Keystone logo
University of Hamburg - School of Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS)

University of Hamburg - School of Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS)

University of Hamburg - School of Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS)

pengenalan

Pusat Pengajian Ilmu Sistem Iklim dan Bumi Bersepadu

SICSS ditubuhkan pada tahun 2008 sebagai sekolah siswazah Cluster of Excellence 'Analisis dan Prediksi Sistem Iklim Bersepadu (CliSAP)', yang berlangsung dari tahun 2007-2018. Calon doktor pertama kami memulakan projek mereka sebagai ahli SICSS pada tahun 2008 dan pelajar MSc pertama kami mendaftar pada bulan Oktober 2009. Sejak itu SICSS berkembang pesat!

Hari ini, kami menjadi tuan rumah sekitar 75 calon doktor dan sekitar 45 pelajar MSc. Sejak musim panas 2019, SICSS mengurus semua peringkat awal kerjaya. Selain program MSc dan doktor, kami juga bertanggungjawab untuk program Pasca-Dokumen dan semua masalah gender, yang berkaitan dengan sokongan kerjaya awal.

Pendidikan dan Penyelidikan Antara Disiplin dalam SICSS

SICSS bermaksud pendidikan interdisipliner dan berorientasikan penyelidikan dalam Sains Sistem Bumi dan Iklim. SICSS menghubungkan pelajar dan calon dari latar belakang dan kepakaran saintifik yang berbeza dan membolehkan pendidikan yang inovatif bersepadu. SICSS mempersiapkan anda untuk bekerja sebagai pakar dalam pelbagai bidang perubahan iklim: sebagai penyelidik dalam bidang sains semula jadi, sosial dan ekonomi, sebagai perunding atau sebagai pakar dalam organisasi nasional dan antarabangsa. Tahap penyelidikan disiplin dan interdisipliner yang tinggi, sokongan dan pengawasan individu dan suasana antarabangsa di SICSS adalah latar belakang program kami yang memberi inspirasi.

UHH / SICSS / Gottschalk

Semua program kami dimulakan dengan kursus pengenalan yang memberi gambaran berdasarkan pakar mengenai disiplin ilmu sains iklim. Pengetahuan interdisipliner yang diperoleh dalam kursus ini dilengkapi dengan kursus mengenai kemahiran penyelidikan khusus yang diperlukan untuk kerjaya dalam sains Sistem Bumi dan Iklim. Ini merangkumi kemahiran dalam penulisan ilmiah, persembahan atau kepemimpinan. Kursus kemahiran penyelidikan lain dikhaskan untuk pengaturcaraan, bahasa komputer, alat pemodelan atau visualisasi. Kursus kemahiran penyelidikan diselesaikan dengan kursus praktik saintifik yang baik dan latihan antara budaya.

UHH / SICSS

Lokasi

  • School of Integrated Climate System Sciences Universität Hamburg Grindelberg 5 20144 Hamburg Germany, , Hamburg

Soalan