Keystone logo
The Aga Khan University’s Institute for the Study of Muslim Civilisations

The Aga Khan University’s Institute for the Study of Muslim Civilisations

The Aga Khan University’s Institute for the Study of Muslim Civilisations

pengenalan

Mengenai ISMC

ISMC ditubuhkan pada tahun 2002, berusaha untuk menduduki ruang kosong dalam wacana dunia Islam dengan mempromosikan biasiswa yang membuka perspektif baru mengenai masyarakat Islam. Kami menganggap isu utama seperti tradisi dan kemodenan, agama dan negara, pluralisme dan perpaduan, dan sifat masyarakat dalam era hubungan global dan perubahan.

Mandat kami adalah untuk menangani cabaran asas keadaan manusia kerana mereka dinyatakan dalam pelbagai masyarakat dunia Islam dan diaspora mereka.

London menawarkan lokasi yang sesuai untuk Institut, dengan rasa antarabangsanya; adegan kebudayaan yang sangat baik, bersejarah dan kontemporari; seni yang berkembang maju dan masyarakat akademik; dan sebagai bandar di mana kebebasan berfikir dan ungkapan digalakkan.

Matlamat kami

 • Untuk mengkaji sistem pemikiran moral dan etika, struktur tadbir urus dan kehidupan awam, dan ekspresi artistik dan kreatif dalam semua bentuk.
 • Mewujudkan peluang untuk interaksi di kalangan ahli akademik dan profesional lain supaya dapat memperdalam pemahaman tentang isu-isu kehidupan masyarakat yang mempengaruhi masyarakat Muslim.

Sepuluh sebab untuk memilih ISMC

 1. Satu tahap tiga semester yang unik di mana anda akan diberi peluang untuk belajar bahasa dan mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang budaya Muslim.
 2. Penginapan eksklusif dalam jarak berjalan kaki dua minit dari kampus.
 3. Terokai seni bina, kesusasteraan, agama, sejarah, seni, politik, undang-undang dan banyak lagi dalam konteks Islam dengan pakar akademik kami.
 4. Belajar di Pusat Aga Khan yang dibina khas yang menggabungkan koleksi taman-taman Islam, halaman dan teres.
 5. Luangkan masa di salah satu bandar yang paling pelbagai di dunia. Lihat pemandangan dan menikmati banyak pengalaman dan pandangan budaya London.
 6. Perpustakaan Aga Khan adalah ruang khusus, lebih dua tingkat, membuka ke Terrace of Learning.
 7. Pilihan untuk menghabiskan sebulan di luar negara pada kursus perendaman bahasa di negara berbahasa Arab atau Parsi yang berbahasa.
 8. Nikmati kehidupan sosial yang meriah, dengan perjalanan teratur di UK dan aktiviti tempatan.
 9. Menghadiri pelbagai acara yang dianjurkan oleh ISMC serta universiti di sekitarnya termasuk SOAS, Birkbeck dan UCL.
 10. Ikuti jejak langkah alumni kami ke dalam kajian PhD atau peluang kerjaya di seluruh dunia.

Selepas ISMC

Graduan kami adalah kumpulan yang pelbagai dan kini mengikuti kerjaya dalam bidang kewartawanan, pengajaran dan perundingan perniagaan, bekerja untuk organisasi termasuk Palang Merah, BBC, Bantuan Muslim dan Bank Dunia. Di samping itu, beberapa alumni ISMC kini bekerja untuk Rangkaian Pembangunan Aga Khan, menyumbang kepada pembangunannya dalam projek-projek di seluruh dunia.

Sesetengah graduan memilih melanjutkan pelajaran dan telah memasuki pertubuhan seperti Universiti Oxford, Universiti Victoria, Universiti Harvard dan Universiti Princeton. Ramai yang meneruskan kerjaya akademik, mengajar di universiti dan meneruskan penyelidikan mereka sendiri ke bidang kepakaran tertentu.

Program MA ISMC adalah kelayakan yang benar-benar global, yang membuka pintu kepada banyak laluan kerjaya yang berbeza. Kerja alumni kami dan belajar di seluruh dunia, termasuk Tunisia, Kuwait, Kanada, Pakistan dan Inggeris.

Mengenai Universiti Aga Khan

Ditubuhkan pada tahun 1983, Aga Khan University (AKU) adalah sebuah hibrid yang unik: sebuah institusi kecemerlangan akademik yang juga merupakan ejen untuk pembangunan sosial. Universiti mempunyai kampus dan program di Asia Selatan, Eropah dan Afrika.

Universiti ini mengendalikan prinsip teras kesan, kualiti, relevan dan akses, dan menyediakan pelajarnya untuk membawa perubahan dalam masyarakat mereka dan berkembang maju dalam ekonomi global. Melalui dasar kemasukan yang ketat dan program bantuan kewangan yang sensitif terhadap keperluan kami, Universiti menawarkan para pemimpin dan pemikir yang paling menjanjikan peluang untuk berkhidmat dan kemahiran untuk membantu komuniti menyelesaikan cabaran yang paling mendesak mereka.

Universiti Aga Khan di London adalah ahli Suku Pengetahuan, yang merupakan perkongsian antara 90 - dan akademik, budaya, penyelidikan, saintifik dan organisasi media yang berkembang. Organisasi-organisasi ini secara aktif terlibat dalam kemajuan dan penyebaran pengetahuan dan berada dalam radius satu batu dari King's Cross. Mereka termasuk Universiti London, Google, The Crick Institute dan The Guardian.

Lokasi

 • The Aga Khan University (International) UK 210 Euston Road, NW1 2DA, London

Soalan