Keystone logo

The United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

A logo

pengenalan

Institut

Badan PBB yang ditubuhkan pada tahun 1963, Institut Latihan dan Penyelidikan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (www.unitar.org) adalah cabang latihan Sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dan mempunyai mandat untuk meningkatkan keberkesanan UN melalui latihan diplomatik, dan meningkatkan kesan tindakan negara melalui peningkatan kesedaran awam, pendidikan dan latihan para pegawai dasar awam.

UNITAR menyediakan latihan dan aktiviti pembangunan kapasiti untuk membantu terutamanya negara-negara membangun dengan perhatian khusus kepada Negara-Negara Terhalang Terbaharu (LDCs), Negara-negara Berkembang Kecil (SIDS) dan kumpulan dan komuniti lain yang paling terdedah, termasuk dalam situasi konflik. Institut ini merangkumi topik-topik yang luas dalam kapasiti sokongan untuk Agenda 2030, mengukuhkan pelbagai hala, memajukan kemampanan alam sekitar dan pembangunan hijau, meningkatkan daya tahan dan bantuan kemanusiaan, menggalakkan keamanan yang mampan, dan menggalakkan pembangunan ekonomi dan kemasukan sosial.

Ia juga menjalankan penyelidikan mengenai pendekatan pembelajaran, kaedah dan alat inovatif, serta penyelidikan yang digunakan untuk menangani isu kritikal, seperti pengurangan risiko bencana dan kecemasan kemanusiaan.

Kami bekerja dengan semangat untuk tidak meninggalkan seseorang di belakang dan kami berusaha untuk mencapai yang paling jauh terlebih dahulu. Untuk mencapai matlamat ini, pelan latihan kami juga bergantung kepada sokongan penderma. Kami merayu kepada negara-negara penderma dan entiti penderma lain untuk membantu kami supaya kami dapat merancang dan menyampaikan latihan berkualiti tinggi terutama kepada negara-negara dalam keadaan istimewa.

Visi kami

"Sebuah dunia di mana orang-orang, institusi dan organisasi yang diberi kuasa memperoleh hasil untuk mengatasi cabaran global."

Visi yang dimaksudkan oleh Institut ini mencerminkan pemacu untuk keputusan dan pengaturcaraan untuk membangunkan kapasiti individu, institusi dan organisasi dengan tujuan untuk mengatasi cabaran global.

Misi kita

"Membangunkan kapasiti untuk meningkatkan pengambilan keputusan global dan menyokong tindakan peringkat negara untuk membentuk masa depan yang lebih baik."

Fungsi Teras kami

Institut:

  • merekabentuk dan menyampaikan latihan inovatif untuk menangani keperluan individu, organisasi dan institusi;
  • memudahkan pengetahuan dan pengalaman berkongsi melalui proses rangkaian dan inovatif;
  • menjalankan penyelidikan dan juruterbang strategi pembelajaran, pendekatan dan metodologi inovatif; dan
  • menasihati dan menyokong kerajaan, PBB dan rakan kongsi lain dengan perkhidmatan berkaitan pengetahuan berasaskan teknologi.

Hari ini, skop pengaturcaraan UNITAR adalah benar-benar global dengan jangkauan yang meluas ke seluruh anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan dengan lebih daripada 40,000 orang mendapat manfaat daripada penghantaran 500 latihan dan acara berkaitan setiap tahun. Tidak lama sebelum ini, pengaturcaraan Institut menjadi pelbagai kerana pada masa ini, dengan pelbagai jenis pembelajaran dan jenis-jenis peristiwa yang meliputi topik-topik dalam pelbagai bidang multilateralisme; pembangunan ekonomi dan kemasukan sosial; kelestarian alam sekitar dan pembangunan hijau; keamanan yang mampan; dan aplikasi penyelidikan dan teknologi.

Institut ini juga mempelbagaikan penyampaian latihan, dengan kursus e-Pembelajaran kini menyumbang satu pertiga daripada semua acara dan dengan lebih daripada 5,000 pelajar dari seluruh penjuru dunia mendapat manfaat daripada persekitaran pembelajaran maya Institut pada tahun 2012. Dalam melaksanakan misi, Institut secara semulajadi memberi penekanan kepada penyampaian produk dan perkhidmatan yang berkaitan dengan pembelajaran, memindahkan pengetahuan, menyampaikan kemahiran dan meningkatkan kesedaran dengan matlamat untuk membawa perubahan dalam tingkah laku, dan membangunkan keupayaan lain dari para penerima.

Selari dengan pembelajaran, Institut juga terlibat dalam perkhidmatan sokongan berkaitan khidmat latihan dan lain-lain kepada kerajaan untuk mencapai hasil pembangunan sosial dan ekonomi yang lebih luas, seperti membangunkan kapasiti institusi.

Lokasi

  • UNITAR, Palais des Nations, CH-1211, Geneva

  • Switzerland Online

  • San José

  • Laxenburg

  • Universidad Europea de Valencia, , Valencia

Soalan