University of Pisa Summer & Winter Schools

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Pisa adalah sebuah institusi awam yang mempunyai dua puluh jabatan , dengan pusat penyelidikan peringkat tinggi di sektor pertanian, astrofisika, sains komputer, kejuruteraan, perubatan dan perubatan veterinar. Tambahan pula, Universiti mempunyai hubungan rapat dengan Institut Pisan Lembaga Penyelidikan Kebangsaan , dengan banyak institusi kebudayaan kepentingan nasional dan antarabangsa, dan dengan industri, terutamanya teknologi maklumat , yang melalui fasa pengembangan pesat di Pisa semasa sembilan belas enam puluhan dan tujuh puluhan.

Universiti Pisa secara rasminya ditubuhkan pada tahun 1343 , walaupun sejumlah ulama menuntut asalnya bermula pada abad ke-11.

Bukti awal Pisan "Studium" bermula pada 1338 ketika ahli hukum terkenal Ranieri Arsendi dipindahkan ke Pisa dari Bologna. Beliau bersama Bartolo Da Sassoferrato , pensyarah dalam Undang-undang Sivil, telah dibayar oleh Perbandaran untuk mengajar pelajaran awam.

Lembu paus ' Dalam supremae dignitatis ', diberikan oleh Pope Clement VI pada 3 September 1343, mengakui 'Studium' Pisa sebagai ' Studium Generale '; sebuah institusi pendidikan lanjut yang diasaskan atau disahkan oleh pihak berkuasa universal, Papacy atau Empire. Pisa adalah salah satu universiti pertama di Eropah yang boleh membanggakan pengakuan kepausan ini, yang menjamin nilai sejagat dan kelayakan pendidikan yang universal.

Mata pelajaran yang pertama diajar ialah: Teologi, Undang-undang Sivil, Undang-undang dan Perubatan Canon. Pada 1355 Francesco Da Buti , pengulas terkenal Comedy Divine Dante mula mengajar di "Studium".

Pisa dan "Studium" mengalami krisis pada sekitar abad ke-15: penaklukan kota Florentines merosakkan kehidupan ekonomi dan sosialnya. Sesungguhnya, terdapat kekurangan bukti dokumentari mengenai fungsi biasa Universiti selama beberapa dekad.

Pada tahun 1473, terima kasih kepada Lorenzo dei Medici , Pisan Studium menyambung semula pembangunan sistematik dan pembinaan bangunan untuk mengadakan pelajaran disediakan pada tahun 1486. ​​Bangunan - yang kemudiannya dikenali sebagai Palazzo della Sapienza (The Building of Knowledge) - terletak di Piazza del Grano abad keempat belas. Imej sebuah kerub diletakkan di atas Pintu "Dell'Abbondanza" (Gate of Abundance), yang membawa kepada Piazza, masih hari ini simbol Universiti .

Berikutan pemberontakan terhadap Florence pada1494 dan perang berikut, Pisan Studium mengalami tempoh penurunan dan telah dipindahkan ke Pistoia, Prato dan Florence. Pembukaan semula upacara perasmian Universiti, pada 1 November 1543, di bawah pemerintahan oleh Duke Cosimo I dei Medici , dianggap sebagai perasmian kedua. Kualiti Universiti diteruskan oleh undang-undang tahun 1545 dan Pisan Athenaeum menjadi salah satu yang paling penting di Eropah untuk pengajaran dan penyelidikan. Pengerusi "Semplici" (Botany) dipegang oleh Luca Ghini , pengasas Kebun Raya pertama di dunia, yang digantikan oleh Andrea Cesalpino , yang mempelopori metodologi saintifik pertama untuk klasifikasi tumbuhan dan dianggap sebagai pendahulu dalam penemuan peredaran darah . Gabriele Fallopio dan Marcello Malpighi bercakap dalam Anatomi dan Perubatan.

Galileo Galilei, yang dilahirkan dan belajar di Pisa, menjadi profesor Matematik di Pisan Studium pada tahun 1589.

Peranan Universiti sebagai sebuah institusi negeri menjadi lebih menonjol semasa tempoh Medici Grand Duchy. Satu dasar perlindungan yang menjamin nukleus sarjana dan guru yang konsisten: undang-undang yang dikeluarkan oleh Cosimo I, Ferdinando I dan Ferdinando II mewajibkan mereka yang ingin mendapatkan ijazah untuk menghadiri Studium Pisa. Tempoh ini melihat pelbagai kuliah tokoh terkemuka di Pisa, terutamanya dalam bidang undang - undang dan perubatan .

Perkembangan Universiti terus di bawah Lorenas. Mereka menyelesaikan pembinaan pemerhatian astronomi (sebuah projek yang dimulakan oleh Medicis), serta memperkayakan Perpustakaan Universiti dengan penerbitan-penerbitan penting, membangunkan Botanical Gardens dan Muzium Sains Alam dan mereka menubuhkan kerusi baru, seperti Fizik Eksperimental dan Kimia.

