Keystone logo

Technical University of Crete

A logo

pengenalan

Sejarah

Segera setelah berakhirnya penjajahan Jerman di Yunani, isu penubuhan Universiti di Kreta dibahas dan mencapai kemuncaknya pada tahun 1960-an. Pada tahun 1977, Perdana Menteri Konstantinos Karamanlis, setelah mendapat permintaan masyarakat yang sebulat suara, menyetujui penubuhan Universiti dengan fakulti di Heraklion dan Rethymnon dan penubuhan Universiti Teknikal di Chania . Technical University of Crete ditetapkan oleh UU 545/77 tentang "Pembentukan Institusi Teknologi dengan judul Technical University of Crete dan ketentuan lainnya". Pada 17 Julai 1977, Jawatankuasa Eksekutif pertama Institusi telah bersidang di bawah kepimpinan Profesor Perikles Theoharis dan di hadapan Menteri Pendidikan Nasional ketika itu, G. Rallis , terdiri daripada Walikota Kota Chania dan Presiden Barat Bahagian Crete dari Dewan Teknikal Yunani. Tugas utama Jawatankuasa Eksekutif pertama ini pada tahun 1977 adalah mencari tanah untuk mendirikan kemudahan universiti tetap dengan memulakan prosedur perampasan seluas 350 hektar. Perlu disebutkan, pada ketika ini, sokongan besar masyarakat tempatan terhadap perkara ini.

Pada tahun 1984, ahli fakulti pertama dilantik. Semasa tahun akademik 1984-85, Jabatan Kejuruteraan dan Pengurusan Pengeluaran mula menjalankan program pendidikannya dan menerima 120 pelajar pertama bersama-sama dengan Jabatan Sains. Jabatan Kejuruteraan Sumber Mineral diikuti pada tahun 1987-88 dan Jabatan Kejuruteraan Elektronik dan Komputer pada tahun 1990-91. Kemudian, dan setelah Universiti menjadi bebas, Jabatan Kejuruteraan Kimia menjadi Jabatan Kejuruteraan Alam Sekitar dan menerima pelajar pertamanya pada tahun 1997. Akhirnya, pada tahun 2004 Jabatan Kejuruteraan Senibina ditubuhkan dan menyambut pelajar pertamanya. Pada bulan September 1989, Jawatankuasa Eksekutif yang baru, yang dipengerusikan oleh Profesor Universiti Teknikal Nasional Athens Encik Ioannis Tegopoulos bersama dengan Profesor Technical University of Crete Encik Antonis Foskolos dan Encik Joachim Gryspolakis sebagai naib presiden, memutuskan untuk menukar orientasi perancangan ruang pengembangan universiti. Dasar yang dilaksanakan membolehkan perumahan semua jurusan akademik di dalam kampus Akrotiri, yang menawarkan kemungkinan untuk mendirikan dewan kuliah, makmal dan infrastruktur yang sesuai yang ditentukan oleh keperluan moden untuk Universiti Teknikal.

Sejak tahun 1993, Technical University of Crete telah membuat kemajuan yang berterusan dan signifikan. Kualiti tinggi tenaga pengajar, rakan ilmiah dan kakitangan pentadbiran dan teknikal menjamin pertumbuhan masa depan Universiti. Kampus ini tentunya merupakan yang terbaik di Greece, dengan dewan kuliah moden dan kemudahan penyelidikan, perpustakaan, dewan kediaman pelajar, restoran dan kawasan rekreasi. Jabatan Baru dijadualkan untuk masa depan dan pada masa yang sama, sumbangan Technical University of Crete dalam penyelidikan dihargai secara meluas, kerana Institusi ini kini diakui sebagai salah satu institusi penyelidikan paling berprestij di Yunani dengan ratusan program penyelidikan sedang berjalan. Technical University of Crete kini diakui sebagai institusi pendidikan dan penyelidikan di Yunani dan antarabangsa dan oleh itu dapat membayangkan masa depannya dengan optimis.

Matlamat Masa Depan

  • Penekanan dalam memberikan pendidikan berkualiti (kadar pengangguran siswazah TUC antara 3 & 4%, pekerjaan pertama 1 hingga 6 bulan selepas tamat pengajian)
  • Menjalankan penyelidikan inovatif ( Technical University of Crete adalah salah satu daripada dua universiti paling aktif di negara ini dengan jumlah hasil penyelidikan tertinggi)
  • Penciptaan Tiang Inovasi Wilayah dan Taman Teknologi
  • Usaha menyokong inovasi (melalui inkubator)
  • Penganjuran seminar untuk percambahan teknologi dan inovasi
  • Kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan masalah persekitaran & organisasi dll.

Kampus

Kampus tidak diragukan lagi adalah pusat TUC: pelajar, profesor, juruteknik makmal, pegawai pentadbiran, semua bertemu di kampus setiap hari. Titik rujukan umum bagi semua pelajar adalah Perpustakaan, Pusat IT & Komunikasi, Dewan Kediaman, Restoran Universiti dan Kafetaria serta Kemudahan Sukan. Dan kerana masa anda sebagai pelajar tidak boleh dihabiskan hanya untuk buku dan belajar, pastikan anda menemui kehidupan di luar bilik darjah dan dewan kuliah, lebih menarik lagi menarik, dengan menyertai salah satu kumpulan dan persatuan pelajar (budaya dan politik ), yang menetapkan nada di kampus!

Lokasi

  • Technical University of Crete University Campus, Akrotiri 73100 Chania GREECE, 731 00, Chania

Soalan