Keystone logo
University of Ostrava

University of Ostrava

University of Ostrava

pengenalan

University of Ostrava (UO) adalah universiti penyelidikan awam yang mendidik hampir 9,000 pelajar dalam enam fakulti. Fakulti Sains, Fakulti Seni, Fakulti Seni Halus, Fakulti Perubatan, Fakulti Pengajian Sosial, dan Fakulti Pendidikan menawarkan pelbagai jenis disiplin dan kombinasi yang tidak konvensional.

Sebagai sebuah institusi moden yang dinamik dan intelek yang mencabar, University of Ostrava menyediakan persekitaran antarabangsa untuk belajar. Kampus kami disebarkan terutamanya di seluruh pusat bandar lama yang menyediakan persekitaran yang merangsang untuk merenung seni dan sains yang hidup. Pengajaran di UO adalah berasaskan penyelidikan, dan programnya sering diajar oleh penyelidik aktif.

Universiti ini dengan bangganya mengekalkan pensyarah, profesor dan penyelidik yang memimpin tokoh dalam bidang kepakaran mereka yang saintis dan personaliti inspirasi dan berpikiran terbuka dengan rasa kreatif yang jelas.

Saiz kecil universiti dan belia yang relatif (ditubuhkan pada tahun 1991) membolehkan pendekatan yang sangat individu kepada pelajar dan reaksi yang fleksibel terhadap keperluan masyarakat moden dan pasaran buruh. Universiti ini menawarkan pendidikan berkualiti tinggi dan banyak kemungkinan untuk mereka yang ingin memenuhi visi mereka: sama ada dalam kajian bahasa, menubuhkan organisasi pelajar, atau memperoleh pengalaman praktikal. Universiti secara aktif mencari peluang untuk pelajar meningkatkan kualifikasi mereka dan membantu mereka memulakan karier mereka.

University of Ostrava telah menjalin kerjasama dengan beberapa organisasi tempatan (seperti sebuah studio tempatan televisyen Czech umum) yang menyediakan pelajar pengalaman kerja yang berharga. Penglibatan masyarakat adalah sebahagian daripada misi pendidikan dan penyelidikan universiti. UO dan fakulti, organisasi pelajar dan institut saintifik menubuhkan dan mempromosikan beratus-ratus acara awam setiap tahun; termasuk bengkel percuma, kuliah, seminar, acara pengalaman, pengembaraan saintifik, acara kebajikan, perhimpunan antarabangsa, acara sukan dan kebudayaan, pameran seni, kejadian, perjumpaan alumni, konsert, dan drama teater.

University of Ostrava merupakan bahagian penting dari bandar dan kehidupan sosialnya dan terus bekerjasama dengan jumlah organisasi kebudayaan dan institusi tempatan yang terus meningkat. Baca lebih lanjut mengenai peranan komuniti UO di bawah di bahagian "UO @live".

Misi dan Visi

Sebuah universiti dengan misi, terbuka kepada dunia, bekerja untuk rantau ini.

University of Ostrava adalah sebuah institusi yang melihat peranannya dalam pembangunan bidang kemanusiaan dan medis, sains, dan seni di rantau tempatan, yang secara tradisional dikaitkan dengan bidang industri dan teknologi.

Ia bertujuan untuk menyumbang untuk menyelesaikan masalah segera wilayah Moravia-Silesia di kawasan sosial, alam sekitar, dan kesihatan dan membentuk Ostrava sebagai bandar universiti yang benar. Untuk tujuan ini, ia berhasrat untuk meneruskan penggunaan potensi untuk mencerminkan identiti, budaya, dan sejarah rantau ini serta menanamnya melalui aktiviti kreatif artistik.

University of Ostrava bersedia untuk membawa kecenderungan progresif sains dan biasiswa Eropah di rantau ini dan untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk kerjasama antarabangsa dan persekitaran yang mesra untuk akademik dan pelajar asing.

Universiti ini berusaha untuk menjadi institusi yang sengaja mempromosikan aktiviti saintifik yang berkualiti sambil secara sistematik mencari kawasan penyelidikan baru dan pasukan dengan potensi untuk mencapai hasil yang sangat baik.

University of Ostrava membuka diri kepada cabaran-cabaran masyarakat kontemporari dan mengembangkan pendekatan individu yang bertanggungjawab kepada pelbagai pelajar, termasuk kumpulan-kumpulan tertentu (senior, pelajar yang kurang beruntung dari segi sosial, pelajar dengan keperluan khusus), dan menyokong akses yang sama kepada pendidikan dan mesra komunikasi dengan orang ramai.

Kenapa belajar di University of Ostrava

 • Pendidikan berasaskan penyelidikan yang berkualiti
 • Tokoh utama dalam bidang kepakaran mereka
 • Pendekatan guru-ke-siswa individu
 • Pelbagai bidang pengajian
 • Muda, segar, moden, semangat berpikiran terbuka
 • Penekanan kuat terhadap pertumbuhan individu
 • Fleksibiliti dan responsif kerana saiz kecil dan semangat muda di universiti kami
 • Penekanan terhadap peranan universiti ke-3 - untuk bertindak sebagai pemimpin masyarakat setempat
 • Ruang besar untuk aktiviti tambahan pelajar dan akademik
 • Suasana yang meriah dan puitis dari bandar bekas bandar Ostrava

Lokasi

 • Dvořákova 7 , 701 03, Ostrava

Soalan