Keystone logo

University of Peloponnese - International Olympic Academy in Greece

A logo

pengenalan

SEJARAH IOA

Pada tahun 1927, Pierre de Coubertin telah dijemput oleh kerajaan Greek untuk Olympia, untuk menghadiri pelancaran satu stel peringatan dicipta untuk menghormati tindakannya untuk menghidupkan semula Sukan Olimpik. Semasa tinggal di Greece, beliau membincangkan keperluan untuk sebuah pusat akademik untuk kajian Pergerakan Olimpik dan trend dengan rakannya Ioannis Chrysafis, yang mengetuai Jabatan Pendidikan Jasmani di Universiti Athens. Coubertin percaya bahawa Pergerakan Olimpik tidak lari dari objektif pendidikan dan telah menulis: "Saya tidak mampu untuk menjalankan ke akhir apa yang saya mahukan untuk menyempurnakan. Saya percaya bahawa pusat pengajian Olimpik akan membantu pemeliharaan dan kemajuan kerja saya lebih daripada apa-apa lagi, dan akan memastikan ia dari jalan palsu yang aku takut ".

idea Coubertin ini adalah bersesuaian dengan matlamat Jawatankuasa Olimpik Hellenic, yang mahu menubuhkan pusat akademik dimodelkan selepas Gymnasium purba, untuk meletakkan asas bagi nilai pendidikan sukan dengan menjalankan kajian dan menganjurkan permainan klasik. Kematian secara tiba-tiba Chrysafis (1930) dan Coubertin (1937) menghalang mereka daripada melaksanakan tahun ideas.One mereka selepas kematian Coubertin dan mengikut hasrat sendiri, hatinya telah diletakkan di dalam stel peringatan di Olympia Purba.

Ini mencetuskan idea bagi penubuhan pusat bagi Sukan Olimpik di Olympia Purba. Projek ini telah diambil oleh Ioannis Ketseas, seseorang pelajar Chrysafis di Gymnastics Club Negara dan Setiausaha Jawatankuasa Olimpik Hellenic dan Jerman Carl Diem, rakan rapat Coubertin ditumpukan kepada Pergerakan Olimpik dan pendidikan. Diem dan Ketseas, yang pernah bekerja bersama-sama untuk Torch Relay pertama dari Olympia ke Berlin pada tahun 1936, mengambil keputusan untuk bekerja ke arah merealisasikan sebuah Pusat Pengajian Olimpik. Oleh 1938 mereka telah menyediakan pelan bagi sebuah institusi yang dinamakan Akademi Olimpik Antarabangsa dan telah mengemukakan kepada Jawatankuasa Olimpik Hellenic. The HOC pakai rancangan itu, dan pada tahun yang sama, yang diperbadankan di Piagamnya penubuhan dan operasi IOA, sebagai salah satu matlamat Jawatankuasa.

Pada Sesi IOC ke-38 di Kaherah, ahli-ahli IOC telah dimaklumkan oleh HOC tentang undang-undang baru-baru ini diterima pakai bagi penubuhan Akademi Olimpik di Greece. Satu tahun kemudian, dalam Sesi IOC ke-39 di London, IOC telah memilih untuk meletakkan asas ini yang akan menggalakkan cita-cita Olimpik melalui pendidikan di bawah naungannya. Berikutan akhir Perang Dunia II, memorandum terperinci tentang operasi Akademi, digubal oleh Ketseas dan Diem, telah diserahkan kepada Sesi IOC ke-41 di Stockholm pada bulan Jun 1947.

Pada 28 April 1949, Sesi IOC ke-44 di Rom sebulat suara meluluskan penubuhan IOA, dan diberikan pelaksanaan dan operasi kepada Jawatankuasa Olimpik Hellenic, di bawah naungan IOC. Beberapa tahun kemudian dan selepas perjuangan yang panjang, Sesi IOA pertama telah dijadualkan pada musim panas tahun 1961 bertepatan dengan majlis pembukaan stadium purba Olympia, yang telah digali terima kasih kepada inisiatif Carl Diem, yang memastikan perbelanjaan untuk projek.

Akademi Olimpik Antarabangsa secara rasmi dirasmikan pada 14 Jun 1961, dan prosiding Sesi yang pertama telah diketuai oleh Cleanthis Palaeologos, Pengarah Jabatan Pendidikan Jasmani Universiti Athens, dan Jerman Profesor Lotz.

Dari tahun 1962 hingga tahun 1990 bidang akademik Akademi telah diselaraskan oleh Dean mendiang, Otto Szymiczek, yang sumbangannya kepada pembangunan Akademi adalah tidak ternilai; bersama-sama dengan Profesor Palaeologos, yang telah dibuat Kehormat Naib Presiden Akademi, mereka mencatatkan perjalanan selama tiga dekad, dan kedua-duanya dianugerahkan Pingat Emas sumbangan Academy.The daripada N. Nissiotis, Profesor falsafah agama, juga memainkan peranan penting dalam pembangunan saintifik IOA. Beliau mempengerusikan Akademi dari tahun 1977 hingga kematiannya pada tahun 1986.

