Baca keterangan rasmi

Masa lalu dan sekarang

Externado de Colombia dilahirkan pada 15 Februari 1886, sebagai respons kepada absolutisme dan penindasan kebebasan dalam pendidikan yang dikenakan oleh kediktatoran Regenerasi.

Universiti ini diasaskan oleh ahli perundangan muda dan pendidik Nicolás Pinzón Warlosten, yang, dengan sokongan sekumpulan profesor liberalisme radikal yang terkenal, menubuhkan institusi yang, sejak penubuhannya, telah membolehkan kajian dan ungkapan idea-idea yang bebas. Universiti telah mengalu-alukan pelajar dari semua kawasan di negara ini, mengamalkan penghormatan terhadap akidah agama dan ideologi politik, dan menggalakkan toleransi sebagai satu cara untuk mencapai kewujudan hidup secara aman dalam keadaan heterogen.

Ia dipanggil "Externado" (sekolah hari) kerana institusi baru dipengaruhi oleh sistem pendidikan Eropah moden yang pada masa itu menentang sistem sekolah berasrama zaman pertengahan. Sistem yang berorientasi kepada catechizing, tidak sesuai untuk pembangunan personaliti autonomi. Oleh itu, Externado menunjukkan keterbukaan, kebebasan belajar dan mengajar.

Sepanjang sejarahnya, Externado telah mengamalkan prinsip dan nilai pengasasnya. Rektornya ialah Nicolás Pinzón Warlosten, Diego Mendoza Pérez, Ricardo Hinestrosa Daza, Fernando Hinestrosa, dan Juan Carlos Henao.

Misi Universiti

Sebagai institusi pendidikan tinggi yang didedikasikan untuk pengajaran dan penyelidikan Sains Sosial, dengan konsepsi humanistik, Universiti Externado de Colombia mempromosikan dan mengamalkan penghormatan mutlak untuk kehidupan.

Usaha Externado dikembangkan dalam falsafah pluralistik, terbuka kepada semua arus pemikiran, alien terhadap dogmatisme dan menghormati semua kepercayaan agama dan ideologi politik. Universiti menggalakkan toleransi sebagai formula untuk mencapai keamanan dan kemajuan dalam heterogeneity, mengalu-alukan pelajar dari semua wilayah di negara ini, dan menganggap kepelbagaian sebagai salah satu aset terbesarnya.

The Externado de Colombia mempunyai keyakinan dan optimis mengenai daya maju Colombia sebagai sebuah negara dan berfungsi untuk mengesahkan semula identiti negara. Ia menyokong integrasi dengan negara-negara Amerika Latin sebagai jaminan kehadiran yang signifikan di dunia antarabangsa dan merangsang kerjasama dengan universiti di seluruh dunia untuk terus berhubung dengan budaya sejagat dan terkini.

Di dalam semangat liberal yang mencirikannya, Universiti Externado de Colombia mengejar kebebasan ideal sebagai hak manusia yang tidak dapat dipertahankan; ia mempunyai kepercayaan terhadap demokrasi; pergaduhan untuk penambahbaikan Undang-undang Sosial; mengejar kesamaan sosial dan ekonomi, dan menghormati Hak Asasi.

Di samping itu, Universiti sentiasa berusaha untuk pembentukan integral pelajar; berusaha untuk membentuk warga negara yang sedar tentang komitmen mereka kepada negara; seluruh individu, bebas, pengamal dengan etika sivik awam dan swasta yang tidak tercemar; profesional yang menyokong, otentik, keras, arif, mampu menahan ugutan, menghadapi rasuah, dan menyumbang untuk menyelamatkan maruah tanah air.

Persatuan

Universiti Externado de Colombia adalah ahli persatuan berikut:

Persatuan Perguruan Kolombia, ASCUN

Universiti adalah pengasas Persatuan. Rektornya adalah Presiden dari 1957 hingga 1963 dan 1971 hingga 1977.

Kesatuan Universiti Amerika Latin, UDUAL

Rektor Externado de Colombia adalah Presiden UDUAL antara 1976 dan 1986.

Persatuan universiti antarabangsa, AIU

Rektor Universiti adalah ahli utama Lembaga Pengarah dari tahun 1985 hingga 1995.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus

Universidad Externado de Colombia - School of Management

Inisiatif Pasaran Muncul (EMI) adalah satu program yang bertujuan untuk mewujudkan kesedaran dan penyelesaian baru untuk menangani isu-isu sosial dan persekitaran dalam e ... [+]

Gambaran keseluruhan

Inisiatif Pasaran Muncul (EMI) adalah satu program yang bertujuan untuk mewujudkan kesedaran dan penyelesaian baru untuk menangani isu-isu sosial dan persekitaran dalam ekonomi sedang pesat membangun. Program ini melibatkan lebih daripada 134 pelajar, yang terdiri daripada 43 universiti yang ditempatkan di sekurang-kurangnya 29 negara berlainan di seluruh dunia.

EMI terdiri daripada 4 inisiatif: Mengubah Perniagaan Kecil (TSB), Bengkel EMI, Pangkalan Pyramid (BOP) dan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), yang mendorong para peserta, bermain sebagai perunding, untuk menghadapi penyelesaian untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS)

Misi dan Objektif

Misi kami adalah untuk mengajar cara-cara baru untuk menjalankan perniagaan untuk memperbaiki isu-isu sosial dan alam sekitar, yang bertujuan untuk mengurangkan ketidaksamaan, pengecualian, dan kemiskinan melalui PKS dalam pasaran baru muncul.... [-]

Colombia Bogotá
Alamat lokasi
Calle 12 No. 1-17 Este. Bogotá
Bogotá, Bogota, CO
Media Sosial