Keystone logo
© UNISG
University of Gastronomic Science of Pollenzo

University of Gastronomic Science of Pollenzo

University of Gastronomic Science of Pollenzo

pengenalan

University Of Gastronomic Sciences , yang ditubuhkan pada tahun 2004 oleh persatuan bukan keuntungan antarabangsa Slow Food bekerjasama dengan wilayah Itali Piedmont dan Emilia-Romagna, adalah institusi bukan keuntungan swasta yang diiktiraf oleh menteri.

Tujuannya adalah untuk mewujudkan pusat penyelidikan dan pendidikan antarabangsa bagi mereka yang berusaha memperbaharui kaedah pertanian, melindungi biodiversiti, dan membina hubungan organik antara gastronomi dan sains pertanian.

Universiti ini membentuk gastronomi, tokoh profesional baru dengan kemahiran dan pengetahuan pelbagai disiplin dalam bidang sains, budaya, politik, ekonomi, dan ekologi makanan, berusaha menerapkannya pada pengeluaran, pengedaran, dan penggunaan yang mampan.

Pelajar UNISG, yang berasal dari seluruh dunia, memperoleh pengalaman dinamis dalam pengeluaran makanan buatan dan industri, berkat pendidikan percuma dalam bidang sains dan kemanusiaan, latihan deria, dan pembelajaran langsung semasa perjalanan belajar di lima benua.

Ciri-ciri Kampus

UNISG terletak di kompleks yang dipanggil Agensi Pollenzo, ditugaskan oleh Raja Carlo Alberto dari Savoy pada tahun 1832. Empat belas rumah ladang telah dibina, bangunan Agensi, menara yang menghadap ke dataran gereja, dan akhirnya paroki neo-Gothic San Vittore.

Pusat ekonomi dan kewangan ladang Pollentina adalah Agensi yang, dalam hasrat Raja Carlo Alberto, akan menjadi ladang model di mana untuk menjalankan eksperimen untuk meningkatkan keuntungan aktiviti pertanian. Jejak Carloalbertine telah bertahan sehingga hari ini, membezakan seni bina, warna dan struktur bandarnya.

Hari ini kompleks Agensi Pollenzo adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO - "Kediaman Savoy".

Makmal Analisis Deria

Makmal Analisis Sensori dan Sains Pengguna didedikasikan untuk aktiviti Latihan, Penyelidikan dan Misi Ketiga.

Struktur ini menganjurkan latihan praktikal yang disediakan dalam kursus Analisis Sensori dan Sains Pengguna yang didedikasikan untuk semua pelajar yang mendaftar dalam kursus tiga tahun, sarjana dan sarjana universiti. Semasa aktiviti amali, pelajar mempelajari teknik analisis deria utama yang digunakan untuk makanan dan minuman, untuk membandingkan dan menilai kualiti makanan dan pengubahsuaiannya semasa penyimpanan. Tambahan pula, Makmal sering digunakan oleh pelajar untuk projek tesis yang membayangkan bahagian yang berkaitan dengan kajian persepsi deria. Tambahan pula, pelajar kerap mengambil bahagian secara sukarela dalam pelbagai projek penyelidikan di mana kakitangan Makmal terlibat.

Makmal Makanan Pollenzo

Makmal Makanan Pollenzo Universiti Sains Gastronomi ialah makmal khusus untuk kajian dan penyelidikan gunaan transformasi gastronomi. Ia berkaitan dengan latihan - sebagai contoh, ia mereka bentuk dan mengurus Sarjana Gunaan Gastronomi: Seni Kulinari - penyelidikan akademik, perundingan untuk syarikat, dan misi ketiga.

Bank Wain

Bank Wain (Banca del Vino) mempunyai kerjasama yang telah lama terjalin dengan Universiti Sains Gastronomi. Bank Wain menganjurkan dan menganjurkan bengkel dan merasa wain untuk pelajar, dan menawarkan latihan membina pasukan dan acara lain yang berkaitan dengan dunia wain.

Perpustakaan & Bilik Belajar

Perpustakaan UNISG di Pollenzo dibuka pada tahun 2004 untuk menyokong pelajar universiti dan, melalui koleksi buku dan jurnal yang banyak, untuk berfungsi sebagai sumber untuk penyelidikan gastronomi yang berterusan.

