Keystone logo
University Fernando Pessoa

University Fernando Pessoa

University Fernando Pessoa

pengenalan

mengenai

University Fernando Pessoa telah diiktiraf sebagai sebuah organisasi kepentingan awam oleh Portugis Negeri pada bulan Julai 1996 dan ia adalah hasil daripada projek pendidikan tinggi perintis yang dimulakan pada tahun 1980-an dengan penubuhan dua institut pengajian tinggi yang menyediakan asas struktur. Hari ini, Universiti dianjurkan di tiga fakulti (Sains Kesihatan, Manusia dan Sains Sosial, Sains dan Teknologi), salah satu Pusat Pengajian Sains Kesihatan dan satu unit autonomi (Ponte de College Lima). Sebagai sebuah Universiti asas, UFP tidak pernah menjadi berorientasikan pasaran. Ia telah berjaya berkembang menjadi sebuah institusi pendidikan tinggi pepejal peribadi dengan fokus akademik yang kukuh dan kebimbangan yang berterusan dengan penyelenggaraan kualiti dan peningkatan dalam apa kebimbangan yang tenaga pengajar yang berkelayakan, infrastruktur fizikal dan peralatan dan projek pengajaran, penyelidikan dan sambungannya.

Misi Universiti Fernando Pessoa adalah untuk menyediakan perkhidmatan pendidikan yang berkualiti tinggi dan menjadi pengajaran diiktiraf di peringkat antarabangsa Eropah dan universiti penyelidikan, menyumbang untuk mempromosikan pendidikan tinggi swasta sebagai kebaikan awam, yang berkaitan dengan faedah peribadi dan berdasarkan prinsip lebih melengkung tanggungjawab awam. Universiti memahami bahawa ia mempunyai peranan penting untuk dimainkan dalam pembangunan sains, budaya, sosial dan ekonomi masyarakat dan bertujuan untuk terus mengukuhkan kedudukannya sebagai anggota masyarakat antarabangsa institusi ilmiah.

UFP berikrar komitmennya untuk berkesan, cekap, penyayang dan pendekatan inovatif untuk pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat; pelanggan berpusatkan pengurusan dan pentadbiran; dan tadbir urus yang baik. UFP melihat dirinya sebagai berkhidmat dan bertindak terutamanya di peringkat kebangsaan, walaupun kita memahami bahawa kepentingan kekangan geografi dalam pendidikan tinggi sedang kabur pada kadar yang sangat cepat.

Kita melihat diri kita sebagai ahli aktif dalam masyarakat dan prinsip tindakan kita keistimewaan peranan ini, sama ada dalam bentuk perkhidmatan yang menyediakan, sama dalam pembangunan hubungan rapat dengan pelakon sosio-ekonomi utama negara, untuk menggalakkan kemajuan bersama. Melalui Pejabat kami untuk Kualiti Organisasi dan Kecemerlangan, kami universiti korporat Portugis yang pertama, dalam satu lagi langkah perintis untuk merapatkan jurang antara perniagaan dan pembelajaran, dan menyumbang kepada pembangunan ejen-ejen ekonomi Portugal.

Di peringkat antarabangsa, kami mahu menyumbang dengan kepakaran dan nilai kita untuk menggalakkan budaya kualiti dalam pengajaran, pendidikan dan penyelidikan dalam pendidikan tinggi swasta, untuk membangunkan, dengan institusi sama, negara dan saluran antarabangsa di mana budaya kualiti institusi boleh diiktiraf, legitimatized, dan terus dipertingkatkan supaya Kawasan Eropah termasuk benar-benar Pengajian tinggi boleh dibentuk.

Lokasi

  • Porto

    Praça 9 de Abril, 349 , , Porto

Soalan