Keystone logo

University of Chemistry and Technology, Prague

A logo

pengenalan

University of Chemistry and Technology, Prague ( UCT Prague ) adalah institusi pendidikan terbesar di Eropah Tengah dengan tradisi yang merangkumi hampir dua abad. Dengan bidang pengajian yang progresif dan reputasi antarabangsa yang berprestij, UCT Prague menyediakan setiap pelajar dengan pendidikan dalam teknologi canggih dan persiapan yang sangat baik untuk kerjaya yang lumayan di seluruh dunia.

University of Chemistry and Technology, Prague : Past dan Present

UCT Prague adalah universiti pendidikan tinggi awam yang menjalankan aktiviti penyelidikan, penyelidikan, pembangunan dan pelaksanaan. Ia adalah ahli keluarga 28 universiti awam dan negeri di Republik Czech dan ahli EUA (Persatuan Universiti Eropah), FEANI (Persatuan Kejuruteraan Kebangsaan Persekutuan Eropah) dan IGIP (Persatuan Antarabangsa untuk Pedagogi Kejuruteraan). UCT Prague terkenal dengan kedalaman dan keluasan aktiviti pendidikan dan penyelidikannya di hampir semua cabang kimia, kejuruteraan kimia, kimia makanan dan teknologi, biokimia, penapisan, rawatan air, kuasa dan sains biologi dan teknologi, serta perlindungan alam sekitar, bahan sains, dan bidang pengajian berasaskan kimia yang lain. UCT Prague ditubuhkan pada tahun 1952 tetapi asalnya bermula pada tahun 1807 apabila kursus pertama dalam bidang kimia disampaikan di Politeknik Prague. Penyusunan semula Politeknik pada tahun 1920 menghasilkan transformasi jabatan kimia ke Sekolah Teknologi Kimia, salah satu daripada tujuh bahagian di Universiti Teknik Czech. UCT Prague telah menghasilkan sejumlah alumni cemerlang, termasuk Profesor Otto Wichterle, pencipta kanta sentuh lembut pada tahun 1950-an, dan Vladimír Prelog, seorang profesor di ETH Zürich yang memenangi Hadiah Nobel untuk Kimia pada tahun 1975, lulus dari Sekolah Teknologi Kimia pada tahun 1928. Prelog menerima ijazah doktor di sana beberapa tahun kemudian.

Penyelidikan yang ketara

Penyelidik UCT Prague sangat berjaya dalam program kerangka Komuniti Eropah, HORIZON 2020, dan terlibat secara aktif dalam membangunkan banyak projek penyelidikan dan kerjasama baru. Usaha terdahulu termasuk:

 • RECOBA, Assoc. Prof. Juraj Kosek, penginderaan real-time lintas sektoral, kawalan maju dan pengoptimuman proses batch yang menjimatkan tenaga dan bahan mentah.

 • BAHAGIAN-PGM, Prof. Prof. Petr Kočí, Pembangunan novel, berkuasa tinggi hibrid TWV / GPF Automotif selepas sistem rawatan oleh reka bentuk raTIonAL: penggantian PGM dan bahan-bahan Nadir bumi.

 • SESUSSO, Prof Karel Bouzek, Pembangunan bahan-bahan elektrod baru dan pemahaman tentang mekanisme degradasi pada Sel-sel Elektrolisis Suhu Tinggi Solid Oxide.

 • SuPER-W, Prof. Pavel Jeníček, Prof. Prof. Jan Bartáček, Produk Mapan, Tenaga dan Pemulihan Sumber daripada Air Sisa.

 • Projek Kualiti Makanan: FoodSmartphone, penganalisis telefon pintar untuk ujian di tempat kualiti dan keselamatan makanan; Pendekatan MultiCoop, Multidisiplin untuk mengukuhkan kerjasama dan mewujudkan satu platform baru untuk penilaian komprehensif mengenai makanan dan keselamatan makanan; AUTHENT-NET - Rangkaian Penyelidikan Authenticity Makanan, Prof. Jana Hajšlová, Monika Tomaniová, PhD.

 • Pendidikan sains: SCICHALLENGE, Petr Holzhauser, MSc, sains generasi seterusnya mencabar menggunakan teknik penyertaan dan media digital.

Fakulti

UCT Prague (sebagai tambahan kepada jabatan yang menampung keperluan universiti keseluruhan) mempunyai empat fakulti:

 • Fakulti Teknologi Kimia

 • Fakulti Teknologi Alam Sekitar

 • Fakulti Teknologi Makanan dan Biokimia

 • Fakulti Kejuruteraan Kimia

UCT Prague dalam Nombor

UCT Prague mempunyai 871 orang kakitangan (data Laporan Tahunan 2014), termasuk 510 kakitangan akademik dan 361 kakitangan penyelidik. UCT Prague diiktiraf untuk menyediakan program Bacelor tiga tahun (BSc), program dua tahun Master (MSc / Ing.), Dan Ph.D. program. Jumlah pendaftaran di UCT Prague pada tahun 2014: 3,606 Sarjana Muda dan Sarjana dan 843 Ph.D. pelajar (data Laporan Tahunan 2014).

Kerjasama dan Kerjasama di seluruh dunia

UCT Prague bekerjasama dengan lebih daripada 100 universiti dan institusi di seluruh dunia. Universiti ini adalah peserta universiti Czech yang paling aktif dalam program pertukaran pelajar Erasmus dan turut mengambil bahagian dalam program lain seperti program kerangka ke-5 dan ke-6, COST, EUREKA, dan Leonardo da Vinci.

Kemudahan Pengkomputeran

UCT Prague mengekalkan kemudahan pengkomputeran standard yang tinggi dengan rangkaian gigabit. Komputer boleh didapati untuk pelajar, penyelidik, dan profesor di hampir semua makmal dan bilik kerja beberapa ratus.

Perpustakaan: ChemTK

UCT Prague mengendalikan perpustakaan terlengkap, ChemTK, yang terletak di bangunan Perpustakaan Teknologi Negara (NTK) moden. Koleksi ChemTK termasuk lebih daripada 100,000 buku, buku panduan, ensiklopedia, majalah, dan penerbitan lain. ChemTK melanggan 300 majalah berkala dan menyediakan akses elektronik kepada jurnal saintifik. Lebih 2,500 jurnal dari rumah penerbitan ilmiah yang berprestij kini boleh didapati dalam format elektronik. ChemTK juga menyediakan akses kepada SciFinder, Perkhidmatan Abstrak Kimia, dan sumber khusus lain (lihat senarai penuh eResources) yang membolehkan penyelidikan merentasi kepakaran saintifik. Koleksi lengkap Beilstein Handbuch der organischen Chemie dan Gmelin Handbuch der anorganischen Chemie juga boleh didapati dalam format cetak dan elektronik. Edisi cetakan tersedia dalam Buku Rare NTT dan Koleksi Khas di bilik bacaan.

Makmal Pusat

UCT Prague Central UCT Prague Laboratories terdiri daripada lapan makmal:

 • Makmal Spektroskopi Resonans Magnetik Nuklear (NMR)

 • Makmal Infra-Merah (IR) dan Spektroskopi Raman

 • Makmal Spektrometri Massa (MS)

 • Makmal Analisis Elemen Organik

 • Makmal X-Ray Difraksi

 • Makmal Analisis Termal-Gravimetrik (TGA)

 • Makmal Spektroskopi Penyerapan Atom (AAS) dan Makmal Analisis Permukaan

Makmal menyediakan peralatan berkualiti tinggi untuk digunakan oleh pelajar, profesor, dan kakitangan penyelidik dan dilengkapi dengan peralatan moden. Personil makmal berpengalaman dalam eksperimen rutin dan khusus. Makmal digunakan untuk projek pelajar, penyelidikan dana yang dibiayai, dan aplikasi perindustrian. Pelanggan luaran (universiti, syarikat swasta, dan lain-lain) juga boleh menggunakan kemudahan tersebut. Kakitangan makmal juga mengajar beberapa kursus, bengkel, dan seminar lain untuk ahli komuniti UCT Prague . Kursus ini merangkumi teknik praktikal serta kaedah untuk tafsiran spektrum.

Lokasi

 • UCT Prague Technická 5 166 28 Prague 6 – Dejvice, 166 28, Prague

Soalan