Keystone logo
© Faculty of Economics, University of Montenegro
University of Montenegro, Faculty of Economics

University of Montenegro, Faculty of Economics

University of Montenegro, Faculty of Economics

pengenalan

Universiti Montenegro diasaskan pada tahun 1974 dan merupakan institusi pengajian tinggi tertua di Montenegro. Ia mempunyai 19 fakulti dan tiga institut, dengan komuniti akademik kira-kira 17,000 pelajar aktif di semua peringkat pengajian, dan lebih daripada 1,000 kakitangan akademik, profesional dan lain-lain. Sejak 2004, kelas di Universiti Montenegro telah dianjurkan mengikut prinsip Deklarasi Bologna.

Hari ini, Universiti Montenegro adalah pembangunan intelektual Montenegro - pusat penyelidikan saintifik, budaya, artistik dan kreativiti inovatif. Ia adalah yang tertua dan pada masa yang sama satu-satunya universiti negeri di Montenegro. Ia merupakan institusi pengajian tinggi paling komprehensif yang menyediakan pendidikan dalam bidang sains sosial, kemanusiaan, serta teknologi, sains semula jadi dan perubatan.

Kelas dianjurkan mengikut kurikulum universiti terkemuka di Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah, yang, bersama-sama dengan pelbagai perjanjian dan program, membolehkan mobiliti tanpa halangan untuk pelajar, guru dan kakitangan pentadbiran. Pengajian dilaksanakan dalam tiga kitaran, pengajian sarjana muda, sarjana dan kedoktoran. Model mengikut mana ia dilaksanakan ialah 3 + 2 + 3, yang bermaksud pengajian sarjana muda berlangsung selama tiga tahun akademik, dengan pengecualian profesion terkawal dan pendidikan guru yang berlangsung selama lima atau enam tahun. Pengajian sarjana pasca siswazah lepas dua, dan kedoktoran tiga tahun akademik. Dalam pengajian sarjana dan sarjana, calon didaftarkan atas perbelanjaan Belanjawan Negeri.

Universiti Montenegro juga merupakan institusi penyelidikan saintifik terkemuka di negara ini, yang mengukuhkan kedudukannya melalui kerjasama antarabangsa dan aktiviti projek yang bertujuan untuk menyokong kapasiti penyelidikan saintifik. Sebagai tambahan kepada aktiviti penyelidikan yang sangat kuat dalam unit organisasi, Universiti juga mempunyai tiga institut saintifik, Institut Sejarah, Institut Biologi Marin dan Institut Pengajian Lanjutan. Sebagai sebuah institusi pusat sains, budaya dan seni, ia secara berterusan mengukuhkan hubungan dengan persekitaran ekonomi, sosial dan antarabangsa, melalui kerjasama yang produktif dengan perniagaan dan sektor awam. Universiti Montenegro adalah ahli organisasi antarabangsa yang berprestij seperti:

 • EUA ( Persatuan Universiti Eropah )
 • Magna Charta Universitatum
 • AUF ( Persatuan Universiti Francophone )
 • Uniadrion ( Rangkaian Universiti Inisiatif Ionia Adriatik )
 • NUSCT (Rangkaian Universiti Negara Kecil dan Wilayah)
 • BUA ( Persatuan Universiti Balkan )

Lokasi

 • Podgorica

  Bulevar Jovana Tomaševića, 37, 81000, Podgorica

Program

  Institusi juga menawarkan:

  Soalan