Penggabungan Tuscany ke Empayar Napoleon mengakibatkan transformasi Studium menjadi Akademi Imperial: Athenaeum menjadi cabang dari University of Paris dan kursus-kursus dan program studi disusun mengikut model pendidikan awam Perancis. Lima fakulti baru ditubuhkan (Teologi, Undang-Undang, Perubatan, Sains dan Sastera), bersama-sama dengan peperiksaan, tajuk kelayakan yang berbeza dan tamat pengajian. Pada tahun 1813 'La Scuola Normale Superiore ' telah ditubuhkan, sebagai cabang dari 'Ecole Normale de Paris'.

Pemulihan tidak dapat membatalkan kesan pengalaman Napoleon. Kongres pertama saintis Itali telah diadakan di Pisa pada tahun 1839 . 421 ahli sains dan lebih daripada 300 pakar pelbagai disiplin membincangkan zoologi, anatomi perbandingan, kimia, fizik, matematik, agronomi, teknologi, botani, fisiologi tumbuhan, geologi, mineralogi, geografi dan perubatan.

Pada tahun 1839 - 1840, Pengarah Pendidikan, Gaetano Giorgini membawa pembaharuan yang paling penting di Universiti Pisa dengan meningkatkan bilangan fakultas ke enam (Teologi, Undang-Undang, Sastera, Perubatan, Matematik dan Sains Alam) dan mewujudkan dunia pertama ketua pertanian dan pertanian kambing.

Pada tahun 1846 Scuola Normale dibuka semula. Sementara itu, cita - cita liberal dan patriotik menyebar di Athenaeum dan batalion Universiti - yang terdiri daripada pensyarah dan pelajar - membezakan dirinya dalam Pertempuran Curtatone dan Montanara pada tahun 1848 .

Semasa 'Pemulihan Kedua', pada tahun 1851, Leopoldo II menyatukan universiti-universiti Pisa dan Siena di Athenaeum Etruscan unik yang termotivasi sebahagiannya oleh sebab-sebab ekonomi, tetapi terutamanya untuk kawalan politik. Fakulti teologi dan undang-undang terletak di Siena; manakala Kesusasteraan, Perubatan, Matematik dan Sains Alam kekal di Pisa. Berikutan pemberontakan Florentine dan melarikan diri Grand Duke pada tahun 1859 , salah satu langkah awal yang dikenakan oleh Kerajaan Penasihat adalah pemulihan kepada bandar Pisa dari Studiumnya dengan semua enam fakultasnya.

Dengan kelahiran Kerajaan Itali , Universiti Pisa menjadi salah satu institusi budaya yang paling berprestij di negeri ini . Antara separuh kedua abad kesembilan belas dan pertama abad kedua puluh pensyarah berprestij berikut yang diajar di Pisa: peguam Francesco Carrara dan Francesco Buonamici , ahli falsafah Domenico Comparetti dan Giovanni D'Ancona , ahli sejarah Pasquale Villari , Gioacchino Volpe dan Luigi Russo , ahli falsafah Giovanni Gentile , ahli ekonomi Giuseppe Toniolo dan ahli matematik Ulisse Dini dan Antonio Pacinotti . Institut Linguistik Sejarah yang pertama diasaskan di Pisa pada tahun 1890 .

Dalam tahun-tahun fasisme, Pisa Athenaeum merupakan pusat yang aktif untuk perdebatan politik dan organisasi antipasinis .

Selepas peperangan dunia kedua, Universiti Pisa kembali ke avant-garde dalam banyak bidang pengetahuan . Kepada fakulti Kejuruteraan dan Farmasi, yang ditubuhkan sebelum perang, telah ditambah Ekonomi, Bahasa Asing dan Sastera dan Politik. Pada tahun 1967, 'Scuola Superiore di Studi Universitari e Perfezionamento S. Anna' telah diasaskan yang bersama-sama dengan 'La Scuola Normale', membentuk pusat pembelajaran dan pengajaran yang sangat berprestij.

Lokasi

Lucca

The University of Pisa

Alamat
55100 Lucca, Tuscany, Itali

Batavia

Alamat
Fermi National Accelerator Laboratory
60510 Batavia, Illinois, Amerika Syarikat

Livorno

Alamat
Località San Gaetano, Via del Porto
57016 Livorno, Tuscany, Itali

Pompei

Alamat
Parco Archeologico di Pompei
80045 Pompei, Campania, Itali

Lucca

Alamat
Fondazione Campus ,via del Seminario prima, n. 790, Monte S. Quirico
55100 Lucca, Tuscany, Itali

Lecce Nei Marsi

Alamat
67050 Lecce Nei Marsi, Abruzzo, Itali

Sillico

Alamat
55036 Sillico, Tuscany, Itali

Turin

Alamat
10123 Turin, Piedmont, Itali

Massa

Alamat
Castello di Castiglione del Terziere
54021 Massa, Tuscany, Itali

Altopascio

Alamat
Via della Chiesa 1 Badia Pozzeveri
55011 Altopascio, Tuscany, Itali

Pisa

Alamat
Pisa, Tuscany, Itali

Program-program

Kursus
Kursus musim panas
Tahun Penubuhan
Sekolah ini juga menawarkan: