediakan jurutera kepentingan serantau, menjadi Universiti Teknikal kepentingan negara menjalankan latihan pelajar di 23 jurusan. Selama 40 tahun aktiviti Universiti teknikal Varna 28.976 graduan telah disahkan dalam bidang Kejuruteraan, Sains Semula Jadi, Matematik dan Pengkomputeran, Sosial, Ekonomi dan Sains Undang-undang dan sains Pengajaran teknikal dan teknologi.

Misi Kita

MISI, MATLAMAT DAN OBJEKTIF AKTIVITI TEKNIKAL UNIVERSITI VARNA, BERDASARKAN INI KEUTAMAAN yhe UNIVERSITY MEMBINA DASAR PENDIDIKAN ITS DITUJUKAN KEPADA KEPERLUAN MASYARAKAT AT NEGARA DAN WILAYAH LEV

Misi

Universiti Teknikal Varna adalah sebuah institusi pendidikan negeri yang telah mengambil cabaran dan tanggungjawab untuk berkhidmat kepada keperluan masyarakat untuk latihan dan pembangunan dalam tempoh perubahan teknologi dan budaya global.

Misi kami adalah untuk menjadi faktor dalam pembangunan potensi intelektual Bulgaria, untuk menyokong proses pembangunan mampan dan menyumbang kepada pencapaian piawaian baru komunikasi antara negara.

Berdasarkan perkongsian yang erat dengan industri, aktiviti penyelidikan intensif, kerjasama rapat dengan universiti-universiti Eropah, dengan menggunakan pencapaian dan tradisi universiti untuk menyediakan latihan profesional kejuruteraan yang berorientasikan pasaran dari semua kelayakan pendidikan dan ijazah ekonomi Bulgaria dan dunia dalam bidang:

Pembinaan kapal dan penghantaran Kejuruteraan dan kejuruteraan teknologi Kejuruteraan Elektronik dan automasi elektrik dan Komunikasi dan Kejuruteraan Komputer Energetics Pengurusan Industri Ekologi dan seni dan teknologi untuk perlindungan alam sekitar dan laut.

Universiti Teknikal Varna adalah satu-satunya Bulgaria universiti negeri sivil yang, memandangkan kedudukan geografinya, melaksanakan misi khusus untuk mengintegrasikan ke dalam proses keseluruhan penyediaan graduan dan prestasi penyelidikan yang berkaitan dengan pembinaan kapal dan teknologi marin, perkapalan dan pengangkutan air, ekologi, teknik dan teknologi untuk perlindungan kawasan laut.

Untuk mencapai misi ini Universiti Teknikal Varna yang diambil kira pada: kecekapan, semangat dan iman kakitangan dan pelajar dalam kemajuan masyarakat melalui pengetahuan dan nilai-nilai bersama - reputasi ditubuhkan lebih hampir setengah kehadiran abad lama dalam kehidupan rohani dan ekonomi Varna dan Bulgaria; kerjasama dengan institusi negeri dan tempatan dan organisasi perniagaan; memperluaskan perkongsian dengan universiti dan institusi penyelidikan dari Bulgaria, EU dan seterusnya.

matlamat jangka panjang

Kelulusan Universiti Teknikal Varna sebagai universiti moden melaksanakan pembelajaran sepanjang hayat Kelulusan Universiti Teknikal Varna inovasi dan teknologi pusat yang disediakan untuk industri negara dan kawasan Laut Hitam; Pencapaian dan mengukuhkan kedudukan antarabangsa dalam bidang pendidikan dan penyelidikan Kebangkitan semula dasar Universiti kesinambungan dalam latihan dan pembangunan ahli akademik Meningkatkan pengurusan universiti untuk kecekapan penggunaan sumber kewangan (keberkesanan kos) Penyelenggaraan dan peningkatan kualiti proses pembelajaran untuk pakar-pakar yang mahir dan berorientasikan pasaran.

STRATEGI

Strategi TU-VARNA bagi pelaksanaan misi dan matlamat termasuk yang:

kepelbagaian produk pendidikan dalam aspek mendatar (melalui pembangunan program dalam pelbagai bidang sains) dan dalam aspek menegak (untuk memperoleh kelayakan pendidikan Specialist ( "bujang profesional"), Ijazah Sarjana Muda, Sarjana dan Doktor) kepelbagaian bentuk pendidikan - biasa, di luar sekolah, petang dan pembelajaran jauh pembangunan dan penyelenggaraan yang istimewa yang unik untuk negara, memberi kelebihan strategik yang signifikan dalam perbezaan dan pembangunan teknologi yang unik dan pengeluaran pembangunan pasaran geografi dengan menarik pelajar asing mengubah University dari institusi pendidikan yang menyediakan pendidikan "seumur hidup" ke dalam institusi yang menjalankan pendidikan sepanjang hayat melalui pembangunan perkhidmatan pendidikan dalam bidang "pembelajaran sepanjang hayat". pengenalan bentuk baru dan kaedah latihan, mengaktifkan latihan diri dan latihan praktikal pelajar, termasuk aplikasi dalam proses pendidikan pembelajaran jarak jauh berdasarkan latihan berasaskan web dan peperiksaan ( "E-learning") dan penggunaan tempatan global rangkaian kawasan dan Internet mewujudkan perkongsian jangka panjang untuk perkhidmatan saintifik bagi industri penubuhan pautan integrasi kekal dengan universiti Bulgaria dan Eropah melalui penyertaan dalam projek-projek bersama penukaran Universiti Teknikal Varna ke dalam pusat kongres saintifik antarabangsa di kawasan Laut Hitam.

Pengharmonian strategi dan objektif TU-Varna dengan objektif strategik negara dan serantau

Keutamaan utama yang dihadapi oleh Universiti Teknikal Varna selepas kesertaan Bulgaria ke Kesatuan Eropah mengharmonikan parameter kajian dan penyelidikan di Universiti dengan trend dalam EU pendidikan tinggi melalui:

pembangunan sistem tiga peringkat pendidikan (Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, PhD) pengurusan dan jumlah penggunaan sistem pemindahan kredit, memastikan mobiliti pelajar; mobiliti latihan dan penyelidikan kerja pensyarah, pelajar dan lepasan ijazah penubuhan satu sistem untuk menguruskan kualiti pengajaran dan penyelidikan sebagai penjamin untuk pembangunan lestari.

Penyegerakan misi dan matlamat Universiti Teknikal - Varna dengan objektif strategik negara dan serantau terdiri daripada:

penyediaan pakar-pakar seluruh berprofil Kejuruteraan dan Teknologi mempunyai pengetahuan disiplin dan memastikan pembangunan ekonomi negara penyediaan pakar-pakar yang berkelayakan dalam bidang industri marin, menyediakan pembangunan pembinaan kapal, pembaikan kapal, operasi pelabuhan, operasi perkapalan, kimia dan industri tenaga latihan pakar-pakar yang berkelayakan dalam bidang ekologi alam sekitar marin dan peralatan dan teknologi untuk melindungi persekitaran marin daripada pencemaran latihan pakar dalam pengurusan industri, dapat menguruskan dengan cekap organisasi industri dalam bidang pembinaan kapal dan pengangkutan maritim, kejuruteraan mekanikal, elektronik dan komunikasi pembangunan strategik penyelidikan dalam bidang teknologi komputer, elektronik, komunikasi, sains bahan, kejuruteraan mekanikal, pembinaan kapal, pengangkutan dan lain-lain bidang sains dan teknologi latihan pakar dengan pendidikan tinggi, memenuhi keperluan rantau Timur Utara Bulgaria pakar wideprofile dalam bidang pertanian dengan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang "Kejuruteraan dan Teknologi" dan "tanaman dan ternakan."

Analisis fakta di atas menunjukkan bahawa Universiti Teknikal Varna mempunyai tepat digubal dan disampaikan misi, strategi, matlamat dan tugas-tugas dan dasar pendidikan yang dijalankan dan penyelidikan dalam tempoh 60 tahun dari penubuhannya untuk masa kini mematuhi sepenuhnya pakai dan mengumumkan dokumen program.

Lokasi

  • 1 Studentska str. 9010 Varna. Bulgaria, 9010, Varna

Soalan