Keystone logo
Al Yamamah University

Al Yamamah University

Al Yamamah University

pengenalan

mengenai YU

Al University Yamamah (YU) telah ditubuhkan pada bulan Mei 2001 sebagai sebuah kolej tunggal oleh keluarga Al-Khudair. Ini menandakan sumbangan besar kedua mereka untuk mendapat pendidikan di Arab Saudi, telah mempelopori penubuhan sekolah swasta pertama di Riyadh pada tahun 1957. Yang diberi kuasa sebagai sebuah institusi pengajian tinggi oleh Kementerian Pengajian Tinggi, Al Yamamah College dibuka kepada pelajar lelaki pada September 2004 dan kepada pelajar perempuan pada September 2006. Pada tahun 2008, Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, semoga Allah melindunginya, mengeluarkan perintah diraja meluluskan ketinggian Al Yamamah College ke status universiti, kemuncak kepada lapan tahun perancangan dan kerja keras untuk mewujudkan , institusi Arab moden tersendiri pendidikan yang menyediakan kedua-dua ijazah dan pendidikan lepasan ijazah. Sejak penubuhannya, Universiti telah mengukuhkan kedudukannya di barisan hadapan dalam persaingan di kalangan institusi pengajian tinggi swasta di United menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa untuk arahan.

Al-Yamamah University terletak di utara Riyadh, dari Al-Qassim Highway, dan menduduki kawasan seluas 160,000 meter persegi. Ia telah direka bentuk mengikut piawaian terkini untuk institusi pendidikan. Kampus ini lelaki terdiri daripada bangunan pusat akademik, auditorium utama, perpustakaan utama, ruang pelajar, kelab sukan dan masjid. Di samping itu, dari penubuhannya, Al-Yamamah University telah komited untuk menyediakan pelajar perempuan dengan peluang-peluang pendidikan yang mempersiapkan mereka untuk peranan penting mereka dalam pasaran buruh Arab yang baru muncul. Kampus ini wanita adalah buah komitmen itu, dengan kampus state-of-the-art menampilkan kemudahan moden - kedua-dua akademik dan rekreasi - yang sepenuhnya bersamaan dengan apa yang dinikmati di kampus lelaki. Dibina dengan kos 300 juta Riyal Saudi (kira-kira AS $ 80 juta), kampus ultra-moden Universiti menyediakan kemudahan state-of-the-art dan reka bentuk pengajaran yang inovatif dan kurikulum yang ditawarkan oleh fakulti dari seluruh dunia.

Sejak penubuhannya, Al Yamamah College (kini Al Yamamah University) telah menyedari peranan utama yang bahasa Inggeris memainkan dalam dunia hari ini perniagaan, pengetahuan dan teknologi dan telah mengambil keputusan strategik untuk menawarkan program dalam bahasa Inggeris. Dengan itu dalam fikiran, YU memulakan perkongsian jangka panjang dengan INTERLINK Centers Bahasa berpangkalan di AS untuk menyediakan program persediaan Bahasa Inggeris untuk pelajar Al Yamamah. Berikut, pendekatan berpusatkan pelajar yang berasaskan projek dan dengan tenaga pengajar yang berkelayakan tinggi, Arab INTERLINK Pusat Bahasa (SiLC) telah menyediakan Orientasi program bahasa Inggeris sejak 2004 untuk melengkapkan pelajar dengan bahasa Inggeris dan kemahiran akademik lain yang mereka perlukan untuk berjaya dalam konteks akademik di YU dan seterusnya.

Al Yamamah University menawarkan program sarjana muda dan sarjana dalam tiga kolej: Kolej Pentadbiran Perniagaan (COBA), Kolej Komputer & Sistem Maklumat (CCIS) dan Kolej Kejuruteraan dan Seni Bina (CEA).

Kenyataan Misi

Al Yamamah University adalah didikan akademik dan latihan profesional standard tertinggi yang memberikan kepada pelajarnya dedikasi berterusan untuk pembelajaran dan pembangunan diri, sementara membolehkan generasi yang semakin meningkat untuk membentuk masa depan yang ditandai dengan kemajuan sosial dan ekonomi yang positif

Pernyataan wawasan

Al Yamamah University beraspirasi untuk menjadi institusi pendidikan Arab yang pertama terkenal untuk penyediaan berkesan profesional kreatif dan keusahawanan yang konsisten dalam permintaan yang tinggi oleh organisasi sektor awam dan swasta yang terkemuka.

Nilai University

Kesetiaan kepada, warisan etika dan budaya agama Sokongan dan galakan penyelidikan saintifik Kreativiti, inovasi dan komitmen untuk kecemerlangan Profesionalisme dan dedikasi kepada peningkatan berterusan Kredibiliti dan kerja berpasukan Transparency

Ciri-ciri University

Institusi pengajian tinggi ditandai dengan kerapian intelektual dan komited kepada perkembangan pengetahuan, menawarkan program pengajaran dan latihan praktikal dalam bidang-bidang profesional keperluan kritikal Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar menyediakan dipertingkatkan akses kepada sumber pengetahuan global di samping membina kemahiran komunikasi dalam permintaan dan keupayaan profesional yang sangat dipindah milik Al Yamamah University aktif membangun dan memupuk perkongsian dengan membawa institusi pendidikan dan penyelidikan untuk menggalakkan fakulti dan pertukaran pelajar dan pemindahan pengetahuan dan kepakaran Komited untuk mencapai standard kebangsaan, serantau dan antarabangsa kecemerlangan seperti yang dibuktikan oleh institusi dan khusus program akreditasi Kerja-kerja untuk mewujudkan hubungan rapat dengan wakil utama dari sektor-sektor perindustrian dan perkhidmatan untuk mengenal pasti dan bertindak balas dengan keperluan baru muncul mereka Bertujuan untuk merekrut fakulti antarabangsa yang berkelayakan tinggi dan kakitangan dengan kelayakan akademik dari institusi terkemuka diiktiraf pengajian tinggi Kami tertakluk program dan kurikulum kami untuk kajian semula yang berterusan, memastikan bahawa mereka menggambarkan keadaan semasa seni dalam pelbagai disiplin mereka pada masa yang sama bersedia untuk mengembangkan kurikulum atau membangunkan program-program baru di peringkat prasiswazah dan siswazah sebagai tindak balas kepada keperluan masyarakat permohonan komprehensif standard jaminan kualiti dan prinsip-prinsip dalam semua bidang Menggalakkan penyelidikan saintifik dengan aplikasi khusus dengan keperluan pembangunan masyarakat

Lokasi

  • P.O. Box 45180 , 11512, Riyadh

Soalan