Dalam tempoh sepuluh tahun pertama operasinya, aktiviti-aktiviti yang IOA terhad ke Sesi Antarabangsa untuk Peserta Young. Dari tahun 1970, IOA progresif melaksanakan program pendidikan tambahan ditumpukan kepada isu-isu Pergerakan Olimpik. Hari ini, banyak peristiwa berlaku setiap tahun di premis di Olympia Purba. Sehingga 1966, para peserta tinggal di khemah-khemah, dan Sesyen telah diadakan di bawah pokok pain. Bangunan-bangunan yang pertama telah siap pada tahun 1967, dan mereka telah secara beransur-ansur telah ditambah ke dengan kemudahan sukan dan bangunan baru. Pusat persidangan baru telah disiapkan pada tahun 1994, menjadikan keadaan kemudahan seni untuk perkhidmatan bagi para peserta.

Sebagai mengiktiraf sumbangannya kepada matlamat kemanusiaan ia berfungsi dan kepada pembangunan Pergerakan Olimpik, IOA telah dianugerahkan Anugerah Bonacosa pada tahun 1961 dan 1970, dan Piala Olimpik pada tahun 1981.

VISI Teroka DAN MENINGKATKAN SUMBANGAN OLYMPISM UNTUK KEMANUSIAAN DALAM ABAD ke-21

Akademi Olimpik Antarabangsa berfungsi sebagai pusat budaya disiplin yang bertujuan mengkaji, memperkayakan dan menggalakkan Olympism. Asas apa-apa institusi telah diilhamkan oleh Gymnasium kuno yang berbentuk Ideal Olimpik dengan harmoni memupuk badan, akan dan fikiran.

Penganjuran Sukan Olimpik pertama abad ke-21 di Athens berlaku dalam konteks perubahan di peringkat antarabangsa yang memberi kesan kepada setiap aspek pemikiran manusia dan activity.We, budaya dan tamadun kita telah memasuki satu tempoh peralihan yang lebih besar di mana imej dunia yang kita telah digunakan untuk mengambil untuk diberikan sedang diubah.

Saintifik, teknologi, perkembangan ekonomi, politik dan sosial yang saling berkaitan yang mencirikan perjalanan umat manusia ke arah alaf ketiga mempengaruhi setiap idea, norma dan institusi community.This antarabangsa gelombang dinamik juga membuka bentuk baru dialog untuk masa depan Olympism. Selain itu, seperti yang dapat dilihat melalui kajian sejarah umur panjang, Ideal Olimpik sentiasa mengandung dan dibentuk mengikut syarat-syarat yang lebih luas semasa semasa tempoh yang berbeza dalam masa.

Kelahiran, kemakmuran, penurunan dan kebangkitan semula Sukan Olimpik semuanya telah mencerminkan keadaan budaya yang lebih luas yang membentuk setiap zaman. Spekulasi dan potensi masih berkembang daripada Pergerakan Olimpik secara semula jadi yang timbul dalam proses kesedaran sedemikian ideal.

"Olympism", selepas semua, dalam kata-kata Pierre de Coubertin, "bukan sistem, ia adalah satu keadaan fikiran. Ia boleh meresap pelbagai mod bersuara dan ada bangsa tunggal atau era boleh mendakwa mempunyai monopoli ia ".

Akademi Olimpik Antarabangsa menyediakan satu peluang yang unik untuk pelajar, ahli akademik, ahli sukan, artis dan pegawai dari seluruh dunia untuk bertukar pendapat dan berkongsi ini "keadaan fikiran" di Olympia Purba.

Pilihan luas sesi pendidikan, program akademik dan dalam kajian penyelidikan mendalam yang ditawarkan, semua berusaha ke arah yang disediakan untuk visi Akademi Olimpik Antarabangsa untuk abad baru: untuk meneroka dan meningkatkan sumbangan Olympism kepada manusia.

Misi THE MISI ANTARABANGSA OLYMPIC ACADEMY

Tujuan Olimpik Akademi Antarabangsa adalah untuk mewujudkan pusat kebudayaan antarabangsa di Olympia, untuk memelihara dan menyebarkan Roh Olimpik, mengkaji dan melaksanakan prinsip-prinsip pendidikan dan sosial Olympism dan menyatukan asas saintifik Olimpik Ideal, selaras dengan prinsip-prinsip yang telah ditetapkan oleh orang-orang Yunani purba dan revivers Pergerakan Olimpik kontemporari, melalui inisiatif Baron de Coubertin ini. Misi IOA ialah:

  1. Berfungsi sebagai Pusat Akademik Pengajian Olimpik, Pendidikan dan Penyelidikan.
  2. Bertindak sebagai Forum Antarabangsa bagi kebebasan bersuara dan pertukaran idea di kalangan Olimpik Keluarga, cendekiawan, ahli-ahli sains, ahli sukan, pentadbir sukan, pendidik, artis dan golongan muda di dunia.
  3. Untuk membawa bersama-sama orang dari seluruh dunia, dengan semangat persahabatan dan kerjasama.
  4. Untuk memberi motivasi kepada orang ramai untuk menggunakan pengalaman dan pengetahuan yang diperoleh dalam IOA produktif, dalam mempromosikan Ideals Olimpik di negara-negara masing-masing.
  5. Untuk berkhidmat dan menggalakkan Ideal dan prinsip-prinsip pergerakan Olimpik.
  6. Untuk bekerjasama dengan dan membantu Negara Olimpik Akademi dan mana-mana institusi yang dikhaskan untuk Olimpik Pendidikan.
  7. Untuk terus meneroka dan meningkatkan sumbangan Olympism kepada manusia.

Lokasi

  • 52, Dimitrios Vikelas Avenue, 152 33, Athens

  • 270 65, Diethnis Olimpiaki Akadimia

Soalan