Friedensau Adventist University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Friedensau telah menjadi tempat pendidikan sejak 1899. Pada 19 November 1899 institut yang mendahului universiti, "Industri dan Misi Sekolah", memulakan operasi dengan hanya tujuh orang murid dalam keadaan yang sangat asas. Sekolah ini terletak di dalam sebuah kilang lama di sungai Ihle, yang disebut buat kali pertama dalam 1306.

Sepuluh tahun akan datang menyaksikan pembinaan sebuah ensemble bangunan pengajaran dan kediaman besar yang masih menentukan rupa kampus hari ini. A sanatorium, bengkel dan kilang makanan juga dibina, sejajar dengan model holistik pedagogi sekolah yang menyediakan pengajaran dan peluang praktikal untuk mendapatkan wang. Sebelum Perang Dunia Pertama sehingga 250 orang setiap tahun telah menggunakan peluang latihan yang ditawarkan.

Semasa Perang Dunia I Kementerian Perang menubuhkan sebuah hospital tentera di bangunan. Ia bukan sehingga 1919 bahawa latihan boleh disambung semula, dan berkembang pada tahun-tahun berikutnya dengan kursus baru (rumah sekolah ekonomi, sekolah persediaan bagi jagaan, kursus peringkat menengah dalam bidang sains dan teknologi, perniagaan dan kursus anak). Pada tahun 1923 nama institusi ini telah ditukar kepada "Friedensau Misi Seminary". Pada tahun 1930 seminari menerima akreditasi negeri daripada pegawai daerah pentadbiran Magdeburg untuk ekonomi rumahtangga dan kursus perniagaan.

Tempoh Nazi membawa banyak sekatan, yang membawa kepada penutupan seminari dalam Perang Dunia Kedua. Sekali lagi bangunan pengajaran telah digunakan untuk penjagaan tentera yang sakit dan cedera, pertama dari Wehrmacht, dan dari 1945 daripada tentera Soviet.

Melalui perantaraan Menteri Presiden Saxony-Anhalt, Erhard Hübener, pentadbiran tentera Soviet membenarkan sekolah dibuka semula pada tahun 1947. Ini menjadikan Friedensau Seminary kemudahan latihan gereja pertama dan hanya dibenarkan untuk menyambung semula operasi pengajaran di zon pendudukan Soviet.

Dalam tempoh GDR itu, SED (Parti Komunis) kerajaan dibenarkan melatih pekerja-pekerja gereja sahaja. Serta latihan untuk pastor, terdapat kursus satu tahun untuk diakon. Pada tahun 1981 standard yang tinggi dan kualiti latihan yang membawa kepada nama baru, "Friedensau Theological Seminary". Dua tahun kemudian Persidangan Agung Seventh-Day Adventist diiktiraf seminari sebagai sebuah Kolej Kanan. Dari tahun 1980-an pelajar dari negara sosialis lain di Eropah Timur dan Afrika boleh dilatih sebagai pastor di Friedensau.

Pada 15 September 1990 Theological Seminary menjadi sebuah universiti negeri yang diiktiraf berikutan keputusan Majlis Menteri-menteri daripada GDR. Kemudian Sekolah Sains Sosial telah ditubuhkan bersama Pusat Pengajian Teologi, yang telah menawarkan Diplom dan kursus Sarjana dalam teologi sejak tahun 1992.

Hari ini Friedensau Adventist University, sebagai akademik berorientasikan, gereja yang dikendalikan oleh universiti, kelayakan anugerah universiti. Friedensau merupakan tempat yang ditubuhkan biasiswa dan mempunyai kerjasama penyelidikan mengaitkannya dengan institusi di beberapa benua.

kampus dia Friedensau kampus berbeza daripada laman web universiti lain dalam banyak bidang.

Kampus ini terletak berhampiran dengan alam semula jadi, dan kemudahan adalah mudah dicapai bagi sebahagian yang lain, menjimatkan masa dan mengurangkan tekanan. Yang berdekatan antara pelajar dan tenaga pengajar membolehkan ruang untuk saling mempercayai dan kewujudan bersama santai. Di samping program-program pengajian terdapat banyak kerohanian, kebudayaan, kesenian dan sukan peluang untuk kehidupan yang aktif ko-kurikulum di Friedensau.

Kenyataan Misi Misi universiti kami adalah untuk membuat sumbangan dalam bidang pendidikan dan biasiswa, untuk gereja dan masyarakat. Sebagai-gereja percuma, institusi Adventist kita adalah sejajar dengan tradisi pemulihan akhlak dan pemikiran inovatif. Penyelidikan dan pengajaran kami dengan itu berdasarkan kaedah saintifik, keterbukaan asas bagi keputusan yang tidak dijangka, dan tanggungjawab terhadap Allah dan manusia.

