Institute of Animation, Visual Effects and Digital Postproduction at the Filmakademie Baden-Wuerttemberg

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Institut für Animation, Visual Effects und digitale Postproduktion Pengeluaran Selepas Institut für Animation, Visual Effects und digitale Postproduktion ditubuhkan pada tahun 2002 sebagai sebahagian daripada Filmakademie Baden-Württemberg. Di bawah arahan Prof Thomas Haegele, ia telah menjadi salah satu pusat latihan animasi yang paling berjaya di Jerman dan menikmati reputasi antarabangsa yang sangat baik. Filem animasi Akademi Filem telah memenangi pelbagai hadiah di festival Jerman dan antarabangsa.

Sejak penubuhannya pada tahun 1991, Filmakademie Baden-Württemberg telah mengajar dan menghasilkan sesuai dengan prinsip "belajar dengan melakukan". Pelajar belajar bagaimana membuat filem dengan membuat filem: mereka menulis skrip, reka bentuk dan membina set, melakukan sinematografi atau mengarahkan, membuat animasi dan kesan visual, mengarang muzik filem atau reka bentuk reka bentuk bunyi, penyuntingan dan montaj.

Kerja projek ini disokong dan diiringi oleh pensyarah tamu dari lapangan. Profesional dari industri filem dan media Jerman dan antarabangsa menyampaikan pengetahuan dan pengalaman mereka kepada para pelajar dalam seminar dan bengkel. Falsafah ini mewujudkan hubungan langsung antara kajian dan latihan dan, dengan kedekatannya dengan pasaran, telah memberikan sumbangan yang menentukan kepada kejayaan Akademi Filem.

Projek pelajar

Sejak pencalonan Oscar untuk filem pendek "Das Rad", Institut für Animation, Visual Effects und digitale Postproduktion perhatian antarabangsa. Kajian Kerjaya Animation Platform mengundi Institusi Animasi 2014 di kalangan 5 sekolah animasi terbaik di seluruh dunia. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, produksi pelajar Institut Animasi telah memenangi pelbagai hadiah di festival Jerman dan antarabangsa seperti First Steps, VES Awards, LA Shorts, SIGGRAPH, SICAF atau Annecy Festival Filem Animasi Antarabangsa.

Lokasi

Ludwigsburg

Institute of Animation, Visual Effects and digital Postproduction at the Filmakademie Baden-Wuerttemberg

Alamat
Filmakademie Baden-Württemberg Institute of Animation, Visual Effects and Digital Postproduction Akademiehof 10
D-71638 Ludwigsburg, Baden-Württemberg, Jerman
Telefon
+49 7141 969 82 800