Keystone logo
University of Ostrava - Faculty of Medicine

University of Ostrava - Faculty of Medicine

University of Ostrava - Faculty of Medicine

pengenalan

Fakulti Perubatan adalah fakulti perubatan termuda di Republik Czech. Pada masa ini Fakulti mempunyai sekitar 1700 pelajar dalam program 27 darjah, dengan lebih dari 400 pelajar tamat pengajian setiap tahun. Graduan dilengkapi dengan baik untuk meneruskan kerjaya dalam pelbagai bidang perubatan dan kesihatan. Program ijazah teras yang ditawarkan oleh Fakulti adalah ijazah Sarjana Muda dalam bidang Perubatan Am enam tahun (ijazah 'panjang' ini tidak memerlukan ijazah Sarjana Muda sebelum ini); program ini memberikan pelajar pelbagai pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya dalam bidang perubatan.

Pengajaran di Fakulti memberi tumpuan kepada membangunkan kemahiran praktikal pelajar dengan menggabungkan penempatan praktikal ke dalam sistem pengajaran dari semester pertama. Pengambilan pelajar adalah terhad untuk membolehkan pendekatan individu; Latihan praktikal dianjurkan dalam kumpulan kecil supaya pelajar dapat mengalami hubungan individu dengan pesakit. Fakulti menggunakan pelbagai peralatan dan kaedah pengajaran moden, termasuk simulator; kami juga memperkenalkan sistem siaran langsung dari teater operasi terpilih di Hospital Ostrava University, yang merupakan bantuan pengajaran yang berharga. Fakulti juga merintis penggunaan kaedah pengajaran berasaskan simulasi dengan menggunakan alat simulasi multimedia, praktikal dan kemudahan pengajaran eksperimen.

Pelajar berpeluang meluangkan masa belajar di luar negara - di Eropah (kita mempunyai hubungan dengan lebih daripada 40 institusi rakan sebagai sebahagian daripada program Erasmus +) dan seterusnya.

Fakulti bekerja rapat di samping Hospital Ostrava University (termasuk beberapa jabatan yang sangat khusus), dua hospital besar lain di Ostrava, dan pelbagai institusi perubatan dan kesihatan lain di rantau ini, baik dalam sektor awam dan swasta.

Fakulti mempunyai kehadiran yang kuat dalam komuniti penyelidikan perubatan. Pasukan pakar-pakarnya termasuk Pusat Obesitologi (membangunkan rawatan untuk obesiti), Institut Perubatan Kecemasan (membangun respons terhadap potensi insiden bioterroris dan konflik ketenteraan, membangunkan kaedah perubatan dan pembedahan untuk buatan manusia dan bencana alam), Klinik Hematooncology (menjalankan genomik penyelidikan untuk mengenal pasti perubahan genetik yang berlaku pada pesakit dengan gangguan hematoonkologi dan mencegah rawatan yang berkesan), dan Pusat Penyelidikan Epidemiologi (memberi tumpuan kepada epidemiologi dalam penyakit berjangkit dan tidak berjangkit dan persekitaran semula jadi dan kerja). Keutamaan penyelidikan utama fakulti mencerminkan isu-isu yang amat penting untuk kesihatan awam di peringkat kebangsaan dan serantau. Pelajar di Fakulti terlibat dalam pelbagai aktiviti penyelidikan, sering mengambil bahagian dalam pertandingan geran pelajar dan persidangan pelajar.

Lokasi

Lokasi
  • University of Ostrava Dvořákova 7 701 03 Ostrava Czech Republic, , Ostrava

Soalan