PROFIL

Sebagai sebuah universiti dengan profil khas kami menumpukan perhatian kepada orang-orang disiplin yang bimbang dengan perkhidmatan ke arah orang. Kawasan kami fokus adalah teologi, sains sosial, kerjasama pembangunan dan sains kesihatan. Kami melihat diri kita sebagai sebuah universiti antarabangsa, komited untuk interculturalism dan peluang yang sama, dan menjalankan suatu sejarah hubungan berpanjangan dengan negara-negara di setiap benua.

Komuniti

Kami adalah sebuah universiti kampus. Ini bermakna guru-guru, kakitangan dan pelajar membentuk masyarakat yang mempercayai, bertolak ansur, pelbagai budaya dan koperasi. Kami ingin memberi sokongan menyeluruh kepada semua ahli komuniti ini. Di sini kesaksamaan di antara lelaki dan wanita adalah satu fakta asas, seperti menghormati agama lain, pandangan dunia dan budaya. Sebagai sebuah universiti yang mesra keluarga, kita ingin mewujudkan keadaan yang menjadikan ia lebih mudah untuk mendamaikan kajian, kerjaya dan keluarga. Susun atur yang luas di kampus dengan persekitaran semula jadinya juga menyumbang kepada ini.

Kami berjanji untuk mengajar pelajar asas-asas bidang berkaitan biasiswa, serta yang berkaitan dengan sumbangan semasa kajian. Objektif pengajaran kami adalah untuk menggabungkan kemahiran dalam penyelidikan dan permohonan, memastikan graduan kita sentiasa berusaha untuk standard yang tinggi dan memenuhi permintaan bidang tanggungjawab mereka. Kami juga menawarkan pendidikan lanjutan dan pembangunan profesional, berikutan prinsip pembelajaran sepanjang hayat. Guru universiti dan pelajar menyumbang kepada wacana ilmiah dengan penerbitan. Pengajaran dan penyelidikan kami, yang membentuk satu unit tunggal, adalah berdasarkan kepada etika Kristian dan mempunyai holistik, tumpuan antara disiplin.

Persatuan dan kerohanian

Kami yakin bahawa iman, pendidikan dan gaya hidup tidak dapat dipisahkan. Kami berusaha untuk mencerminkan, dalam tindakan kita, kerohanian berdasarkan Injil Yesus Kristus. Oleh itu, kami memupuk pembangunan peribadi identiti dengan menggalakkan dan membolehkan bermuhasabah. Matlamat kami adalah juga untuk memberikan komentar yang membina dan kritikal kepada pembangunan Gereja dan masyarakat. Ini adalah pemahaman yang komprehensif kami misi kami, dan cara kita sebagai warga universiti berusaha untuk melaksanakannya.

This school offers programs in:
  • English

Lihat kursus » Lihat MA »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus

Jerman sebagai bahasa asing

Campus Sepenuh masa Sambilan 8 - 9  September 2019 Jerman Möckern + 1 lagi

Jerman sebagai bahasa asing telah komponen tetap Friedensau Adventist University sejak 1993. Peserta kursus dengan pengetahuan asas (sekurang-kurangnya GER tahap A1) boleh menyediakan linguistik untuk pengajian mereka dalam dua semester. Untuk bakal pelajar tanpa pengetahuan sebelumnya bahasa kami menawarkan kursus pemula. Tujuan kedua-dua kursus adalah TestDaF (ujian di Jerman sebagai bahasa asing ... [+]

Jerman sebagai bahasa asing telah komponen tetap Friedensau Adventist University sejak 1993. Peserta kursus dengan pengetahuan asas (sekurang-kurangnya GER tahap A1) boleh menyediakan linguistik untuk pengajian mereka dalam dua semester. Untuk bakal pelajar tanpa pengetahuan sebelumnya bahasa kami menawarkan kursus pemula. Tujuan kedua-dua kursus adalah TestDaF (ujian di Jerman sebagai bahasa asing, memberi hak kepada pemegang untuk belajar di universiti German). Bagi pelajar dalam kursus lanjutan ia adalah mungkin untuk mencapai tahap untuk ujian ini selepas satu tahun. Pengalaman menunjukkan bahawa pemula perlu 1.5 hingga dua tahun.

Sejak tahun 2003, Friedensau juga telah menjadi sebahagian daripada program BPR (Adventist Kolej Luar Negara). Program ini membolehkan pelajar dari Amerika Syarikat untuk menghabiskan setahun di Jerman dan belajar bahasa Jerman sebagai besar atau kecil mereka.... [-]


Contact

Alamat Friedensau Adventist University An der Ihle 19
D-39291 Möckern, Saxony-Anhalt, Jerman