Keystone logo
Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

pengenalan

Université Côte d'Azur adalah kumpulan baru pendidikan tinggi di Riviera Perancis yang menyatukan pemain utama pendidikan tinggi dan penyelidikan di rantau ini. Université Côte d'Azur berhasrat untuk membangunkan model abad ke-21 yang baru untuk universiti Perancis, berdasarkan interaksi baru antara disiplin, satu bentuk penyelarasan baru antara penyelidikan, pengajaran, dan inovasi, dan perkongsian yang kuat dengan sektor swasta dan pihak berkuasa tempatan. Pada Januari 2016, Université Côte d'Azur memenangi anugerah "IDEX" berprestij daripada kerajaan Perancis untuk projek UCAJEDI, meletakkannya di antara 10 universiti bertaraf dunia yang paling tinggi, universiti yang komprehensif di Perancis.

Universiti Abad 21

Université Côte d'Azur terdiri daripada 13 institusi cemerlang, bekerja bersama sebagai ONE UNIVERSITY. Kami mencabar diri kita dalam segala cara. Kami memecahkan halangan di hampir setiap bidang. Kami melampaui batas. Kami mencari yang terbaik daripada kita, yang terbaik untuk anda, untuk menjadikan dunia kita lebih baik.

Oleh itu, ruang lingkup UCA menyatukan semua entiti pengajian tinggi awam dan swasta, terkenal dan dapat dilihat di persada antarabangsa, yang hadir di Côte d'Azur. Karakter inovatif dari amalan kolaboratifnya yang tersendiri akan mewujudkan keadaan mengatur diri untuk mencapai kecemerlangan; ia akan mendorong munculnya sains, latihan, dan inovasi masa depan.

 • Université Nice Sophia Antipolis (UNS), intensif penyelidikan, hadir dalam semua peringkat antarabangsa;
 • Dua Badan Penyelidikan Kebangsaan: CNRS dan Inria, masing-masing mempunyai pelbagai disiplin dan lambang sains digital;
 • Bintang lain yang menyertai kluster UCA adalah Côte d'Azur Observatory (OCA). Dengan kira-kira 450 kakitangan yang berada di empat lokasi (Mont Gros dan Valrose di Nice, Sophia Antipolis, dan Balai Cerap Plateau de Calern). Direka oleh Charles Garnier, OCA mempunyai warisan seni bina dan ilmiah yang luar biasa, tetapi jauh dari masa lalu, ia tetap menjadi pusat penyelidikan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam Sains Bumi dan Astronomi dengan mekanik ketepatan, pusat pengkomputeran berprestasi tinggi dan pemerhatian maya.
 • Centre Hospitalier Universitaire (CHU) of Nice, pusat kebangsaan utama untuk simulasi dan inovasi dalam hematologi, sumber dan terapi biologi yang menempatkan saintis asas bersebelahan dengan penyelidik dan jurutera perubatan;
 • EDHEC dan SKEMA, dua Sekolah Perniagaan yang cemerlang dalam semua peringkat antarabangsa; kehadiran dua Sekolah Perniagaan, yang hadir dalam ranking dunia, membawa kepada projek, sebagai tambahan kepada aktiviti penyelidikan dan latihan mereka, budaya jaminan mutu
 • Konsortium enam Sekolah Seni, aktif di dunia antarabangsa, yang terdiri daripada pertubuhan bertaraf dunia, adalah jaminan keaslian visi kami dan akan meningkatkan kreativiti pendekatan kami. Secara keseluruhan, setiap pemain membawa sumbangan yang unik dengan nilai tambah tinggi dan dimensi baru.
 • Pusat National de Création Musicale, adalah salah satu daripada enam pusat muzik ciptaan Perancis. Misinya adalah untuk menyebarkan dan mempromosikan repertoir muzik kontemporari dengan menyebarkan kegiatannya terutama pada empat paksi: pengeluaran, penyiaran, latihan, dan penyelidikan.
 • Ecole Nationale Supérieure d'Art Villa Arson, ia adalah sebuah institusi kebangsaan yang unik yang ditujukan untuk seni kontemporari. Ia bersatu semula di satu tempat di sekolah seni, pusat seni, kediaman artis, dan sebuah perpustakaan khusus. Bangunan tersebut telah disenaraikan oleh Patrimoine du XXe siècle
 • Sekolah Reka Bentuk Mampan (SDS), membentuk masa depan, dengan tumpuan yang bertanggungjawab ke atas 4 pilar pembangunan lestari melalui kaedah pembelajaran yang baru dan kreatif dengan perkongsian dengan industri.
 • Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower, Sejak penubuhannya pada tahun 1961, Ecole Superieure de Danse de Cannes Rosella Hightower telah menjadi salah satu sekolah tarian profesional utama dunia dari segi balet klasik, tarian kontemporari dan latihan Jazz. Perkongsian ESDC dengan syarikat-syarikat tarian profesional, antaranya Les Ballets de Monte-Carlo, atau pertandingan antarabangsa sebagai Le Prix de Lausanne.
 • Conservatoire National à Rayonnement Régional de Nice (CNRR). Sejak tahun 1957, Konservatori telah memenuhi lebih daripada 50 000 pelajar dari lebih 50 negara yang berbeza dan telah mengalu-alukan seramai pemuzik yang hebat, sama ada sebagai pelajar atau sebagai guru dari seluruh dunia.


