Keystone logo
University for Peace

University for Peace

University for Peace

pengenalan

University for Peace ( UPEACE ) adalah sebuah institusi pengajian tinggi yang dikhaskan untuk kajian keamanan.

Dibuat oleh Resolusi Perhimpunan Agung PBB 35/55, University for Peace telah melatih pemimpin untuk perdamaian sejak tahun 1980. Ia adalah institusi akademik global yang unik dengan lebih dari 2.000 Alumni yang berasal dari lebih dari 120 negara. Melalui program Ijazah Sarjana dan Kedoktorannya, UPEACE melatih pemimpin masa depan untuk meneroka dan merumuskan strategi dan amalan dalam pelbagai konteks untuk mengatasi sebab-sebab pelbagai masalah yang mempengaruhi kesejahteraan manusia dan global, dan dengan itu menyumbang kepada proses pengamanan dan pembinaan perdamaian. UPEACE Experience adalah pengalaman dan unik, memperkasa, transformatif dan memupuk pemikiran kritis pada pelajarnya.

Visi University for Peace adalah sebuah institusi pendidikan yang berfikiran ke hadapan, transformasi dan inspirasi yang didedikasikan untuk tujuan pengajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan yang berkualiti untuk melayani manusia dalam membina dunia yang damai.

Ditubuhkan sebagai Organisasi Perjanjian dengan Piagamnya sendiri dalam Perjanjian Antarabangsa yang diadopsi oleh Majlis Umum dalam Resolusi 35/55 5 Disember 1980, University for Peace mempunyai misi berikut:

"untuk menyediakan kemanusiaan dengan institusi pendidikan tinggi antarabangsa untuk keamanan dan dengan tujuan mempromosikan, di kalangan semua manusia, semangat persefahaman, toleransi dan hidup berdampingan secara damai, untuk merangsang kerjasama antara masyarakat dan membantu mengurangkan rintangan dan ancaman kepada keamanan dunia dan kemajuan, selaras dengan aspirasi mulia yang diisytiharkan dalam Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu ".

Piagam Universiti menggariskan dalam lampirannya prinsip am berikut:

  1. Kegigihan perang dalam sejarah umat manusia dan ancaman yang semakin meningkat terhadap keamanan dalam dekad-dekad kebelakangan ini menjejaskan kewujudan umat manusia dan menjadikannya mustahak agar keamanan tidak lagi dilihat sebagai konsep negatif, sebagai akhir konflik atau sebagai kompromi diplomatik yang mudah, tetapi ia harus dicapai dan dipastikan melalui sumber yang paling berharga dan paling berkesan yang dimiliki oleh manusia: pendidikan.

  2. Keamanan adalah kewajiban utama dan tidak dapat dibatalkan dari suatu negara dan tujuan asas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu; ia adalah sebab kewujudannya. Walau bagaimanapun, alat terbaik untuk mencapai kebaikan yang tertinggi untuk manusia, iaitu pendidikan, tidak digunakan.

  3. Banyak negara dan organisasi antarabangsa cuba mencapai keamanan melalui pelucutan senjata. Usaha ini harus diteruskan, tetapi fakta menunjukkan bahawa manusia tidak seharusnya terlalu optimis selagi pikiran manusia tidak disemai dengan tanggapan perdamaian dari usia dini. Ia adalah perlu untuk memecahkan lingkaran setan berjuang untuk keamanan tanpa asas pendidikan.

  4. Ini adalah cabaran yang kini dihadapi semua bangsa dan semua manusia, sebagai pendekatan abad kedua puluh satu. Keputusan itu mesti dibuat untuk menyelamatkan umat manusia, yang diancam oleh peperangan, melalui pendidikan untuk keamanan. Sekiranya pendidikan menjadi alat sains dan teknologi, ada lagi alasan untuk menggunakannya untuk mencapai hak utama manusia ini.

Sejarah UPEACE

Costa Rica menghapuskan hukuman mati pada tahun 1882, dan tenteranya pada tahun 1948. Sejak tahun 1865, Costa Rica telah menawarkan suaka kepada mereka yang menghadapi penganiayaan atas sebab-sebab politik. Dari 1907 hingga 1918, Costa Rica menjadi tuan rumah Mahkamah Keadilan Amerika Tengah, yang merupakan tribunal antarabangsa tetap pertama yang membenarkan individu mengambil tindakan undang-undang terhadap negara mengenai undang-undang antarabangsa dan isu-isu hak asasi manusia. Dalam tradisi itu, usaha untuk menubuhkan University for Peace bermula di Bangsa-Bangsa Bersatu di bawah pimpinan Presiden Costa Rica, Rodrigo Carazo. Pada 5 Disember, 1980, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengadopsi resolusi 35/55 yang menyatakan dalam lampirannya Perjanjian Antarabangsa untuk Penubuhan University for Peace . Piagam Universiti merupakan sebahagian daripada perjanjian itu.

Sebagai sebahagian daripada proses berterusan pembaharuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, bekas Ketua Setiausaha PBB, Annan mengambil beberapa langkah sejak awal 1999 untuk menyusun semula, memperkuat dan mengantarabangsakan lebih banyak ke University for Peace - untuk membolehkannya menyumbang dengan lebih berkesan kepada keamanan dan objektif keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Majlis telah menetapkan program pendidikan, latihan dan penyelidikan yang inovatif untuk memberi tumpuan kepada isu-isu utama, termasuk pencegahan konflik, keselamatan manusia, hak asasi manusia, keselamatan alam sekitar, dan pemulihan selepas konflik.

Lokasi

  • University for Peace Apdo.

Soalan