Keystone logo
University of Rijeka, Faculty of Engineering

University of Rijeka, Faculty of Engineering

University of Rijeka, Faculty of Engineering

pengenalan

Tradisi Pengajian Tinggi di Rijeka tarikh kembali sejauh 1627, manakala kejayaan pertama pendidikan sistematik kakitangan kejuruteraan di kawasan ini diletakkan oleh peralihan daripada Tentera Laut Academy dari Trieste ke Rijeka pada tahun 1854. Dengan cara ini, sepenuh masa empat tahun pengajian dengan kursus pendidikan dari bidang kapal besi dan enjin stim pembinaan bermula untuk keperluan Tentera Laut Austria tempoh itu, dan ia berterusan sehingga selepas Perang Dunia I. Selain itu, awal asas-asas Fakulti Kejuruteraan telah diletakkan di atas pencapaian kejuruteraan seperti pembuatan torpedo pada tahun 1866, fotografi pertama dunia peluru senapang pada kelajuan supersonik pada tahun 1886, kelahiran dan pencapaian saintifik pertama seismologi duniawi terkenal dan meteorologi Andrija Mohorovicic, serta pembangunan beberapa elemen penting dalam seni bina kapal, industri mekanikal dan industri tenaga kedua-dua di bandar Rijeka dan kawasan yang lebih luas.

Fakulti telah ditubuhkan pada tahun 1960, sebelum ini dinamakan Strojarski fakultet (Fakulti Kejuruteraan Mekanikal). Pada peringkat awal, hanya jurutera lulusan Kejuruteraan Mekanikal telah dididik, dan sejak Fakulti mula mengambil jurutera lulusan Seni Bina Perlautan dalam 1969-1970, ia kemudiannya dinamakan semula ke dalam Fakulti Senibina Mekanikal-Naval. Di bawah nama ini ia mengejar aktivitinya sehingga 1973, apabila ia telah dinamakan semula ke dalam Fakulti Teknikal. Permulaan kajian untuk siswazah Kejuruteraan Awam pada 1971-1972 menyebabkan asas Fakulti bebas Kejuruteraan Awam pada tahun 1976.

Fakulti merangkumi 11 jabatan. Jabatan-jabatan termasuk 38 bahagian dan 50 makmal, dan Fakulti juga mempunyai Computing Centre, Perpustakaan dan juga sebagai Bahagian Perakaunan, Pejabat Pengadaan, Ketua dan Pejabat Perjawatan, Pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Perkhidmatan Teknikal. Daripada jumlah 171 pekerja, 69 berada di dalam pengajaran-penyelidikan, 9 dalam pengajaran dan 25 dalam kedudukan bersekutu, 18 penyelidik junior, 3 ahli-ahli kakitangan kerja bagi projek-projek yang dibiayai oleh Yayasan Sains Croatian, dan 38 kerja dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional perkhidmatan. 7 pekerja berada di luar sistem Kementerian Sains, Pendidikan dan Sukan, dan 2 latihan profesional, tetapi Fakulti melibatkan sebilangan besar syarikat-syarikat bersekutu luar.

Fakulti menawarkan program pengajian universiti prasiswazah dan siswazah dalam bidang kejuruteraan mekanikal, seni bina kapal, kejuruteraan elektrik dan kejuruteraan komputer serta ijazah program pengajian vokasional dalam bidang kejuruteraan mekanikal, seni bina kapal dan kejuruteraan elektrik. Ia juga menawarkan kajian kedoktoran tiga tahun di kawasan itu Sains Kejuruteraan, dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal, Seni Bina Perlautan, Kejuruteraan Elektrik, Fundamental Sains Kejuruteraan dan antara disiplin Sains Kejuruteraan.

Setakat ini, Fakulti Kejuruteraan di Rijeka telah menyampaikan 128 PhD dan 95 Sarjana Sains. Bekas 2899 Siswazah Jurutera Diploma 2335 berada dalam Kejuruteraan Mekanikal, 311 dalam Seni Bina Perlautan dan 253 Kejuruteraan Elektrik; dan 1536 Jurutera Diploma 717 berada dalam Kejuruteraan Mekanikal, 108 dalam Seni Bina Perlautan dan 711 Kejuruteraan Elektrik. Program Bologna telah menghasilkan 691 Master Engineers (282 Kejuruteraan Mekanikal, 75 Naval Architecture, 303 Kejuruteraan Elektrik dan 31 Kejuruteraan Komputer), 1061 University Sarjana Muda Engineers (480 Kejuruteraan Mekanikal, 82 Naval Architecture, 360 Kejuruteraan Elektrik dan 139 Kejuruteraan Komputer) dan juga 335 Vokasional Sarjana Muda Engineers (122 Kejuruteraan Mekanikal, 32 Seni Bina Perlautan dan 181 Kejuruteraan elektrik). Pada masa ini lebih daripada 2000 pelajar belajar di Fakulti.

Lokasi

  • University of Rijeka FACULTY OF ENGINEERING Vukovarska 58 , 51000, Rijeka

Soalan