Keystone logo

Politehnica University Timisoara

A logo

pengenalan

Politehnica University Timisoara (UPT) Adalah salah satu universiti teknikal terbesar di Eropah Tengah dan Timur. Ia ditubuhkan pada tahun 1920 sebagai jawapan kepada keperluan jurutera dalam konteks pemulihan ekonomi post WW1. Selama lebih dari 95 tahun kewujudannya, Politehnica University Timisoara Menghasilkan lebih daripada 123 000 jurutera, sangat dihargai di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk kecekapan mereka.

Program pengajian dianjurkan mengikut sistem Bologna. Lebih dari 12000 pelajar didaftarkan di pelbagai peringkat (Sarjana Muda, Sarjana, Doktor dan Postdoctoral), manakala lebih kurang. 700 kakitangan pengajar dan lebih kurang. 500 pekerja pentadbiran dan bantu berfungsi dalam rangka kerja.

Politehnica University Timisoara mempunyai 10 fakulti: Fakulti Seni Bina dan Perancangan Bandar; Fakulti Automasi dan Pengkomputeran; Fakulti Kejuruteraan Awam; Fakulti Sains Komunikasi; Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Kuasa; Fakulti Elektronik, Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat; Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Alam Sekitar; Fakulti Pengurusan dalam Pengeluaran dan Pengangkutan; Fakulti Kejuruteraan Mekanikal; Fakulti Kejuruteraan di Hunedoara.

Politehnica University Timisoara memiliki infrastruktur pendidikan dan penyelidikan - bangunan dan peralatan - setanding dengan universiti-universiti Eropah yang paling berprestij. pelaburan penting dibuat pada tahun-tahun lepas. Para pelajar Politehnica University Timisoara mempunyai pelengkap kampus pelajar moden, yang terdiri daripada dua kafetaria dan 16 kediaman pelajar yang menawarkan lebih daripada 5 500 tempat penginapan. Semua 1800 bilik pelajar dilengkapi, mempunyai sambungan internet dan televisyen kabel.

Universiti ini mempunyai Lebih 250 perjanjian Erasmus dua hala dan lebih daripada 100 perjanjian kerjasama rangka kerja dengan universiti dari seluruh Eropah, tetapi juga dari Asia, Afrika, Amerika Utara dan Selatan. Setiap tahun lebih daripada 200 pelajar melakukan pengajian atau penempatan industri di luar negara, manakala lebih dari 100 pelajar dari institusi rakan kongsi datang untuk belajar atau melakukan penempatan industri di bawah pengawasan penyelaras UPT.

Anda akan mempunyai pelbagai kemudahan kampus yang luas untuk membuat penginapan anda di UPT sebagai menyenangkan dan produktif yang mungkin.

VISA SOKONGAN. Jabatan Hubungan Antarabangsa menyediakan maklumat dan menyokong permohonan anda untuk mendapatkan visa dan permit kediaman. • PENGINAPAN. Kami menjamin penginapan di Universiti mampu dimiliki oleh semua pelajar antarabangsa. Bilik-bilik mempunyai Internet, kabel TV, linen peti sejuk, perabot dan tidur, dan dikongsi oleh 2 atau lebih ramai pelajar. Bilik mandi, bilik dobi, bilik bacaan dan dapur yang dikongsi. Semua kediaman berada dalam jarak berjalan kaki dari bangunan UPT dan pusat bandar. Penginapan di kediaman boleh disediakan di awal 4 hari sebelum permulaan tahun akademik.

SERVICES DINING. Pelajar boleh membeli baucar makanan untuk kafeteria pelajar. Setiap baucar memastikan satu hidangan pada harga lebih kurang. 2 EUR. Dalam kampus pelajar anda juga akan mendapati sebuah pasar raya, pelbagai kedai-kedai runcit dan pelbagai jenis restoran. Kebanyakan kediaman pelajar telah mesin layan diri.

RAWATAN PERUBATAN. Poliklinik Pelajar terletak di Kampus Pelajar, dan menyediakan pemeriksaan dan rawatan perubatan percuma secara percuma dalam perubatan am, perubatan dalaman dan echography, dermatologi, perancangan keluarga, ginekologi, otorhinolaryngology, oftalmologi. Pelajar juga boleh mendapatkan dirujuk kepada pakar-pakar dalam bidang lain apabila perlu.