Cita-cita UCA

Penyelidikan, Buat, Inovasi

Université Côte d'Azur diciptakan pada tahun 2015, untuk menghidupkan cita-cita kolektif pemain utama dalam pendidikan tinggi dan penyelidikan di French Riviera. Sebagai kluster pendidikan tinggi yang merangkumi universiti penyelidikan utama, pelbagai agensi penyelidikan dan makmal peringkat tinggi, sekolah perniagaan elit, dan sekumpulan sekolah seni dan reka bentuk yang terkenal di peringkat antarabangsa, UCA berada dalam kedudukan yang baik untuk menyediakan penyelesaian kreatif dan pelbagai disiplin untuk cabaran kompleks ditimbulkan oleh dunia yang cepat berubah.

Membina sejarah kaya di Riviera Perancis sebagai pusat inovasi seni dan teknologi dan sebagai rumah taman teknologi terbesar di Eropah (Sophia Antipolis), penglihatan kita berdasarkan kecemerlangan sains dan pendidikan, tumpuan yang kuat antarabangsa, hubungan yang mendalam dengan masyarakat setempat rakan kongsi perindustrian dan kerajaan, dan pandangan disiplin disiplin yang tegas. Program penyelidikan dan pendidikan kami adalah buah-buahan interaksi tersusun antara disiplin, kemasukan dimensi manusia, artistik, dan pengurusan kepada projek kami, dan asas yang ketat berdasarkan pendekatan kuantitatif, digital, dan didorong data.

Sebagai pengiktirafan terhadap agenda bercita-cita tinggi dan keunggulan ilmiah kami, pada bulan Januari 2016 UCA dianugerahkan anugerah "IDEX" (Inisiatif Kecemerlangan) yang berprestij oleh kerajaan Perancis, menjadikan UCA di antara sekumpulan kecil universiti Perancis yang bertaraf tinggi dan bertaraf dunia. memberikan wakaf untuk menolong mencapai matlamat kita untuk mengubah universiti dan wilayah kita. Kami juga baru-baru ini memenangi sebilangan besar anugerah nasional lain untuk menyokong aktiviti kami, terutamanya, pendidikan lanjutan, pendidikan sarjana dan siswazah, dan keusahawanan.

Dengan lebih dari 20% tenaga pengajar dan pelajar kami datang dari luar negara, UCA sangat berpaling ke dunia luar, aspek yang terus diperkuat dengan penciptaan perkongsian antarabangsa elit dan pengembangan program pendidikan antarabangsa baru yang akan diajar sepenuhnya di Bahasa Inggeris. Perkhidmatan baru juga telah dibuat untuk membantu menarik penyelidik dan pelajar antarabangsa dan membolehkan mereka menetap di rantau ini, serta untuk membantu fakulti universiti menerbitkan penyelidikan mereka di jurnal antarabangsa teratas.

UCA juga berusaha untuk mengembangkan kemahiran keusahawanan dan perniagaan di kalangan penyelidik dan pelajarnya. Sejumlah program baru bertujuan untuk menginspirasi semangat keusahawanan dalam diri pelajar di semua peringkat dan memberi mereka alat yang diperlukan untuk mencapai impian mereka. Penyelidik dan idea universiti juga menjadi nadi banyak syarikat di rantau ini, sama ada berdasarkan penyelidikan universiti atau diasaskan oleh ahli universiti.

Akhirnya, UCA berusaha untuk menjadi pemangkin yang akan mengubah wilayah Côte d'Azur, menyumbang kepada pertumbuhannya dengan menyediakan penyelesaian untuk masalah perniagaan melalui aktiviti perundingan, melanjutkan pendidikan, dan melalui perlesenan penemuan kepada syarikat baru dan yang sudah ada. Pertukaran idea antara universiti dan rantau secara berterusan merupakan penyumbang penting kepada pertumbuhan dan kejayaannya. Sebilangan besar penyelidikan terkemuka UCA dapat diterjemahkan ke dalam penyelesaian, produk, dan syarikat yang akan menguntungkan masyarakat dan ekonomi.

Kedudukan

Lokasi

 • Nice, Perancis

Soalan