Keystone logo

Université Savoie Mont Blanc

A logo

pengenalan

Selamat datang ke Universiti Savoie Mont Blanc!

Dengan 14 000 pelajar, pelbagai pendidikan pelbagai disiplin dan 19 makmal penyelidikan yang mempunyai reputasi antarabangsa, Savoie Mont Blanc University adalah institusi yang berskala manusia yang menggabungkan kedekatan dengan wilayahnya, bersekutu dengan COMUE Université Grenoble Alpes, dan luas perspektif di Eropah dan dunia. Ia menawarkan kursus-kursus pendek (ijazah universiti dalam teknologi, ijazah universiti) dan kursus-kursus panjang (generalis, pakar atau sarjana muda sarjana muda, ijazah sarjana, ijazah kejuruteraan dan doktor), di peringkat pertama dan pendidikan berterusan. Di tiga tapak kampus universiti di Annecy, Le Bourget-du-Lac dan Jacob-Bellecombette, ia menawarkan kehidupan yang menarik dan keadaan belajar, di tengah-tengah persekitaran luar biasa, antara tasik dan gunung. Dalam menyokong penyelidikan dan pendidikan, aspek antarabangsa menyumbang kepada identiti, daya tarikan, dinamisme dan pembangunan umum penubuhan kami. Tumpuan Universiti Savoie Mont Blanc adalah, dalam satu tangan, untuk membangunkan projek antarabangsa, kelayakan penghargaan bersama, dan program yang disampaikan dalam bahasa Inggeris, dan sebaliknya, untuk menggerakkan pergerakan pelajar, pensyarah dan penyelidik sebagai dan kakitangan pentadbiran. Hadir di 5 benua, dengan 240 perjanjian dua hala, ia dapat memanfaatkan sepenuhnya lokasi cemerlangnya di sempadan Switzerland dan Itali untuk membangun hubungan yang kuat dan istimewa dengan pertubuhan pendidikan tinggi kedua-dua negara.

Pelajar kami pasti dapat mencari di Savoie Mont Blanc University sebagai dinamik yang kuat, kualiti peribadi dalam pengawasan mereka, sokongan dalam pilihan dan pembangunan rancangan peribadi mereka serta kemudahan yang diperlukan untuk integrasi dalam penglibatan dalam kehidupan kerja. Memilih Université Savoie Mont Blanc bermakna pengumpulan setiap pilihan yang mungkin untuk kejayaan dan pemenuhan peribadi.

Kampus berukuran manusia

Terletak di antara Grenoble dan Lyon, dekat dengan perbatasan Swiss dan Italia, Savoie Mont Blanc University adalah lembaga pendidikan tinggi yang dibiayai multi-disiplin yang diakui di tingkat regional, nasional dan internasional. 14000 pelajar keseluruhan di kampus Jacob-Bellecom-lebih baik, Annecy-le-Vieux, dan Le Bourget-du-Lac, mengkaji 200 kursus yang dicadangkan.

Penyelidikan untuk kualiti yang diiktiraf

19 makmalnya mengekalkan hubungan erat dengan institut penyelidikan kebangsaan (CNRS, INRA, CERN, CEA, IRSTEA). Mereka membezakan diri mereka sendiri oleh organisasi ke dalam paksi tematik interdisipliner: kajian gunung, tenaga solar, fizik, dan mekatronik. Kualiti persekitaran saintifik ini dipertingkatkan lagi dengan kedekatan CERN di Geneva, pemecut zarah terbesar di dunia, dan kluster penyelidikan nano-teknologi di Grenoble.

Dimensi antarabangsa

Peringkat di antara universiti terbaik Perancis untuk hubungan antarabangsanya, Savoie Mont Blanc University menjadi yang pertama di rangkaian utama bagi pertukaran asing.

Lokasi

  • Université Savoie Mont Blanc/Polytech Annecy-Chambéry 5 Chemin de Bellevue Annecy-le-Vieux, 74940, Annecy

  • Université Savoie Mont Blanc Annecy Campus 5 chemin de Bellevue, 74940, Argonay

  • Domaine Universitaire "Chartreuse" Building Le Bourget-du-Lac, 73376, Le Bourget-du-Lac

Soalan