PUSAT SUKAN. Terdapat dua pusat-pusat sukan untuk pelajar UPT dan kakitangan. Anda akan mempunyai akses kepada dewan kecergasan, padang bola terbuka, trek berjalan, ditutup bidang mini bola sepak, kolam renang dalaman dan luaran dengan sauna dan kecergasan peralatan, bola keranjang dan bola tampar mahkamah, bitumen dan bidang-bidang tenis tartan.

PERPUSTAKAAN. Perpustakaan Pusat Politehnica Universiti Timişoara mempunyai koleksi buku dan penerbitan, serta pangkalan data saintifik berkaitan. ruang bacaan, bilik kumpulan kerja yang kecil, kawasan komputer-kerja dan perkhidmatan berkaitan disediakan untuk pemegang kad perpustakaan. Satu dewan kajian perpustakaan dibuka 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

PERISTIWA WELCOME. pertukaran pelajar dijangka tiba seminggu sebelum permulaan tahun akademik. Aktiviti-alukan membantu pelajar meneroka bandar dan universiti, perkhidmatan dan peluang yang mereka boleh menggunakan ketika sedang belajar di UPT. Pelajar antarabangsa perlu menghadiri pembukaan tahun akademik dan mesyuarat-alukan dianjurkan di fakulti mereka, dan juga acara yang dianjurkan oleh Jabatan Perhubungan Antarabangsa.

PERKHIDMATAN LAIN Untuk pelajar UPT termasuk: mentor akademik untuk sepanjang tempoh kajian, perkhidmatan kaunseling kerjaya dan pameran kerjaya, alamat e-mel yang boleh digunakan untuk log masuk ke eduroam (membolehkan sambungan internet percuma di 74 negara), pengangkutan awam percuma Timisoara untuk pelajar di bawah umur 26 tahun dan untuk pelajar PhD di bawah umur 30 tahun, tiket kereta api percuma dalam bahasa Romania, diskaun untuk acara kebudayaan.

TOP 10 SEBAB UNTUK MEMILIH UPT:

 1. Nilai untuk wang. Yuran pengajian untuk pelajar Romania dan antarabangsa adalah berpatutan dan berpatutan. Beasiswa berdasarkan pencapaian akademik, atau keperluan kewangan juga tersedia.
 2. Prasarana yang sangat baik untuk pengajaran dan penyelidikan. Universiti ini membuat pelaburan berterusan untuk mengemas kini infrastrukturnya.
 3. Pelbagai pilihan program pengajian. UPT menawarkan program pengajaran yang diajar dalam beberapa bahasa dalam pelbagai bidang.
 4. Ijazah EU berkualiti tinggi. Program akreditasi, yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang diajar dalam bahasa Inggeris, Jerman, atau Perancis.
 5. Keupayaan tinggi graduan. Kami mempunyai hubungan yang kukuh dengan persekitaran perniagaan dan menawarkan program pengajian yang relevan dengan prospek kerjaya yang hebat selepas tamat pengajian.
 6. Sokongan penuh semasa pengajian anda. Akses percuma kepada semua kemudahan universiti, bimbingan akademik dan kaunseling kerjaya.
 7. Kampus yang padat, mesra, berpusat. Kediaman pelajar, kafetaria, pusat sukan, perpustakaan, dewan kuliah dan makmal semuanya terletak di kawasan yang padat di tengah-tengah pusat bandar.
 8. Lokasi yang hebat. Timişoara adalah bandar yang selamat, seronok dan budaya yang pelbagai, dengan kehidupan seni yang dinamik dan komuniti perniagaan dinamik. Lebih 40000 pelajar Romania dan antarabangsa belajar di sini untuk mencapai matlamat kerjaya mereka.
 9. Tinjauan antarabangsa. Kami mengalu-alukan pelajar dan pensyarah tetamu dari pelbagai negara, dan menawarkan pelajar kami peluang untuk menerima geran untuk belajar atau melakukan latihan di luar negara di salah satu institusi rakan kongsi kami.
 10. Persatuan pelajar yang kuat. Persatuan pelajar menganjurkan banyak acara sosial, akademik dan kerjaya. Wakil pelajar terlibat dalam proses membuat keputusan universiti.

Lokasi

 • 2 Piaţa Victoriei, RO-300006, Timișoara

Soalan