International Management Institute

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

mengenai IMI

Terletak di Qutab Institutional Area, Institut Pengurusan Antarabangsa (IMI), New Delhi telah ditubuhkan pada tahun 1981 dengan kerjasama IMI Geneva (sekarang IMD, Lausanne). IMI adalah korporat pertama India ditaja Business School dengan tajaan dari rumah-rumah korporat seperti RPG Enterprises, Nestle, ITC, SAIL, Tata Chemicals, BOC dan Williamson Magor dan lain-lain Dalam tempoh masa 33 tahun yang lepas Institut telah memperoleh status benar-benar global. Institut telah menerima bantuan UNDP untuk mempromosikan pendidikan pengurusan berorientasikan antarabangsa. Selain itu ia juga mempunyai pelbagai hubungan antarabangsa lain dengan badan-badan seperti Bank Dunia, UNDP, ILO, UNCTAD, Pertubuhan Produktiviti Asia dan lain-lain Untuk menyediakan perspektif global kepada pelajar, Program Lepasan Ijazah perdana dua tahun Institut Pengurusan mempunyai program pertukaran pelajar dengan pelbagai Schools Eropah seperti ESC Rennes, Perancis, MIP School of Management France, Graz University Austria, IESEG Sekolah Pengurusan dan IDRAC Lyon, Perancis dan lain-lain

Selain IMI ini adalah salah satu Institut empaneled Kementerian Hal Ehwal Luar, GOI, bagi Program Bantuan khas Komanwel di mana Institut mendapat pelajar MBA eksekutif dari pelbagai Afro - negara-negara Asia selama 15 bulan itu Program Siswazah Eksekutif Post dalam Pengurusan.

Hari ini, IMI menikmati tempat harga antara institusi pengurusan terkemuka dan naungan organisasi perniagaan terkenal di negara ini. Tujuan, pendekatan dan aktiviti IMI dipandu oleh pelajar semua pemegang kepentingan ', alumni, pelanggan korporat dan masyarakat amnya IMI berikut standard kurikulum antarabangsa dalam program, yang telah diperkayakan dengan kerjasama akademik dengan Institut Antarabangsa untuk Pengurusan Pembangunan (IMD ), Lausanne (erstwhile Institut Pengurusan Antarabangsa, Geneva); Fakulti Pengurusan, Universiti McGill, Montreal, dan Manchester Business School, UK, yang menyediakan peserta untuk berjaya mengurus dan memimpin dalam suasana perniagaan yang semakin global. program pendidikan IMI telah diiktiraf oleh Semua Majlis India Pendidikan Teknikal (AICTE) dan Kementerian Pembangunan Sumber Manusia, Govt. India.

Dunia korporat di India, awam, swasta, syarikat multinasional, syarikat perunding antarabangsa dan organisasi lain telah bekerja alumninya yang telah mendapat dipanggil, Achievers.

IMI didaftarkan di bawah seksyen 12A (a) sebagai suatu amanah di bawah peruntukan Akta Cukai Pendapatan, 1961. Pendapatan Institut dikecualikan di bawah seksyen 80G dan 10 (22) dan untuk penyelidikan di bawah seksyen 35 (I) (iii) Akta Cukai Pendapatan, 1961 sebagai Institusi semata-mata untuk tujuan pendidikan.

IMI menawarkan di bawah program Ijazah dan satu program Ijazah Doktor Falsafah di Kampus Delhi itu. Semua program telah diluluskan oleh AICTE. Program yang ditawarkan oleh Kampus Delhi:

Dua tahun sepenuh masa Post-Graduate Diploma Pengurusan (PGDM) Dua tahun sepenuh masa Diploma Siswazah dalam pengurusan Sumber Manusia (PGDHRM) penuh dua tahun - masa Diploma Siswazah Pengurusan (Perbankan dan Perkhidmatan Kewangan) PGDM (B & FS) Lima belas bulan sepenuh masa Eksekutif Post-Graduate Diploma Pengurusan (EX-PGDM) Program Fellow Pengurusan (FPM)

Selain daripada program di atas, IMI juga telah mula berikut: Di samping itu, institut ini menawarkan pelbagai ditempah khas program dalam syarikat, dan Program Pembangunan Pengurusan (MDPs), yang telah bersiap sedia untuk memperkayakan kreativiti dan keupayaan untuk menguruskan dengan persekitaran global yang dinamik. Institut ini juga mempunyai penyelidikan dan asas perundingan iaitu aktif: Pusat Urusan Inovasi dan Teknologi dan Pusat Tadbir Urus Sektor Sosial untuk meningkatkan badan pengetahuan.

Program Pengurusan direka untuk membolehkan beberapa terpilih profesional muda yang telah ditetapkan hukuman mempunyai potensi yang tinggi, untuk mencapai kedudukan yang bertanggungjawab dalam industri. Program-program di IMI angkat keupayaan integratif dengan modul-modul program bersilang fungsian yang mensintesis beberapa disiplin khusus ke dalam pengalaman pembelajaran bersatu.

A pasukan yang sangat komited fakulti berkelayakan di peringkat antarabangsa dan berpengalaman menikmati penghormatan dan pengiktirafan oleh masyarakat akademik, industri dan kerajaan.

Lokasi

New Delhi

Alamat
B-10, Qutab Institutional Area,
Tara Crescent

110016 New Delhi, Delhi, India

Akreditasi