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Italian Students

  Bilangan pengecualian yuran Jumlah pengecualian yuran dalam Euro Pendapatan (ISEE) dan harta (ISPE) untuk mengemukakan permohonan biasiswa dalam Euro
  ISEE (pendapatan) ISPE (harta benda)
  1 € 15.500
  (jumlah pengecualian yuran)
  ditambah dengan perumahan pelajar
  dan makan tengah hari di
  Jadual Akademik
  ≤ 26.306 ≤ 57.188
  3 10.000 ≤ 36.600 ≤ 76.200
  5 5.000 ≤ 42.800 ≤ 78.000

  Pelajar Bukan Itali

  Siapa yang boleh memohon biasiswa Bilangan pengecualian yuran Jumlah pengecualian yuran dalam Euro Pendapatan (ISEE) dan harta (ISPE) untuk mengemukakan permohonan biasiswa dalam Euro
  ISEE (pendapatan) ISPE (harta benda)
  Bukan Itali
  rakyat dari rendah
  negara pendapatan
  atau tengah bawah
  pendapatan atau atas
  berpendapatan sederhana
  negara mengikut
  kepada Bank Dunia
  5 € 15.500
  (jumlah pengecualian yuran)
  ditambah dengan perumahan pelajar
  dan makan tengah hari di
  Jadual Akademik
  ≤ 26.306 ≤ 57.188
  Semua bukan orang Itali
  warganegara
  5 10.000 ≤ 36.600 ≤ 76.200
  Semua bukan orang Itali
  warganegara
  2 5.000 ≤ 42.800 ≤ 78.000

  Pelajar boleh memohon sekiranya:

  • mereka telah memohon semasa sesi kemasukan pertama atau kedua (Mac atau Mei 2024)
  • telah diterima masuk ke tahun pertama Kursus Ijazah untuk 2024/2025 ay dengan skor kemasukan minimum 70/100
  • jumlah ISEE (pendapatan)/ISPE (harta) mereka tidak melebihi had yang ditunjukkan dalam jadual

  Tarikh Akhir Permohonan Biasiswa: 21 Mei 2024

  Sejak 2004, lebih 260 pelajar dari 40 negara telah mendapat manfaat daripada biasiswa yang ditawarkan oleh Universiti Sains Gastronomi.

  Over the years UNISG has invested over 9.5 million euros in scholarships, an effort that underlines the university’s commitment to placing the values of Merit and the Right to Education before geographical origin, social extraction, and economic possibilities of the students.

  Businesses, organizations, and foundations have contributed over €3 million to the fund, investing in the education of a new generation of Gastronomes who can play an active, leading role in the local development of their home countries and bring about cultural and political change through food.

  Kehidupan Kampus & Kemudahan

  Lawatan Sambil Belajar UNISG

  Lawatan sambil belajar di UNISG ialah alat pembelajaran yang memberi pelajar akses unik kepada pengetahuan tentang budaya gastronomi dunia .

  Titik fokus semasa pengembaraan ini berkisar pada perbandingan antara bertentangan : skala dan geografi (skala kecil berbanding industri, luar bandar berbanding bandar) dan pengeluaran (trend baharu dan kaedah pengeluaran besar-besaran berbanding tradisi artisan).

  Persatuan Pelajar

  ASSGAssociazione Studenti di Scienze Gastronomiche (Persatuan Pelajar Sains Gastronomi) secara ringkasnya bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup di kampus (iaitu Pollenzo dan Bra) untuk semua pelajar di UNISG . Pada masa ini ini dicapai melalui penganjuran acara dan aktiviti, menyediakan perkhidmatan unik seperti perumahan, serta meminta diskaun pelajar istimewa.

  Tempatan – Kedai Makanan Kami

  Diilhamkan oleh keinginan Carlo Petrini untuk melihat kedai makanan dibawa kembali ke pusat bandar bersejarah, idea Tempatan terbentuk dengan kerjasama pelajar UNISG dalam kursus Reka Bentuk Makanan Sistemik: projek untuk menggalakkan peruncitan berskala kecil dan tempat membeli-belah setiap hari yang menawarkan pilihan produk tempatan yang difikirkan dengan baik dan mengiktiraf nilai pengeluar artisan.

  Di belakang kaunter, mengalu-alukan pelanggan dan menawarkan nasihat dan rasa, adalah dua bekas pelajar, ahli gastronomi mempraktikkan apa yang mereka pelajari dalam kuliah dan pelajari semasa lawatan sambil belajar di seluruh dunia.

  Kehidupan dalam Bra

  Universiti Sains Gastronomi berpusat di Pollenzo, sebuah bandar kecil di bandar Bra, terletak kira-kira 6 km di luar pusat bandar dan dilayan oleh perkhidmatan bas. Kehadiran pelajar kami di Bra telah mewujudkan suasana antarabangsa di bandar, dan kehidupan pelajar antara Bra dan Pollenzo boleh menjadi sangat sibuk berkat pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh komuniti pelajar.

  Lokasi

  • Pollentia

   Piazza Vittorio Emanuele II, 9, 12042, Pollentia

  Soalan